Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

L13i14b82o85r 11S94y81n28e78k

23. 1. 2014 16:23

Opoziční Robin Hood, legenda českého parlamentu to je Kalousek. Opět je na vrcholu. Sice opozice, ale na vrcholu. Bezpáteřní lhář a podvodník. Dobře jsi to vystihl Jardo. R^ Karma.

2 0
možnosti

Poctivý generální tajemník? Poctivý státní tajemník? Poctivý státní úředník? V ČR věc nevidaná. Mělo by se zajet na zkušenou k prezidentu Uruguaye. !!

1 0
možnosti

Služební zákon je tu od roku 2002, tj. 4 roky vládla ČSSD. Pročpak se to během těch čtyř let vládnutí ČSSD neprosadilo? ČSSD vždy mluvila o referendu. Vládla osm let. Pročpak referendum neprosadila?  Proč bylo kvůli služebnímu zákonu mimořádné zasedání? Příští rok budeme psát rok 1915, takže ještě celý příští rok je čas na tento zákon. Zákon je víceméně napsaný. Je třeba jen upravovat, od toho je první a druhé čtení. Pokud mají být v zákoně různé výhody, jako jistota koryta, tak pěkně děkuji.

2 0
možnosti

L30i97b42o15r 71S82y43n25e71k

23. 1. 2014 16:16

Ano bude se psát rok 1915, máte "pravdu". A myslím, že česani nikdy neměli takovou většinu, aby pro ostatní strany nepopulární referendum prosazovali za každou cenu. Nehledě k tomu, že od ČSSD to je možná opravdu jen populistický manévr schovaný pěkně v koutku. Loni se jim hodil a tak moc rádi připomínají svůj letitý program, včetně referenda.

1 0
možnosti

K79a25r65e79l 37N31o96v47á31k

22. 1. 2014 18:21

Služební zákon je nejspíše cestou do pekel.

Fungování nezávislé justice je předobrazem fungování nezávislé státní správy.

1 0
možnosti

Z59d97e63n51a 23K96o36č45í

22. 1. 2014 19:15

S justicí máte pravdu. 

Co se týče služebního zákona - tam vůbec netuším jaká je základní idea tohoto zákona. Když vidím jak se dá snadno zamést s běžným úředníkem - na finančním úřadě, nebo na sociálce, tak nechápu proč dělají takové obstrukce s propouštěním policistů, či nejrůznějších ředitelů, kteří vyloženě překročili své pravomoce, organizovali zlodějny, kradli ..... .  ;-(

1 0
možnosti

Opravdu ministři nemusí mít lustrační osvědčení. Nejsem právník, nechci rozhodovat. Jedno však vím jistě: buď je preziden nechutný lhář, nebo kašle nejen na zvyklosti, ale i na zákony (respektive hodlá na ně kašlat).

  Soudruh pan prezident ČR (SPPČR) ve veřejném projevu prohlásil, že nezískání lustračního osvědčení  j e   z á k o n n o u   p ř e k á ž k o u   k získání funkce ministra.  On že však nebude lustrační osvědčení vyžadovat, pokud projde zákon o státní službě prvním čtením.

  Takže buď SPPČR lže, žádná překážka (jak tvrdíte i vy) neexistuje a hloupí poslanci mu to žerou (ostatně - on by byl ochoten z tohoto vylhaného důvodu ministra nejmenovat). Nebo má SPPČR pravdu a pak hodlá kašlat na zákon. On totiž první, druhým, ba dokonce ani třetím čtením jakéhokoliv návrhu jiného zákona zrušen nebude.

   Ke které variantě se přikláníte vy?

   Máte pravdu - zákon je třeba přijmout (a věřit, že nebude dalších dvanáct let odkládán, o což se postaraly partaje doslova a do písmene napříč). Nebylo však vůbec nutné ho přijmou zrovna včera - a v tom je onen problém.  V onom vyděračském postoji SPPČR. V oné zkoušce, co si může (slibuje koryta či naopak je upíraje) dovolit. A zbabělá koalice prohrála. Pan Zeman už ví, že mu odsouhlasí, co si vzpomene.  Měli jsem slabé premiéry? Měli jsme strašné koalice?  Dnes máme koalici jež předem pos....

1 0
možnosti

Pane autore nikdo z opozice dokonce ani komunisti prostě nikdo není proti schválení služ.zákona.Ale o to ted přeci nejde,ted sněmovna dva dny zasedá aby splnila irelevantní podmínku prezidenta který tím umožní vstup agenta Babiše do vlády.Už i Sobotka přiznal že vypracují komplexní pozměnovaci návrh/ tj.to na čem ted dva dny cvičí sněmovna jde do koše/ ale účel to splní protože Zeman na chvilku zapomene že Babiš je STBák,To je vše a opakuji celá opozice jasně deklarovala že chce služ zákon ale ne zmetek na jedno použitítj.na propašování Bureše do sněmovny.

4 0
možnosti

Oposice chce služební zákon?

Tak proč ho nenechali nabýt účinnosti, když nebyli oposicí? Nebo proč za ta léta nezpracovali jiný a neprosadili ho?

