Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Disent nebyla jen Charta 77

Charta 77 oslavila loni úctyhodné 30. výročí. Letos senátoři navrhují uznat třetí odboj - osoby spadající do jeho definice by měly mít statut válečného veterána - ovšem bez jeho materiálních výhod. Je dobré připomenout, že disent či třetí odboj nebyla jen Charta 77 a parta pražských intelektuálů kolem ní. Kromě "Chartistů" s komunistickým režimem bojovalo spousta dalších iniciativ. 

Pravdou je, že velká část takzvaných „nezávislých iniciativ se prolínala“, spolupracovala a podporovala. Mnoho lidí bylo současně v několika iniciativách. Což nebylona škodu - pokud to nebyl placený úkol od řídícího důstojníka StB.
Pokud jde o Chartu 77- minimálně už od druhé poloviny osmdesátých let byla pro mladou generaci disidentů okrajovou záležitostí. Mnozí z nich ji ani nepodepisovali. Ne proto, že by s ní nesouhlasili nebo se báli komunistů – ale prostě proto, že to byla záležitost spíše těch starších a hlavně pražáků. Drtivá většina lidí z moravského disentu podepsala stohy jiných prohlášení, aniž by se jim Charta kdy dostala do ruky.
 
Kdo tu všechno byl? 

Nezávislé inicativy dělila StB na reformní a radikální – to byli lidé kolem Charty, Např. Helsinský výbor Jiřího Hájka, Nezávislé mírové sdružení,  Klub právní podpory Lubora  Kohouta, České děni, recesistická parta Hnutí za veselejší současnost, Demokratická iniciativa, Hnutí za občanskóu svobodu a další.

Na Moravě mělo silnější pozici Hnutí za občanskou svobodu (v Brně okolo Jaroslava Šabaty) To v politickém manifestu nazvaném "Demokracie pro všechny", zakotvovalo v 11 požadavcích boj proti politice KSČ a jejímu vedoucímu postavení ve společnosti.

Ze Zlína organizoval Standa Devátý Společnost přátel USA. Protipólem Socialistického svazu mládeže byla v Brně Moravská mládež – v ní se angažovala herečka provázku „Truda“ Eva Vidlářová, Jan Honner a další. Sympatizantem byl herec Jiří Pecha a vlastně celé Divadlo na provázku. To v letech těsně před revolucí bylo disidentskou enklávou samo o sobě – hrály se tu vyloženě protikomunistické komponované pořady, citující z Čapka a Masaryka a dávaly lekce z demokracie. Podíleli se na tomhlavně režiser Petr Scherhaufer anebo režisér a scénárista Arnošt Goldflam.

Kromě vyloženě antikomunistických radikálů existoval ve Československu druhý proud - reformní – tvoříla ho značná část bývalých funkcionářů KSČ, vyloučených pro své „pravicové“ postoje a bývalí pravicově orientovaní členové Sociálně demokratické strany.  Sdružovali se hlavně v tzv. OBRODĚ - KSP a Společnosti pro studium demokratického socialismu. Jejich cílem bylo vytvořit "levicový blok opozice", vůči KSČ.

Státní bezpečnost také evidovala skupiny „teroristického charakteru“, jako např. AKCE-D v Chomutově, LIDOVÁ SPRAVEDLNOST v Českých Budějovicích a EKOTEROR v Severočeském kraji.

Jak se žilo

Osmdesátá léta už byla relativně klidná. Policisté sice na potkání legitimovaly máničky a při každé vhodné příležitosti je mlátili. To však byli jen primitivové z ulice - míním řadové příslušníky VB. Normální občany ale nechávali na pokoji. StB ve velké většině kula pikle a podrazy, ale k zatčeným se chovala většinou slušně. Její síla byla spíš ve slovním vydírání. Přestože to nebyla velká hrůza, většina lidí, a slušných, jim bez odporu podléhala. 

Pamatuju, když Jirka Odvárka udělal ve Svitavách petici za propuštění Havla, tak ji po hospodách podepsalo několik desítek lidí. To bylo dost. Po dvou dnech ůdajně všichni podpisy odvolali. Odvárka zůstal sám. Zbabělost tu ještě ve všech seděla, zažraná na duších jako stará špína. Při výslechu tím argumentoval důstojník StB - Vidíš blbče a pro tyhle lidi ty chceš nějaký lidský práva? Dodnes přemýšlím o jeho slovech. Pamatuju, kdy nás policisté vlekli za vlasy, kopali do nás a mlátili obušky cestou ze 24. patra v věžáku na Jižních svazích v tehdejším Gotwaldově. Lidé koukali z oken i ze dveří - nikdo ale nepromluvil jediné slovo.

