Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JM

Edmund Černá Zmije

21. 10. 2009 10:04
Absurdní

většina seniorů rozhodně nechce být na obtíž svým vlastním dětem. Celý život pracovali a zaslouží si penzi, ze které můžou vyžít. :-/

-

Jiná otázka je, jestli paní, která má platit za byt dvě třetiny penze, opravdu bydlí ve správném bytě? Nebo ve správném městě? Praha je pro důchodce drahá....

0 0
možnosti
RRS

(gbd)

21. 10. 2009 9:59
Nemáte tak úplně pravdu

Občas se stane, že "stát" se rozhodne o nějakého seniora postarat tak, že ho předá dětem Sám vím o případě, kdy šedesátileté paní přišlo oznámení, ať si vyzvedne svého otce v důchoďáku a postará se o něj - bylo mu devadesát a neviděla ho v životě nikdy. Ale byl zpapsán v matrice jako otec...

0 0
možnosti
ŠM

s(h)arka

21. 10. 2009 9:54
Bajka o třech groších...

Jen stručně: Říká nejchudší člověk z království panovníkovi, na otázku, kolik potřebuje grošů k životu . Jen 3 groše (jen nevím,na jakou dobu)....Jeden vracím, z druhého žiju,třetí půjčuji. (jeden vrací otci, druhý má  pro sebe a rodinu, třetí půjčuje synovi..)

Jako malou holku mne to velice zaujalo, asi od té doby mám v sobě nějak zafixováno, že bych měla na domácnost rodičů přispívat, i když v ní nežiju...a tak to dělám...mamka sice říká, že by se uskrovnila , ale i takhle žije až moc skromně. není skrblík, to ne, jen si dokáže říct, co potřebuje a co ne a má našetřenou rezervu, kdyby se něco doma rozbilo (pračka,kotel na topení.....)...takže jí ulehčuju tím, že jsem si na sebe převedla její platby za elektřinu a plyn.

Napsal jste to moc pěkně....karma.

0 0
možnosti
J

jural

21. 10. 2009 9:51
Poznamka

Hm, zapominate na jednu dost zasadni vec. Na rozdil od ruznych jinych zivotnich udalosti, karambolu, nestesti,atd., prichod stari JE PREDVIDATELNY. Je predvidatelny propad v prijmech, je predvidatelne zvyseni vydaju na leky a je take predvidatelne, ze napr. nebudu potrebovat bydlet v tom, v cem jsem vychovaval deti.

Kazdy, kdo neni nijak zdravotne omezen, ma sanci se zavcas zaridit na sve stari bez toho, aniz by se musel nekoho doprosovat.

0 0
možnosti

Gaspard

21. 10. 2009 9:48
Jsem pro, ale...

Jestliže se stát dneska staví do role spasitele důchodců a nynější ekonomicky aktivní lidé platí sociální pojištění na nynější důchodce procentem ze superhrubé mzdy, pak by se dle ústavy měly oba subjekty (stát i daňový plátce) zrovnoprávnit. Navrhuji, aby se při zavedení výživného pro předky tato částka odečítala z vypočteného sociálního pojištění. Mělo by to i jistý propopulační efekt. Mladí lidé by asi měli snahu mít více dětí, které by se o ně ve stáři finančně staraly. K tom u ale náš soc stát nikdy nepřistoupí. Rázem by totiž stratil kontrolu nad většinou svých potenciálních voličů, které si kupije 13. důchody.

0 0
možnosti
NG

hnedka_zdrapana

21. 10. 2009 9:43
hmm...

Až se zruší sociální pojištění, tak se o tom můžeme bavit.

0 0
možnosti
  • Počet článků 130
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4149x
Politicky aktivní spisovatel, poradce místopředsedy PSP Tomia Okamury