Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MP

Každopádně, faktem je, že Okamura má pravdu. Šlo o pracovní tábor na zpracování dřeva a náš Kárl je v tom angažovanej. Bylo tam hodně cikánů.

4 0
možnosti
BM

Angažovaný v tom nemohl být, neboť v té době tahal dřevěného kačera po dvorku....

4 0
možnosti
MP

Proto nikdy nebyl na seznamu koncentráků jako Terezín, Lidice, atd.

1 1
možnosti
BM

V Lidicích nebyl nikdy žádný tábor!!!! Jednalo se o vypálenou obec. Máte v tom guláš pane kolego...

5 0
možnosti
MP

Dienstbier j tak neschopný, že ani neví, že šlo o pracovní tábor, kerej vedl jakejsi Trautenberg. Okamura řekl pouze pravdu, nic víc.

2 1
možnosti
BM

Schwarzenberg velitel tábora???8-o

Na majetek orlických Schwarzenbergů byla uvalena tzv.nucená správa, zámek Orlík jim byl zabaven. (Důvodem byl podpis pod Manifest české šlechty, který vyjadřoval věrnost ČSR a prezidentu Benešovi). Takže o všem rozhodoval dosazený nacistický správce a nikoli Schwarzenbergové.

5 0
možnosti
Foto

Vážený pane Marjanko, Terezínské ghetto, neboli koncentrační tábor  začal existovat dne 24. listopadu 1941 z rozkazu Hitlera, Himlera a byl určen ke konečnému řešení židovské otázky. Byl obehnán ostnatým drátem a hlídán. Vězni, zde byli trestáni, za nicotné přestupky, jako je nepozdravení vojáka SS a to oběšením, anebo byli  vězni odesíláni do nedaleké policejní věznicepražského gestapa v terezínské Malé pevnosti. Tam bylo zacházení s židovskými vězni tak kruté,že se pro ně fakticky rovnala vyhlazovacímu táboru. Za dobu fungování Terezína  na místě zemřelo 33 430 židů. Byl zde podstatný rozdíl mezi Lety  ten rozdíl uvádím níže.

3 0
možnosti
BM

Terezín je souhrnné označení nacistických represivních zařízení zřízených za druhé světové války za pevnostními zdmi a valy Terezína. Z formálního hlediska nešlo o koncentrační tábor; jednalo se o věznici gestapa (v Malé pevnosti, od června 1940) a o židovské ghetto (v Hlavní pevnosti, od listopadu 1941), jenž vzniklo na popud Zastupujícího říšského protektora a generála policie R. Heydricha, který byl jedním z hlavních iniciátorů tzvkonečého řešenní židovské otázky.

Primární funkcí ghetta bylo  shromáždit Židy a transportovat je dál, nejednalo se o vyhlazovací tábor. Proběhly zde „pouze“ dvě trestné hromadné popravy oběšením (16 lidí popraveno za malicherné přestupky: nepozdravení příslušníka SS sejmutím čepice nebo za tajné odeslání zprávy domů), a to hned v počátcích ghetta, napříště se přestupky řešily jednodušeji: provinilec byl buď poslán do Malé pevnosti (což se pro Žida rovnalo rozsudku smrti), anebo byl zařazen do příštího transportu na Východ. V Terezíně nebyly plynové komory ani žádné jiné zařízení určené pro hromadné vraždění.

To jsou fakta......

Co se týče tábora v Letech viz zajímavý blog  http://rysavy.blog.idnes.cz/c/420782/Okamura-a-Novak-Vecernicek-o-tabore-v-Letech-u-Pisku-sproste-lzou.html

0 0
možnosti
LP

Zatím co občané v tom mají jasno, politici to rozpitvávají a snaží se získat body ve svůj prospěch. Táhněte s tím už k čertu a nechte to téma u ledu, nebo si udělejte sbírku na vykoupení prasečince ať je od vás klid. Ani ten památník není nijak hojně navštěvován. Vždy jenom když se jedná o výročí, tak politici pookřejou a předhání se v názorech.

3 0
možnosti
BM

Vážený pane, Malá pevnost v Terezíně také NEBYLA koncentračním táborem, ale věznicí gestapa. Přesto se tam vraždilo a popravovalo.A umírali tam lidé na různé choroby způsobené katastrofálními hygienickými podmínkami stejně jako v Letech. Tudíž  nejde o to zda to byl tábor koncentrační, pracovní, internační, ale o to, že zde umírali nevinní lidé!!!!!!!!

0 0
možnosti
Foto

nevinní lidé umírají i dnes v každé nemocnici

1 1
možnosti
Foto

Uskutečnily se celkem dva hromadnétransporty: v prvním odjelo 3. prosince 1942 94 vězňů, především žen,s označením „asociál“ do koncentračního tábora Osvětim I, ve druhém  transportu bylo odvezeno 417 vězňů dokoncentračního tábora Osvětim II. – Březinka.  V květnu 1943 bylo propuštěno cca. 200 vězňů a toti, co neutekli tábor byl spálen a prostor byl desinfikován Režim v táboře vLetech byl poměrně odlišný od života v klasických koncentračních táborech.Vězňové neměli vytetovaná čísla, mohli přijímat návštěvy příbuzných žijícíchvně, tábor nebyl střežen ostnatým drátem či pod proudem, nebyly zde strážnívěže s ostrou střelbou. Za celou dobu tábora nebyl nikdo popraven či jinaknásilně usmrcen. Tolik historická fakta. U nás na územích Čech bylo 40 pobočných koncentračních táborů. Lety mezi ně nepatřily.  Dnes nikdo o nich nic neví a místa, kde umírali lidé dovezeni k otrocké práci z koncentračních táborů  jsou dílem zastavěná a nikde žádná pamětní deska.

1 0
možnosti
  • Počet článků 130
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4149x
Politicky aktivní spisovatel, poradce místopředsedy PSP Tomia Okamury