Lidé se podvolovali ponižujícím rituálům a byli zbabělí předem. Nikdo je k ničemu nenutil násilím. Koneckonců ani komunisté nebyli marťané – byl to propěchářský předvoj nás obyvatel naší země. Nejneschopnější z neschopných, spolu s těmi, kdo byli schopní všeho, ovládali pomocí cukru a biče společnost. 

17 listopad jen ukázal, na jak vratkých nohou režim leží – zbití prominentních studentů byl přeci jen důvod, aby i ti nejzbabělejší se odvážili zacinkat klíčem. Zaplať pámbu za to.

Dobrý příklad nade vše

Smutné je, že za ty léta si nikdo nedal důkladnější práci vzpomenout na malou hrstku statečných a slučných lidí, kteří byli v podstatě v každém městě a regionu. Mámteď namysli postavy naší histori v 70.a 80. letech. 

Spoustu nezávislých skupin i jednotlivců jsem tu nenapsal, všechny je neznám. Stálo by to za práci -jak historiků, tak veřejnoprávních médié je připomenout.

Ne kvůli tomu, aby si pár disidentů navíc honilo triko. Je ale důležité dát signáli do budoucna, že země na své hrdiny - byť malé a menší nezapomíná. Dobré příklady už dob "tří set lakedaimonských" a Scaevoly pomáhají vychovávat další potenconální hrdiny - nikdy jich není dost a nikdy nevíme, kdy jich bude třeba. 

Autor: Jaroslav Novák | pátek 18.4.2008 12:12 | karma článku: 28,94 | přečteno: 3837x
  • Další články autora

Jaroslav Novák

Nejčastější lži o výhodnosti EU a o čem se nemluví

Víte, že členství v EU je podle mnohých ekonomů ze všech zemí nejméně výhodné pro ČR a že cílem projektu podle představitelů Bruselu je oficiálně likvidace národních států?

23.5.2019 v 14:49 | Karma: 31,41 | Přečteno: 1569x | Diskuse| Politika

Jaroslav Novák

Je problém zhanobený sněmovní pult nebo banda zlodějů v Parlamentu?

Smrt Vondráčovi. Kdyby se svlékl a pořvával v pravoslavném kostele, dostal by medaily Václava Havla jako Pussy Riot. Kdyby zhanobil prezidenstskou standardu, byl by hvězda ČT. Ale zhanobit pultík ve sněmovním sále? To je prasárna.

7.3.2019 v 17:20 | Karma: 42,75 | Přečteno: 2493x | Diskuse| Politika

Jaroslav Novák

ČT a ČRo se trumfují, lhaní o Venezele překonalo Majdan

Zdálo se, že lhaní třeba o Ukrajině v časech fašistického majdanu nejde překonat. Ale ČT a Český rozhlas se rozhodli sami sebe trumfnout ve lhaní a překrucování faktů o Venezulele.

5.3.2019 v 15:11 | Karma: 43,52 | Přečteno: 3730x | Diskuse| Politika

Jaroslav Novák

Krutý vtip Miloše Zemana: Volím ČSSD

Mnoho politiků přemýšlí jak sebrat konkurenční partaji hlasy. Miloš Zeman s genialitou sobě vlastní na to přišel. ČSSD zbývá nějakých 5 procent voličů, kterým nevadí promigrantská politika ČSSD ani podpora banderovců.

1.3.2019 v 15:01 | Karma: 32,05 | Přečteno: 1252x | Diskuse| Politika

Jaroslav Novák

Němci ČR dluží10 000 miliard, vláda je nechce

Německo nám dluží víc než deset tisíc miliard za náhradu válečných škod a tyhle náhrady nejsou promlčené ani odpuštěné. Reparace nijak nesouvisí s majetky odsunutých Němců.

24.1.2019 v 8:30 | Karma: 46,25 | Přečteno: 24308x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Spousta obětí střelby mohla být zachráněna, řekla matka Rakušanovi

25. dubna 2024  16:02,  aktualizováno  18:09

Na jednání výboru pro bezpečnost Sněmovny kvůli snaze opozičního ANO zřídit vyšetřovací komisi k...

Digitální stavební řízení od července bude, slíbil Bartoš. Provoz přirovnal k D1

25. dubna 2024

Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš ve čtvrtek prohlásil, že digitální stavební řízení bude...

Deník Metro rozšiřuje regionální zpravodajství a zvyšuje náklad

25. dubna 2024

Deník Metro z portfolia mediální skupiny MAFRA posiluje přítomnost v regionech a zároveň zvyšuje...

Podvody přesáhly pět milionů, žalobce viní pojišťováka i jeho otce lékaře

25. dubna 2024  16:23

Z pojistných podvodů s celkovou škodou přesahující pět milionů korun obžaloval krajský státní...

  • Počet článků 130
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4149x
Politicky aktivní spisovatel, poradce místopředsedy PSP Tomia Okamury