Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JC

Jen s tou Betty MacDonald nemohu souhlasit. I ona je nadčasová a žádnou cenu myslím také nikdy nedostala.

1 0
možnosti
JR

J85a96r79a 16R47a40n48k

2. 5. 2013 6:24

Neni to tak zle;-)

The Good Soldier Svejk - Books by Jaroslav Hasek - Penguin Group (USA)

Find The Good Soldier Svejk by Jaroslav Hasek and other Classic Fiction books online from Penguin Group (USA)'s online bookstore. Read more with Penguin Group (USA). Read more at http://www.us.penguingroup.com

0 0
možnosti
JZ

Hašek byl jedním z našich největších spisovatelů, to se popřít nedá. Stejně hloupé jako něco takového popírat je ovšem vidět u Haška jen Švejka. Všechno je otázka vkusu, ale Švejk nebyl jediným, a podle mě ani nejkvalitnějším, Haškovým dílem. Nejoblíbenější a nejslavnější neznamená nutně nejlepší. Což samozřejmě význam spisovatelův nijak nesnižuje a oslavován by být měl, ale s ním i řada dalších.

1 0
možnosti
JN

Příspěvky v diskuzy přesně ukazují kde je problém - jsou tací kteří píš prč by měl být hašek tím nejlepším? Vždyťˇňademe třista další úspěšných.

Pane Bože - nevyčítám Vám milí diskutující vaši neznalost ale pprávě státu a veřejnoprávním médiím. 

jaroslav hašek je statisticky prostě nejpřekládanější nejvydávanější a nejčtenější český autor. 

Švejk ej také jediná česká a jedna z mála českých literárních postav, kterou zná celá planeta. Neexistuje jiná podobně úspěšná literární postava z naší země. Samozřejmě když trochu odbočíme pak zesvětověl Čapkův robot a zčásti golem.

Neexistuje světově proslujejší české literární dílo než Švejk - to že to my sami nevíme - dokonce už ani Švejka nečteme - to je to děsivý. Dnes čtou Haška například desetimiliony Číňanů a považují ho za vrchol světové literatury a Češi? Ti mají přece další tři sta "stejně " úspěšných. Co dodat? Prosím ukažte mi alspo z tisíciny stejně kvalitní a úspěšné literární dílo jako jsou Dějiny strany mírného pokroku.. nebo Osudy dobrého vojáka ...

2 0
možnosti
MJ

Večerníčku, naprostý souhlas. A pro všechny, kdo se tu diví, proč vyzdvihovat zrovna Jaroslava Haška. Objektivní realita je taková, že v historii zatím máme 5, s trochou dobré vůle 6 nadčasových psavců - Jaroslava Haška, Bohumila Hrabala, Franze Kafku, Karla Čapka, K H Borovského, s přimhouřením oka ještě Boženu Němcovou (kapela jednoho hitu). Tím to hasne, nikdy jiný zkoušku časem nepřežil. Z nich se pořád nejvíc čte Hašek, Hrabal a Kafka. Ti stojí na bedně v nejdůležitější disciplíně - tedy v trvalém zájmu čtenářů - a podle mě jsou tedy objektivně nejlepší. Rozlišovat mezi nimi je pak už otázka osobní volby, pro mě je správné pořadí Hašek, Hrabal, Kafka, ale pochopím i lidi, kteří řeknou Hrabal, Hašek, Kafka. Hašek samozřejmě exceluje nejvíc v krátkých povídkách, ale i Švejk je famózní. Večerníček má pravdu v tom, že bychom to měli slavit víc, ale naše země celkově nemá tento druh marketingu. Hlavně, že jsme měli aspoň toho Haška. Spolu s rakouským Robertem Musilem and maďarským Máraim tvoří trojici toho nejlepšího, co stará monarchie dala světu.

1 0
možnosti

Zapomněl jste na současnost - a to na Josef Škvoreckého... je fakt , že kvůli komunistům u nás není  mezi určitými vrstavmi lidí tak známý, ovšem ve světě ano.

