Jaroslav Novák

Falešné průzkumy - dračí vejce ČT

25. 04. 2012 7:55:51
Podle aktuálního průzkumu STEM mají komunisté preference 11%. Podle o týden staršího volebního modelu agentury CVVM by ovšem KSČM získala asi 25% hlasů a byla by druhá za ČSSD. Výkyv o 14 procent je zřejmě už víc, než je obvyklé, třebaže falešné průzkumy jsou stálice na české politické scéně. Situace je už taková, že si některé strany platí vlastní průzkumy - necinknuté, aby věděly jak na tom jsou doopravdy. Podle politiků se falšuje zhruba o čtyři porcenta. K boomu podvodů přispěla i ČT. Přesněji pan Moravec a jeho dramaturgové, když se do předvolebních debat rozhodli zvát jen některé strany - strany, které podle cinknutých průzkumů překračují pětiprocentní hranici. (Ano, už si vzpomínáte na zázračný start Bursíkových Zelených?)

Naposledy mě zaujal průzkum agentury Median, která zjistila, že Okamura se v prezidentských preferencích propadl ze 12,4 na 4 procenta. V reakci na tuhle zprávu ještě ten den server novinky.cz spustil svoji anketu s otázkou, koho čtenáři chtějí za prezidenta. Dopadlo to jako obvykle viz výsledky níže. Fischer první, Okamura druhý se 16 procenty. Řeknete mi - seriozní výzkum a anketa Novinek - to přece nejde srovnávat. A máte pravdu. Median prováděl průzkum v období od 2. března do 1. dubna. Zúčastnilo se ho prý 1038 lidí ve věku 18 a více let. Výzkum je podle agentury reprezentativní podle věku, pohlaví, vzdělání, regionu či velikosti obce dotázaných, ale i podle dalších socioekonomických ukazatelů ovlivňujících volební chování. To zní vážně vědecky - a teď mi řekněte, jak z tak malého vzorku vybrali výzkumníci zástupce všech regionů, profesí, intelektuálních skupin, menšin atp a to v relevantním poměru jak k dané obci, regionu, celému státu. Průzkumu bych rád věřil - ale umístit Okamuru až za Přemysla Sobotku? Proboha, vždyť Sobotku drtivá většina národa nezná a zbytek si ho plete s předsedou ČSSD. Proti panu Sobotkovi nic nemám a kandidaturu mu přeju - ale když jsem naposledy mluvil se senátory z ODS, děsili se okamžiku, kdy Přemkovi budou muset vysvětlit, že ani jejich hlas nedostane. Průzkum ukazuje zbožné přání mnoha politiků - Fischer nebo Švejnar. To jsou ty pravé figurky, se kterými budem dál hrát v klidu svoji uzavřenou mocenskou partii. Růstu obliby Miloše Zemana celkem věřím - mnoho lidí ho vidí jako nejmenší zlo vůči stávající alternativě. Navíc mnoho politiků doufá, že i s ním se vždy nějak dohodne. Průzkumy se to za chvíli začne hemžit a je jasné, že každý ze solventnějších kandidátů si objedná ten svůj - tak jako jsme to viděli mnohokrát před parlamentními volbami, kdy očividně cinknutý průzkum dostal nejprve do České televize a později i do sněmovny Bursíkovy Zelené.

Cinknuté "rejtingy"

Připomíná mi to ratingové agentury, které podobně zkoumají důvěryhodnost firem. Zástupkyně jedné z nich (světové a renomované) kdysi zavolala do Tomiovy firmy a chtěla znát dodavatele, obraty, náklady, zisky a další čísla. Když je po telefonu nedostala, pohrozila, že se to firmě vymstí. Po čase jsme zjistili, že paní si poradila i bez naší pomoci - data a čísla si vymyslela - a to taková, že Tomiova firma vypadala jako před krachem (nebo jako by ji řídili Reportéři z ČT). Zfalšovaná data pak agentura poslala budoucímu partnerovi Tomiovy firmy do Francie. Vše se sice vysvětlilo a Francouzi ke své spokojenosti s Tomiem obchodují dodnes. Bylo to asi rok před počátkem světové krize způsobené mj. zfalšovanými ratingy, nepravdivým oceňovaním bezcených nebo rizikových bankovních produktů a bank. Pamatuju, že o falšování ekonomických hodnocení jsem informoval všechny noviny s tím, že tohle je přece odjištěný granát, když ratingové firmy vám za peníze nebo podle nálady udělají libovolné hodnocení. Nikoho to téma nezajímalo. Proč taky. Po roce, když vše prasklo, se roztrhl pytel s kritiky.

Falešné mediální průzkumy mají podobný dopad - často rozhodovaly a rozhodují o tom, koho lidé budou volit či ne. Mnoho, přemnoho malých stran by sedělo v parlamentu nebo ve vládě, nebýt průzkumů preferencí. Jenže ta mediální masírka - nevolte malé strany - propadne vám hlas, dostanou ho komunisti. A jak na to všichni naletěli. V zatuchlosti a nehybnosti politické scény je jedna z příčin současné krize důvěry v demokracii a politiku. Lidé nevěří, že se něco změní volbami, protože volby toho nikdy skutečně moc nezměnili. Ale mohou - nebojme se a volme, koho chceme, bez ohledu na zfalšované průzkumy. Pravda je ta, že naopak beznadějně promarníte hlas i šanci na změnu, když hlas dáte tomu, koho volit vlastně nechcete. Jen tehdy má vaše hlasování smysl, když volíte toho, koho považujete za nejlepšího, ať už je to kdokoli.

A k těm komunistům - vážně si myslíte, že Vojta Filip (jinak syn oběti stalinských čistek) je stejný gauner jako celá ta svazácká překabátěná skvadra, co zem rozkrádala a plundrovbala plných dvacet let?

Strašák komunismu na mě už dávno neplatí - volná ruka trhu vedená kmotry či tuneláři nebo bezskrupulózními politickými gaunery, jako je Nečas nebo Kalousek, mě dávno z toho strachu vyléčila.

Čísla pro porovnání:

Median

Komu by lidé dali hlas v prvním kole prezidentské volby (v%) 1. Jan Fischer 31,5 2. Jan Švejnar 19 3. Miloš Zeman 10,5 4. Jiří Dienstbier 7,5 5. Karel Schwarzenberg 6,5 6. Jana Bobošíková 4,5 7. Přemysl Sobotka 4 8. Tomio Okamura 4 9. Evžen Tošenovský 3,5 ostatní 9 zdroj: Median

Anketa Novinky.cz

Celkem hlasovalo 58 760 čtenářů. Komu byste dali hlas v prezidentské volbě? Janu Fischerovi 38.4% Janu Švejnarovi 10.8% Miloši Zemanovi 10.4% Karlu Schwarzenbergovi 4.1% Miroslavě Němcové 6.4% Přemyslu Sobotkovi 0.7% Jiřímu Dienstbierovi 2.5% Tomio Okamurovi 16% žádnému z nich 10.6%

Autor: Jaroslav Novák | karma: 37.78 | přečteno: 5661 ×
Poslední články autora