Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Satyriana

21. 10. 2009 19:36
Stručně shrnu:

Organizovaní senioři a odborníci se shodují v tom, že na zabezpečení vyššího věku máme myslet už od 50. Tehdy nebolí stěhování tolik, stihnete se zabydlet, seznámit se sousedy, připravit byt na pohodlí člověka, co má problémy s chůzí a podobně. Víte, jak jste žili=vidíte, čím trpí lidé z oboru =chápete, co vám hrozí=jste schopni nějaké prevence. Je nejvyšší čas zapracovat na utužení vztahů s rodinou a případně dětem předvést, že o matku nebo otce se lze postarat.

Senioři, kteří mají potíže s pohybem, orientací, samostatností, všichni mohou na MÚ požádat o PnP. Když je drahé bydlení, pomůže doplatek. Je to stejný odbor.

Takže máme buď důchodce soběstačné, kteří by si mohli i přivydělat, nebo důchodce závislé na péči další osoby, kteří si ale nemusejí naříkat na chudobu, neboť na tu péči dostanou peníze. Jednoduché to není s léky, ale kdo je nemocný, není plně soběstačný, takže s PnP to už nějak zvládne, i když není určen na placení léků.Na dopravu k doktorovi ano, na odběr jídla taky.

0 0
možnosti

Stará kára

21. 10. 2009 22:11
Re: Stručně shrnu:

V padesáti přestěhovat?  Kam. V Praze do jiného města? Zaměstnání (obou)?  Mají všichni padesátníci děti z domu? Spíše ne.

0 0
možnosti

vecernicek

21. 10. 2009 12:50
důchod 10 000 je opravdu málo

A ještě jeden podotek - jetliže mám příjem deset tisíc, tak jsem permanentně v hmotné nouzi - žádné stěhování nic nevyřeší - náklady na bydlení pod pět tisíc neklesnou ani v garsonce na vysočině - ale sehnat takovou je zázrak

mít 5000 na měsí - na léky, jídlo, ošacení, obutí je opravdu na život v permanentní chudobě.

7000 za bydlení uvedených v příkladu je velmi dobrý nájem - jsem ze Svitav a tam jsou ceny podnájmů stejné, často vyšší než v Praze - nižší jsou snad v Chomutově či v Mostu, ale to se tam mají vystěhovat důchodci z celé ČR? To snad napadně jen magora.

0 0
možnosti

Ignác Pospíšil

21. 10. 2009 15:25
Re: důchod 10 000 je opravdu málo

České Budějovice jsou jedny z opravdu dražších měst a garsonku za 5 tisíc tu seženete - 2 minuty chůze od jedné z hlavních linek MHD. Pochopitelně se ale dá sehnat i levnější bydlení v méně atraktivních lokalitách.

0 0
možnosti

vecernicek

21. 10. 2009 12:37
Staří nemají šanci pomoci si sami

Návrh na placení výživného se týká opravdu jen zoufalých případů - zatímco rodinám s 30 000 měsíčně a víc 3,4 stovky pro babičku neublíží, pro babičku je to navíc obrovská částka. Plést do toho morálku je nesmysl - rodič často živí dítě, kterého nakonec i zabije - je to důvod dítě neživit? Starým lidem je třeba pomoci a první bx měli být jejich blízcí. Velké byty staré báby drží často pro své nezvedené potomky. Je to jejich hloupost - ale starý člověk už není často schopen duševně se s problémy vypořádat - dospělý člověk může více pracovat - nebo i si přeorganizovat život. Důchodce má je mizerný důlchod a víc nic. Nemá obvykle šanci si pomoci sám - ostatně s věkem lidé chátrají nejen tělesně ale i duševně a v podstatě se stávají dětmi. Jsou skutečně bezbranní a bezmocní. A budeme to i my.

0 0
možnosti

Stará kára

21. 10. 2009 11:22
Snad abychonm úplně nekecali:

Příspěvek na bydlení je určen rodinám s nízkými příjmy (o sociálním minimu ani slova).   Příspěvek je odvozen od 0,35 (Praha) násobku příjmu. A od tzv. normativních nákladů na bydlení (v Praze pro jednu osobu 5.088 Kč.

Paní Jarmila má důchod 10.700.  Má nárok na příspěvek na bydlení ve výši (5.088-0,35*10.700) = 1.343 Kč/měs.  Ta ubohá žena o něj ovšem nezažádá (ač je to pro ni velký peníz), protože totálně blbí novináři a pisálci do blogů jí řeknou (napíšou), že nárok mají jen lidé kolem životního minima.

0 0
možnosti

Satyriana

21. 10. 2009 18:56
Re: Snad abychonm úplně nekecali:

Přesně tak. Pokud je paní navíc tak stará a špatně se orientuje v jednání s institucemi, už tím nasbírala bodíky pro možnost žádat o příspěvek na péči, který by v podstatě mohla mít ve chvíli, kdy potřebuje hůlku nebo má parkinsona (problémy s oblékáním, nákupy,... I dva tisíce měsíčně pomohou, protože si za ně pořídí třeba obědy od pečovatelské služby, nějaký úklid, taxíka k lékaři.