Myslím, že to, co říkáte, je lež.

2 1
možnosti

Když vznikl stát, vznikl také státní aparát - skupina lidí (úředníci a vojáci), kteří pracovali pro vlastníka/vládce státu a proto museli být tímto státem také placeni. V historii se jejich materiální zabezpečení zajišťovalo různě a je velmi zajímavé to studovat. Každý systém státní služby, který se objevil, měl samozřejmě své výhody a své nevýhody.

Dnes převládají tři systémy: kariérní systém, merit systém a spoil systém. Samozřejmě málokde v čisté teoretické podobě - v praxi jde vždy o převládající styl a tendenci, nikoli o čistý učebnicový příklad.

U nás se historicky od doby absolutismu prosadil systém kariérní. Jeho roztříštění v různých předpisech bylo překonáno vydáním služební pragmatiky právě před sto lety: 25. 1. 1914 (podrobněji jsem to popsal v příspěvku k dosti hloupému článku pana Matějky).

Po pádu socialismu s obnovením soukromoprávního charakteru pracovněprávních vztahů vyvstala nutnost upravit pracovní poměr státní zaměstnanců a vznikly různé zasvěcené i nezasvěcené diskuse, přičemž však v rámci "boje" mezi zastánci obnovení kariérního systému a zavedení merit systému došlo neporozovaně k vzniku a upevnění spoil systému, tedy systému kořistného, typického tím, že vítěz voleb přeobsazuje státní funkce svými lidmi. Není to výhradně špatný systém - má také svá positiva, která by se však lépe projevila v systému dvou politických stran a většinového volebního systému. Negativa tohoto systému však převládají. Politikům se ho však opustit nechce, proto ty obstrukce se zákonem, kterým měl být obnoven systém kariérní.

(Jako perlička může být informace, že ve služebním zákoně vojáků z povolání se objevilo hodně prvků systému meritního.)

Zcela jisté je, že když spoil systém se u nás prosadil v krytí soukromoprávním zákoníkem práce, přináší značné škody a problémy a čím déle tento stínový či šedý spoil systém bude fungovat, tím více se bude naše státní správa i legislativa devalvovat a tím více budou rozchvacovány veřejné finance.

0 0
možnosti

EU vyžaduje tento zákon až v roce 2016. Proč takový spěch? A že církevní restituce mají všechny okolní státy dávno vyřízené, to nikomu nevadí? Tady se spěchá kvůli jednomu člověku, v tom druhém najednou honem, honem. Lidem se líbí i populistické- pojdme makat. Takže soudruh Zaorálek a Sobotka 24 let se flákali?

2 0
možnosti

V tom druhém,, církevních restitucích se zbytečně zdržuje. Není to ostuda?

0 0
možnosti

J42i50r37i 58K74u81c86e97r49a

22. 1. 2014 13:48

od přijetí tohoto zákona si neslibuji osobně nic;

0 0
možnosti
Foto

ZÁKON

ze dne 4. října 1991,

kterým se stanoví některé další předpoklady pro výkon některých funkcí ve státních orgánech a organizacích České a Slovenské Federativní Republiky, České republiky a Slovenské republiky

Federální shromáždění České a Slovenské Federativní Republiky se usneslo na tomto zákoně:

§ 1

(1) Tento zákon stanoví některé další předpoklady pro výkon funkcí obsazovaných volbou, jmenováním nebo ustanovováním a) v orgánech státní správy České a Slovenské Federativní Republiky, České republiky a Slovenské republiky, b) v Československé armádě, c) ve Federální bezpečnostní informační službě, Federálním policejním sboru, Sboru hradní policie, d) v Kanceláři prezidenta České a Slovenské Federativní Republiky, Kanceláři Federálního shromáždění, Kanceláři České národní rady, Kanceláři Slovenské národní rady, Úřadu vlády České a Slovenské Federativní Republiky, Úřadu vlády České republiky, Úřadu vlády Slovenské republiky, Kanceláři Ústavního soudu České a Slovenské Federativní Republiky, Kanceláři Ústavního soudu České republiky, Kanceláři Ústavního soudu Slovenské republiky, Kanceláři Nejvyššího soudu České a Slovenské Federativní Republiky, Kanceláři Nejvyššího soudu České republiky, Kanceláři Nejvyššího soudu Slovenské republiky, v prezídiu Československé akademie věd a v předsednictvu Slovenské akademie věd, a u Nejvyššího správního soudu, e) v Československém rozhlase, Českém rozhlase, Slovenském rozhlase, Československé televizi, České televizi, Slovenské televizi, Československé tiskové kanceláři, Československé tiskové kanceláři České republiky a Československé tiskové kanceláři Slovenské republiky, f) ve státních podnicích, státních organizacích, akciových společnostech, kde většinovým akcionářem je stát, v podnicích zahraničního obchodu, ve státní organizaci Československé státní dráhy, státních fondech

0 0
možnosti
Foto

Pokud si tento zákon přečtete, místo papouškování hloupostí,  tak velice rychle zjistíte,  že tento zákon se vztahuje i na všechny členy vlády.

2 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS