Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Z odborného pohledu tábor v Letech nebyl koncentračním táborem, ale pracovním vězeňským, později specifickým sběrným táborem. Vězeňských pracovních táborů pro potřeby válečného hospodářství s lacinou pracovní silou vzniklo na území protektorátu velké množství. Většina z nich, na rozdíl od pietního místa Lety, není dnes nijak označena. Koncentrační vyhlazovací tábor ve výlučné správě SS mimo dosah trestního zákona, s propracovaným teroristickým státním systémem mučení a cíleného usmrcování vězňů v rámci zvláštního zacházení – sonderbehandlung, s jednotným zvláštním modelem vnitřní organizace a režimu, s typickým způsobem ostrahy ostnatým drátem a elektrickým plotem, se strážními jednotkami SS-Totenkopfverbände na území protektorátu nebyl ani jeden. V minimální míře zde působily pobočky velkých říšských koncentračních táborů. Např. v Panenských Břežanech působila malá pobočka Flossenbürgu. Koncentrační tábory sloužily rovněž pro ekonomické potřeby SS a německých koncernů a nelidské experimenty německé lékařské vědy.

http://www.parlamentnilisty.cz/arena/rozhovory/Tabor-v-Letech-ocima-profesora-Nebyl-mistem-holocaustu-Smrad-z-prasecaku-tam-necitim-Nekdo-schvalne-spini-nasi-zemi-452407

1 0
možnosti
Foto

Mám dotaz: Měli v Letech vězni vytetováno číslo? Pokud ano, měli bychom uznat, že se jednalo o koncentrační tábor.

1 0
možnosti
JN

v letech se nikomu nic netetovalo, nebylo proč

ale tetovalo se pokud vím jen v Osvětimi a to až o ke konci války - v jiných koncentrácích ne - tetování k tématu zda byl či nebyl tábor koncventrační podle dobových norem a poválečného vnímání nic neříká

4 0
možnosti
Foto

Ještě jednou prosím. Koncentrační tábor je nazýván koncentračním samozřejmě proto, že v něm jsou lidé koncentrování.

Ale, to, že je tam koncentrováno více lidí pohromadě, ještě neimplikuje, že to je tábor, který běžně bývá označován jako koncentrační.

Aby to totiž byl tábor koncentrační v našem slova smyslu, tak by ten tábor musel především plnit kritéria přísného režimu v tom táboře.

A pokud ani tábor v Letech a ani gheto v Terezíně tato kriteria neplní, tak je naprosto zcestné označovat je jako koncentrační tábor jen proto, protože jejich obyvatelé zhusta skončili v plynu.

Pro takový tábor či gheto by se daleko více hodilo označení shromažďovací. Protože jinak bychom museli za "koncentrační tábor" označit jakékoli shromaždiště Židů před transportem do Osvětimi.

A myslím, že takových shromaždišť by se na našem území našly stovky, možná i tisíce.

1 0
možnosti
JS

J50a84n 21S23e98m19i46k

7. 9. 2016 17:45

"shromažďovací"="koncentrační"

to jsou ekvivalenty

porad jste proste v zajeti toho ze "vyhlazovaci koncentracni tabor" je v obdobi valky ekvivalentem vyrazu "koncentracni tabor" .

Neni a nikdy nebyl.

Lety byl proste nejpozdeji od roku 1942 shromazdovaci tabor, coz je doslova to stejne jako koncentracni tabor.

Po pobytu ve shromazdovacim/koncentracnim tabore pak nasledovala cesta do plynu. Ne kazdy koncentracni tabor byl zaroven vyhlazovaci

0 0
možnosti
MK

Kalousek i Fiala jen v rámci programu antibabiš (nic jiného nemají) využívají ke kritice neobratně vyřčenou pravdu. Jsou to hrobníci svých stran, když tak ubožácky pindají.

K Letům se nebudu vyjadřovat, ale doporučím historika Rataje včera na Parlamentních listech, který v obsáhlém článku popisuje podrobněji to, co podobně autor v tomto článku.