Důchody nemusejí být nic moc a lidé si nedokázali představit, že opravdu to zdražení přijde (strkali hlavu do písku, protože to vždycky NĚJAK dopadlo), takže dnes dochází k těžko řešitelným suituacím, ale všichni, kdo brečí nad nízkými důchody a nad tím, že si nemohou pořídit kvůli nemoci to či ono, zcela pomíjejí možnost velice slušných částek měsíčně, o které stačí zažádat.

0 0
možnosti

Ginny

21. 10. 2009 11:07
Chcete zapůsobit, ale mýlíte se

Vyživovací povinnost tady skutečně existuje, ovšem asi málokdo dnes ji má. Většina lidí má totiž důchody nad hranicí životního minima, takže proč by měl někdo přispívat?

Mou babičku opravdu živil její nejstarší syn (samozřejmě velmi rád) - přispíval jí, protože její důchod byl směšně nízký - pár stovek. Byla totiž celý život v domácnosti, sice udřená z přemíry práce v hospodářství, ale podle zákona v domácnosti.

Takových případů je ale dnes velmi málo a jistě jsou právně ošetřeny.

0 0
možnosti

(gbd)

21. 10. 2009 11:19
Re: Chcete zapůsobit, ale mýlíte se

Ono jde o to, že často ten karabáč dopadá na záda, která si to nezaslouží. Vím o přípdau, kdy měli "mladí" problém: koupili na hypotéku byt 2+1 a nastěhovali se tam i s "tchyní". Jenže ta je rozvedená a její ex-manžel padl do "sociální" pasti a mladým bylo stanoveno výživné. To by nebylo tak hrozné, kdyby během roku nepřišla další dvě rozhodnutí, že mají platit na rozvedené rodiče druhého - takže živí tři "důchodce". Odvolání žádné, ve zdůvodnění se píše, že mají přeci nemovitost, kterou mohou prodat (= ten byt). Z jednoho platu a "mateřské" tak fungují několikátý měsíc...

0 0
možnosti

Ignác Pospíšil

21. 10. 2009 10:48
Příklad je špatný

Výše uvedená důchodkyně není ve hmotné nouzi a přestěhováním mimo Prahu do levnějšího bydlení se její problém vyřeší. Čímž neříkám, že se děti nemají o rodiče starat a postarat.

0 0
možnosti

PetraHor

21. 10. 2009 10:54
Re: Příklad je špatný

Jenže ono to tak neni a dokud nebude úplná deregulace tak to tak ani nebude. Ten byt v Praze vyjde levnějš než daleko menčí na Kladně, nebo V Benešově. Pokud babku nevylifrujou do Chánova, tak finančně si nepomůže. Dalším problémem je topení. Pokud topí na Vinohradech wafkama, neni to tak hrozný. Tyhle babky i když mají 3+1 tak topějí jen v jedný místnosti, taky proč ne, když ostatní nepoužívají. Když bude bydlet v paneláku, napočítají jí i teplo které tzv. krade sousedům.

0 0
možnosti

Pepan A2

21. 10. 2009 10:43
Pěkná fikce.

A zkusilj ste někdy zapřemýšlet nad tím, že tito důchodci často bydlí v pro ně dost nadrozměrném bytě a nechce se jim stěhovat do menšího. Takže by klidně mohlo (podle Vaší myšlenky) k paradoxu, kdy dítě,které má dva potomky a bydlí společně s manželem v dvoupokojovém bytě, přispívá na nájem svému ovdovělému otci, který obývá čtyřpokojový byt o rozloze 120m čtverečních..

0 0
možnosti

(gbd)

21. 10. 2009 11:02
Re: Pěkná fikce.

Problém je, když důchodce bydlí sice v nadrozměrném bytě, ale menší by byl dražší. (Tři příklady: 1. regulované nájemné, 2. "družstevní" odkoupený, 3. "musíte koupit na hypotéku, ale tu vám ve vašem věku nikdo nedá".)

0 0
možnosti

PetraHor

21. 10. 2009 10:30
To je ale blábol.

Lidé mají děti dobrovolně. Jestli je mají, je to zcela jejich problém. Na rozdíl od rodičů, ty jsme si nevybrali. Senioři, na rozdíl od dětí mají možnost se za svůj předchozí život hmotně zabezpečit. A je úplně jedno jestli je to ve státě kde se jak se říká o sebe každý musí postarat sám a nebo jako u nás, kde peníze na zabezpečení ve stáří byly celý život lidem strhávány ze mzdy. Takže o čem je řeč? Pokud děti mají možnost tak své rodiče rádi zabezpečují, tak jako já. Ale pokud sjou samy sociálně slabší, nebo dokonce pokud žili v dětských domovech, byly třeba otcem zneužívány proč oni by jim měli platit?  Jistěže lze udělat výjimky. Jenže by jich bylo tolik, že by ČSSZ musela přijmout tisíce nových zaměstnanců kteří by slídili jak na tom kdo je finančně, případně jaké jsou vztahy v rodině. Řada lidí navíc žije v zahraničí, tam by byl obrovský problém cokoliv dohledat.

