Proč chybí zákonná povinnost politiků řádně spravovat majetek?

Spor o Parkanovou odhalil nebolestnější slabinu našeho politického systému - absolutní neodpovědnost vrcholných politiků, vlády, ministrů ale i hejtmanů či obecních zastupitelů za způsobené škody a do nebe volající zlodějny. Ačkoli to odporuje zdravému rozumu má "kmotr" paní Parkanové, pan ministr Kalousek pravdu - exminsitryně neporušila zákon a nelze ji stíhat.

 Ustanovení trestního zákona "Porušování povinnosti při správě cizího majetku" říká, že tr. činu  se dopustí ten, kdo

a) jinému způsobí škodu nikoli malou tím, že poruší podle zákona mu uloženou nebo smluvně převzatou povinnost opatrovat nebo spravovat cizí majetek,

A podle výkladu Nejvyššího soudu "mezi zákonem, podle něhož má pachatel povinnost, o jejíž porušení jde, a správou majetku poškozeného subjektu přímý vztah v tom smyslu, že správa tohoto majetku je předmětem úpravy daného zákona". 

Tedy nemůže jít o jakousi obecnou povinnost nezpůsobit škodu apod., ale o povinnost, která je buď "vymezena obecně, např. jako povinnost spravovat cizí majetek s péčí řádného hospodáře, nebo ... s různou mírou konkrétnosti...".

Stejně tak snímá z politiků odpovědnost za způsobenou škodu i občanský zákoník, který ve zkratce říká, že funkcionář odpovídá jen za škodu způsobenou porušením zákonné povinnosti. No jo - a to je to jádro pudla - žádný zákon nenařizuje, aby správcové našeho majetku se chovali hospodárně. Nedivme se pak, že na to zvysoka dlabou.

Ať jsem listoval zákony sebevíc, nenašel jsem jediné ustanovení které by nařizovalo povinnost  spravovat cizí majetek s péčí řádného hospodářeústavním činitelům. Zákon to nařizuje statutárním odrgánům akciovek a jiných splolečností, ale veřejná správe je jaksi vyviněna. To jsou mi ale náhodičky!

V praxi to znamená, že i když ministr nebo v našem případě ministryně svou absolutní nekompetentností způsobila miliardové škody (nejde jen o CASA), je z obliga. Rozum to nebere - a je na čase s tím něco dělat a stačí maličkost: stanovit plošně pro všechny odpovědné činitele spravující veřejný majetek zákonou povinnost spravovat ho s péčí řádného hospodáře

Pak už Kalouskova chytristika nikomu nepomůže. A výlupkové jako Kalousek, Barták, Kopřiva, Řebíček, Palas, Fencl a další, přestanou šilhat po funkcích, v nichž by si nakradli nebo "experti" typu paní Parkanové nebo Nečase po funkcích, na které duševně zjevně nestačí.

Byl by to malý legislativní krok a přitom obrovský skok pro celou politickou kulturu naší země.

 

 

 

Autor: Jaroslav Novák | středa 27.6.2012 10:10 | karma článku: 21,99 | přečteno: 1129x