Jen poznámka na okraj; než vyšel rasový výnos na cikány, z tábora v Letech se i propouštělo! Tedy úplně jiný režim, než jaký by mu chtěli trapní antibabišovci přisoudit.

4 0
možnosti
Foto

Tak to se propouštělo také v těch vyhlazovacích táborech.

0 1
možnosti
Foto

Na závěr mé účasti v této diskuzi si dovolím zopakovat svůj názor, bohužel i podložený nejen mými zkušenostmi. A tímto v této disk asi skončím:

Účelové výklady, včetně účelových vazebRv Např. každý se asi shodneme na tom, že např. v Jáchymově byly komunist. koncentráky pro politic. vězně, ČASTO některé OZNAČOVANÉ JAKO MUKL (muž určený k likvidaci). Zatímco např. internač. tábory v USA pro Japonce byly ,,prostě" tábory internačními (po napadeníP.H. z důvodů bezp. jak USA , ale tak i nevinných Japonců, vůči nimž se pochopitelně mohla vzedmout vlna nenávisti). Ovšem též se asi shodneme na tom, že nacist. Německo mělo nejpropracovanější systém továren na smrt, stejně tak jako na tom, že jedním z největších zločineckých zvěrstev byly Norimberské ras. zákony. Z hlediska ,,využití" a vyhlazování etnik pak jistě např. i ,,Konečné řešení české otázky". Že mnohá místa lze označit za koncentráky, je jasné. Nakonec i bolš. gulagy byly totéž. Věc druhá je, když se začně politicky a mnohdy i komerčně za účelem etablování se a přínosu do vlast. kapes s těmito výrazi manipulovat!!V podstatě jde o odporné kšeftování s památkou zesnulých i obětí zrůd. systémů, označitelné za ,,kšeft. s ostatky". A to se dělo i nadále dějeRv ,,Lety" jsou v tomto zneužívání toliko zlomek:-/

5 0
možnosti
Foto

OMLUVA ZA HRUBICI :-/: ,,výrazy"!

0 0
možnosti
Foto

Řekl bych, že mrtvým je celkem jedno, jakým termínem se označoval jejich tábor. Není mi jasné, čeho má tahle tahanice o slovíčka dosáhnout. Pracovní tábory jsou snad "pod naší rozlišovací schopností"?

3 1
možnosti
JS

J11a84n 23S43e35m60i46k

7. 9. 2016 15:53

asi jde o to ze "pracovni tabor" implikuje hlavni ucel praci zadrzovanych, ne prestupni stanici do vyhlazovaciho tabora (kterou se puvodne pracovni tabor Lety stal od roku 1942)

2 0
možnosti
ZB

Nevím co řešíte,ani Terezín nebyl klasický vyhlazovací koncentrační tábor,jen internační kde se čekalo na cestu na smrt a umíralo.Znamená to,podle Vaší logiky,že památník obětí nacistu Terezín se má zrušit,protože to nebyl vyhlazovací koncentrační tábor?Mrtvé z Terezína si také nemáme připomínat,protože zemřeli "jen" v čekárně na smrt?

4 5
možnosti
SN

:-).....Jmenovče, bezvýhradný souhlas! Ale vysvětlete to Kalouskovi ! Včera večer mlel furt dokola až ho redaktor musel upozornit, že už to žvástá po desáté ! R^R^R^

10 0
možnosti
Foto

Tábor v Letech je jedním z příkladů vyrábění mýtů, zatímco skuteční hrdinové upadají do zapomnění.

Kdo z vás například ví, kde je hospoda U Parašutistů a proč?

13 0
možnosti
JC

Kdo chce psa bít, hůl si vždy najde.

8 0
možnosti
Foto

V lájích mnoho mopslíků ochotných aportovat klacky vůdcům jejich láje, čili smečky:-/

1 0
možnosti
  • Počet článků 130
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4149x
Politicky aktivní spisovatel, poradce místopředsedy PSP Tomia Okamury