0 0
možnosti

Stará kára

21. 10. 2009 11:25
Tebe bych chtěl mít za syna!!!

Mám kliku - mým synem bys nebyl - děti jsem vychoval lépe se podařilo vychovat tebe.

0 0
možnosti

myška18

21. 10. 2009 10:16
napsal jste to hezky, ale

jaksi jste zapomněl na to, že i jejich děti mají své rodiny, o které se musí postarat. A velká většina platů v této zemi není ani průměrná (je hodně podprůměrná). Máme 2 děti, oba jsou na stř. školách (a věřte, že jejich studium, stojí víc než  vzdělání prvňáčka), platíme stavební půjčku (protože i my musíme někde bydlet), k tomu další poplatky, jako elektrika, plyn, voda atd. A věřte, že máme co dělat, abychom vydrželi v dnešních cenách s penězi do dalšího měsíce. Takže si nedovedu představit, že bych ještě měla přispívat rodičům. A jak zde někdo napsal - stáří je předvídatelné. A na závěr se Vás zeptám - proč bych měla přispívat někomu, kdo o mně víceméně nejevil od mých 7 let zájem a žil si jakoby byl svobodný? Nikdo mně zadarmo nic nedal a věřte, že od 15 (při studiu) jsem byla po brigádách, abych měla třeba i na svačinu do školy. Nezlobte se, ale u mně každopádně přednost moje vlastní nynější rodina.

0 0
možnosti

Stará kára

21. 10. 2009 21:36
Re: napsal jste to hezky, ale

V které zemi není většina platů podprůměrná???

Vaše minulá rodina je nevlastní???

Vy - když sotva vydržíte do konce měsíce - se připravujete na (předvídatelné) stáří.

I já jsem chodil od svých 15 let na brigády. A rád, že mohu svým rodičům poct. Asi mě jinak vychovali.

0 0
možnosti

vklidecku

21. 10. 2009 10:04
není to tak lehké

Názor pěkný,ale.....byl by uskutečnitelný,pokud by každá mladá rodina měla svůj barák(více místa) nebo alespoň větší byt.Pokud žije např.rodina ve 2 plus jedna,dejme tomu má dvě děti a matka je na meteřské nebo rodičovské...je tot zhola nemožné.Mladé rodiny bohužel samy mají co dělat.Buď seč budete starat o rodiče v malých bytech a raději nemáte děti,abyste se mohl starat,abyste měl místo a peníze,nebo máte děti ale nemáte místo a peníze.Navíc rodina má většinou dva dědečky a dvě babičky,a jak známo,lépe se,když už,ve většině případů bydlí s ctyhni z manželčiny strany(i když nemusí to tak být).Pak jsou případy nemocných starých lidí,kdy např.v rodině oba rodiče dětí pracují a pokud by se měli starat o staré rodiče(péčí),musel by jeden zůstat doma,z platů jednoho neuživí všechny.BOHUZEL platy Čechů pokryjí výdaje např.pouze rodiny s dětmi,nestačí na vše(samozřejmě že si lidé jistě pomáhají,jak mohou)

0 0
možnosti

Satyriana

21. 10. 2009 19:10
Re: není to tak lehké

Tak pozor. Pokud je starý člověk jakkoliv neschopen zvládat péči o sebe a domácnost, včetně třídění odpadků, delšího stání a jednání s úřady, může si zažádat o příspěvek na péči, tedy o další měsíční příjem od 2-12000.

Dá se obecně říci, že tohle splňuje osmdesátník s hůlkou aspoň na 1.stupeň. Většina lidí je ještě kolem 75 let docela křepká a v pohodě, takže vlastně kdejaký starý člověk s problémy JE MÁ ŘEŠITELNÉ!

 Teď navíc má každý potřebný už třetím rokem možnost zažádat si o zmíněnou dávku, za niž se vyplatí leckomu zůstat doma a dědu si vzít do bytu. Uvědomme si, že důchodce i s nízkým důchodem 7000 má při PnP 8000 příjem velice slušný (to by mohli být lidé třeba po amputaci nohou) a svého pečovatele i sebe uživí... Nemluvě o tom, že naopak může pohlídat děti, dělat s nimi nějaký ten úkol, surfovat na PC...  Ostatně, plánovat i tuhle potřebu by měl každý člověk dokázat  včas.

0 0
možnosti
  • Počet článků 130
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4149x
Politicky aktivní spisovatel, poradce místopředsedy PSP Tomia Okamury