Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Ježikača

26. 3. 2010 10:21
děkuji, že se nepřidáváte

k předpo_raným českým střílečům o vlastních řad. je ale fakt, že kvalita piva se změnila. už jen to, že plzeň vývozní, v tancích a lahvová se nedá srovnat. nemluvím už vůbec o tom, že nějaký mudrc zcela zbytečně zrušil klasickou plzeňskou desítku. já vím, že je gambrinus, ale to není totéž. ale jak říkáte, jedná se o obchodní politiku, ne o to, že bychom neuměli. což je ale možná ještě horší ;-(

0 0
možnosti

cúňa

25. 3. 2010 23:07
Chuťový charakter piv se změnil. K horšímu

Hned v úvodu čtu, že se "stabilizovala jeho (českého piva) chuť". Což mě zaráží u autora, který zpochybňuje úroveň novinářek, píšících o pivě. Tuhle větu bych čekal od nich... Jestli se v pivovarnictví něco stabilizovalo, pak "technická" kvalita (díky nové technice všichni vyhoví záručním lhůtám).

Chuťový charakter piv se ale po vstupu nadnárodních korpoprací do českých pivovarů zásadně změnil. Bohužel k horšímu, směrem k unylým europivům. Tak jak tyhle firmy začaly šetřit na surovinách a zkracovat výrobní lhůty.

Příklady? Kdo pil třeba Krušovice dříve a nyní, ví o čem je řeč. Stejné platí o Prazdroji a jeho klesající hořkosti Gambrinus? To je příklad chuťového úpadku. Teď se zdá, že stejný směr nabral Staropramen a "petková" piva Heinekenu. 

Jestli tedy některý pivovar skutečně stabilizoval chuť, pak Budějovický Budvar. Suroviny a postupy  jsou stále tradiční a doba vaření se nemění. Proto je také zárukou kvality a chuťové stálosti, A samozřejmě bych si přál, aby nebyl sám.

0 0
možnosti

+Granit+

25. 3. 2010 14:22
pivo nepiju

tak ať tam třeba lejou terpentýn:-)

0 0
možnosti

Rob J.H.

25. 3. 2010 13:33
...

Mám trochu pocit, že my často o "českém pivu" strašně kecáme, něco jako Francouzi o jídle - máme skvělej spodně kvašenej ležák, když ho uděláme poctivě, ale řekl bych, že je to tak všechno, a to je ve světě píva tak trochu málo... :/ Byl jsem teď v Belgii, to byly naopak hotový orgie :))

0 0
možnosti

jita

25. 3. 2010 12:45
cizorové látky v pivě

No my si brali domů světlé a černé pivo. Poslední dobou máme trochu problém, vybrat, protože mnoho pivovarů do černého piva dává umělá sladidla jako je např. aspartam. Ta chuť, když někdo skladoval v teple fuj... Jako když pijete kolu bez cukru. Ta samá pachuť.

0 0
možnosti

Lemuz ze Sudet

25. 3. 2010 9:19
Jeste mi, prosim, reknete ......

kde v te US-Americe cepuji to "uslechtile a unikatni" americke pivo? Ziju na severoamerickem kontinente 36 roku ale takovou raritu americkych "pivovaru" jsem jeste nepil. "Unikatni" mozna. Ale "uslechtile"? Hm.

0 0
možnosti

vecernicek

25. 3. 2010 10:31
Re: Jeste mi, prosim, reknete ......

Ušlechtilá piva vaří například Jim Koch v pivovaru Boston Beer company viz

http://en.wikipedia.org/wiki/Samuel_Adams_(beer)

je to např. ročníková řada cuvéé Triple Bock 1995, 1997 nebo Sam Adams Utopias 2002 až 2009. Jsou to cuvéé směsi z cca 10 až 20ti letých piv které dozrávají v láhvi. Jsou to limitované edice, láhve nejsou v běžném prodeji a jedna stojí až 500 dolarů. Další pivovary s unikátními pivy - Dog fisch, Russian river atp. Láhve ušlechtilých piv jsou cca od 10 do stovek dolarů. Koupit je lze např na ebay.com.

0 0
možnosti

richardhorak

24. 3. 2010 22:46
Já nahlas ...

... souhlasím !!!!

Málo kde dnes natočí pořádné pivo ...

0 0
možnosti

glumik

24. 3. 2010 20:21
Jo Svijánky...

to je pivko... A Rohozec, ten je taky vynikající... Možná momentálně i o něco lepší, než Svijany, páč nemusí vařit pro celou republiku, takže je to poctivka...R^

0 0
možnosti

Majklova_proxy

25. 3. 2010 3:16
Re: Jo Svijánky...

Heh, ty ses nekde tady odsud...? ;o)

0 0
možnosti

Yesname

24. 3. 2010 18:25
Z Moravy, že?

Ještě napište, že se má točit z výšky aspoň půl metru, aby té pěny byla plná sklenice. Od té doby, co se naučili vařit pivo i jinde (a docela slušné, jinak by jim ho nikdo nepil), než v Plzni, si myslí, že ho umí i čepovat. Tak si to myslete dál. A hlavně si nechávejte zarůst trubky plísní. Ta dodává pivu obzvláštní šmak.

0 0
možnosti

Profík

24. 3. 2010 18:10
Správně Jardo!

Jen jim dejte, diletantům novinářským i hostinským!

0 0
možnosti
  • Počet článků 130
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4149x
Politicky aktivní spisovatel, poradce místopředsedy PSP Tomia Okamury