Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
GF

Georgis Fasulis

24. 11. 2009 17:12
Je to těžké

Když ono je to opravdu s eutanazií dosti těžké.

Jak jistě víte, ve Švýcarsku je eutanazie legální. V zákoně je sice psáno, že může být provedena jen nevyléčitelně nemocným lidem, ale továrna na SMRT curyšský DIGNITAS si s tím asi moc hlavu nedělá, když jako klienta přijal letos za poplatek 300 franků reportéra MF Jakuba Pokorného - zcela zdravého! Ten chtěl (skrytě) vyzkoušet jak těžké je nechat sebe (nebo někoho jiného?) za pár šupů usmrtit.

Cituji z článku v MF: "Eutanazie je ve Švýcarsku tolerována jen v případě těžce a nevyléčitelně nemocných. Když jsem se ptal na klinice, zda a kdy budu moci přijet, Minelliho kolegyně Ursula mě ujistila: „Pan Minelli bojuje o změnu zákonů a na podzim bychom měli dostat nová pravidla.“ To už by se prý dalo o eutanazii uvažovat i v případě zdravých lidí, jako mě." - konec citace.

Osobně jsem pro jakýsi druh neaktivní  eutanasie (odpojení od přístrojů) a to po jednoznačném výroku (asoň 2 na sobě nez. lékářů) o beznadějnosti stavu klinické smrti.

0 0
možnosti
GF

Georgis Fasulis

24. 11. 2009 17:15
Re: Je to těžké

Pak, samozřejmě za účasti rodiny a jejího souhlasu, by moho dojít k důstojnému odchodu ze života nemocného člověka, jehož při životě udržují jen přístroje a naděje na procitnutí je minimální.

0 0
možnosti
LF

Parcival

24. 11. 2009 16:34
Jsem proti euthanázii!

Vážený pane Nováku, upřímnou soustrast. Jsem s vámi zajedno, pro odpojení od přístrojů by měla být nějaká pravidla. Ovšem s uzákoněním euthanázie nesouhlasím prostě proto, že nevěřím lidem v onom schvalovacím procesu a nevěřím tomu, že to bude nezneužitelné.  Tuhle Pandořinu skřínku bych opravdu neotevíral.

0 0
možnosti
VC

vena65

24. 11. 2009 16:32
Tak nevím.

Jaká pravidla by měla platit? Kdo rozhodne jestli odpojit nebo ne? Lékaři, rodina, nebo dohromady? Co když se neshodnou? Není to tak jednoduché.

0 0
možnosti
P

pesimista

24. 11. 2009 13:48
Paragrafy nelze vyřešit vše; vždy to bude loterie,kdo

zemře a kdo přežije. Bohudík,už máme za sebou doby, kdy vesničané chodili v noci po bitvách po bojištích a doráželi toho, kdo podle nich už neměl šanci se uzdravit.

0 0
možnosti
LF

Parcival

24. 11. 2009 16:38
Re: Paragrafy nelze vyřešit vše; vždy to bude loterie,kdo

.............................jestli oni je nedoráželi spíš kvůli tomu, že chtěli jejich boty........

0 0
možnosti
NN

dixi7

24. 11. 2009 13:21
Přece nejde jen

o odpojování od přístrojů, o kterém stále píšete. Jsou lidé s posledním stádiem rakoviny, kteří už žádnou šanci nemají. Mohli by mít alespoň možnost volby, jak tu píše kolega pod Vámi, i když by ji třeba ani nevyužili. Kdo to utrpení neviděl na vlastní oči, asi to nepochopí. On je rozdíl v tom odpojit (při vší úctě) 90ti letého člověka v kómatu od přístrojů (i když Vám o tom měli určitě říci) nebo se dívat jak umírá člověk ve středních letech v bolestech na rakovinu. Každý případ je jiný, ale možnost volby by měl mít každý člověk - lepší než skákat pod vlak ...

0 0
možnosti
VNP

veš na pleši

24. 11. 2009 13:15
Možná byste si mohl

napřed promluvit s nějakým anesteziologem, abyste se dozvěděl, jaká pravidla platí pro odpojení lidí od přístrojů. Propříště. Ale pro tenhle článek je už pozdě.

0 0
možnosti
  • Počet článků 130
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4149x
Politicky aktivní spisovatel, poradce místopředsedy PSP Tomia Okamury