2 1
možnosti
PK

Dnes musí být ze všeho prachy. Prachy jako nejvyšší hodnota. Tomu je pak poplatno vše. A tak např. 'celebrita' generovaná např. soutěží Superstar nebo sportovec je mnohem známější a uznávanější než skutečné hvězdy např. z oblasti vědy nebo kultury. Je to možná smutné a o mnohém to vypovídá ale tak to prostě je. Jak říká můj syn: 'pokrok nezastavíš'.

0 2
možnosti
MJ

Toto není dnešní dobou, tak tomu bylo vždycky. Je to systémová vlastnost člověka, po několika tisících letech už by možná bylo vhodné se s tím smířit.

2 0
možnosti
OP

Když čtu příspěvky tak se tu často opakuje motiv toho, že je Švejk považován za špatný vzor kvůli jeho "švejkování" Dokonce se to (dole) považuje za nejhorší vlastnost českého národa atd.. Když si orpavdu přečtete toto dílo a máte alespoň základní historické povědomí o kontextu doby tak naopak zjistíte, že Švejkovi reakce byly naprosto logické a správné. Mísí se v nich humánnost s prostě absurdní reakcí na absurdní událost. 1. sv válka vznikla primárně z toho důvodu že se německá říše chtěla (jak to vyjádři císař Vilém II.) zařadit do "exkluzivní" společnosti koloniálních velmocí - mimochodem

Bismarck přesně předpovídal kam tyto ambice povedou a nesouhlasil a proto byl Vilémem odvolán. Když si tyto fakta uvědomíte tak vlastně orpavdu není důvod proč nešvejkovat.  P.S. Mám Haška orpavdu rád ale napsat že je nejlepší český spisovatel je opravdu silné tvrzení (myslím že je Švejk nejpřekládanější dílo ale nevím jestli to pořád platí).

.

1 0
možnosti

Ach jo, proč chodit z extrému do extrému? Hašek byl výborný spisovatel, ale zejména glosátor, novinář (dá-li se to tak nazvat) a srandista.

Co se hlášky "největší český spisovatel" týče, ta je tak hloupá až praští. Tohle nejsou olympijské hry. Neexistuje nejlepší kniha, film, spisovatel, .... . Nemáte tu žádná kritéria. Tohle jsou čistě subjektivní pohledy.

Mimochodem, podle mého mínění (nebudu ho nikomu vnucovat) byl Voják Švejk pěkný shit. Haškovo umění spočívalo v krátkých povídkách a glosách.

7 6
možnosti
JH

je mi jasne, proc vam to nic nerika, vas vzor je asi 'amerika' co?podle toho 'shit-u'. U nas se totiz nejenom zapomina na to, co je krasne a 'ceske', ale tragedie je, ze se hodne lidi prizpusobuje 'zapadu' a bohuzel i s tim jazykem...Rv:-/

1 3
možnosti

Možná nejčtenější - ale určitě ne nejlepší ani nejznámější. Ale protože Švejk jako kniha se mi nelíbí, neodvážím se hodnotit její kvality. Ovšem Hašek má na svědomí jednu pro národ dost blbou věc: do Švejka projektoval to nejhorší Čecháčkovství (ač to různí vykladači vykládají různě) - a český lid místo aby to vzal jako satiru, vzal si Švejka a švejkování jako svůj vzor...no a možná i to se tak trochu podílelo na tom, že jsme dnes tam, kde jsme

5 9
možnosti
OH

Díky za vzpomínku na velkého autora, sice nemohu souhlasit se vším, ale KARMA.

V dnešní době také doporučuji hodně číst, vzpomínat a připomínat K.H.Borovského.

3 0
možnosti
OH

Mimochodem i GOOGLE (viz dnešní titulní stránka vyhledávače) si vzpomněl více než naše veřejnoprávní televize (od komerčních to těžko můžeme žádat).

1 0
možnosti
  • Počet článků 130
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4149x
Politicky aktivní spisovatel, poradce místopředsedy PSP Tomia Okamury