Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

saturninka

15. 4. 2008 22:38
kecy

to je keců kvůli jedné pitomé reklamě - USA i Mexiko - jedna pr---el světa ;-D;-D;-D;-D

0 0
možnosti

wiki5

15. 4. 2008 23:32
Re: kecy

dokazujete ze na zor a diru do (Y) ma kazdy

0 0
možnosti

hella.k

15. 4. 2008 20:53
Měl byste vědět,

že prezident USA Bush podepsal bez souhlasu kongresu smlouvu s Mexikem a Kanadou o zrušení vnitřních hranic mezi těmito státy, a vytvořila se takzvaná AU něco na způsob EU.;-D

0 0
možnosti

BobSenklár

15. 4. 2008 20:57
Re: Měl byste vědět,

Kokodák

Zdravím převlečeného zasloužilého člena a hlásného troubu KSČM, čest práci!!

0 0
možnosti

Karlik1263

15. 4. 2008 18:30
Pane Vecernicek

Nemusite se bat.Jak uz jste podotknul.Mexicane uz obsazuji tyto Staty zase,prichazi jich miliony.Brzo uz budou tvorit vetsinu a pak se uvidi co se stane. Myslim ze vetsina si ale na Americky styl zivota nestezuje..

0 0
možnosti

tuccy

15. 4. 2008 18:40
Re: Pane Vecernicek

Ale jo, stěžují si jak jsou Yanquis nesnesitelní a jak je jim tam těžko, ale kupodivu zpátky do Mexika se jim nechce :-)

0 0
možnosti

tuccy

15. 4. 2008 18:05
Ne přímo z války proti Mexiku...

Jen tak pro trochu perspektivy, jak k oné zemi přišlo Mexiko? Naprosto přesně tam sedí následující filmový citát:

"Chief Sitting Bull, the proposition that you were a peaceable people before the appearance of the white man is the most fanciful legend of all. You were killing each other for hundreds of moons before the first white stepped foot on this continent. You conquered those tribes, lusting for their game and their lands, just as we have now conquered you for no less noble a cause."

0 0
možnosti

POToole

16. 4. 2008 7:47
Re: Ne přímo z války proti Mexiku...

To, ze Spanele vyvrazdili vetsinu Indianu a vlastnili pres 90% otroku z Afriky je jen nepatrny detail, ktery autor take velkoryse prehledl...

0 0
možnosti

POToole

15. 4. 2008 17:22
Autore,

zavidim Vam Vas cerno-bily pohled na svet. Velkoryse vynechate podstatne informace o pricinach a vubec o cele situaci v Texasu pred valkou, a pouzivate jen to, co se Vam hodi. Co se uci v americkych skolach vim, me deti tam chodi, a nikdo jim o koupi nic nerika - pouze to, USA nabidly odkoupeni techto uzemi, a byly zamitnuty.

Netvrdim, ze USA mely plne pravo k valce, ale okolnosti byly slozitejsi, nez co tady tvrdite Vy - napr. svoboda vyznani a diktatura farmarum, co smeji nebo nesmeji pestovat a prodavat a komu apod. Navic mluvime o trochu jinem stoleti. Dnes je USA plna ilegalnich Mexicanu, kteri svymi vydelky zivi sve rodiny v Mexiku, navic se Mexiku od USA dostava mnoho vyhod i pomoci. Ukazte mi jinou mocnost, ktera plati a hradi za sve hrichy staleti stare znovu a znovu.

Jako soukroma osoba mate pravo na nazor, od novinare bych ocekavala, ze si vyhleda co nejvice informaci a bude vice objektivni - asi naivne...

Pozdravuji z USA.

0 0
možnosti

wiki5

15. 4. 2008 18:28
Re: Autore,

ja myslim, ze v magazinu, kde autor pracuje nejaky eticky kodex neznaji

0 0
možnosti

Arne21

15. 4. 2008 16:24
Stát a lidé

Skoro všechny státy světa vznikali řekněme "nefér" procesy. Skoro všechny dnešní státy jsou instituce založené lidmi, kterří odněkud přišli a vyhnali/ pozabíjeli apod. původní obyvatele. To platí jak o mexičanech, američanech tak třeba o slovanech, germánech a jiných. Otázkou je jak daleko do minulosti je třeba se dívat. Mudrovat nad tím je bezpředmětné. Stát dělají lidé kteří na daném území žijí, pokud mexičané pozvali do texasu osadníky ze severu, udělali chybu, a nemohli se divit že ti pak dali přednost USA. Mám obavu že něco podobného dnes hrozí evropě s muslimskou imigrací, předobraz dnešní Kosovo.

0 0
možnosti

wiki5

15. 4. 2008 16:49
Re: Stát a lidé

tohle je primereny nazor... navic to byla doba formovani statu a to jak mexickeho tak spojenych statu a nic jeste nebylo ustanoveno pevneji... je treba velmi zajimave jak Francie ztratila svuj vliv tim ze prisla o jednu expedici, tim vycerpala svoji silu a opustila svuj zajem na podilu v dnesni US

0 0
možnosti

Arne21

15. 4. 2008 16:07
Historie soudí

No ať už to tenkrát bylo jakkoli, pro obyvatele zmíněných států to dopadlo dobře. Ve svazku s USA tyto státy prosperují a lidem se v nich žije mnohem lépe než v sousedním Mexiku, o čemž svědčí dnes opačný exodus Mexičanů do USA. Pravděpodobně by dnes rádi k USA připojili celé Mexiko.

0 0
možnosti

vecernicek

15. 4. 2008 16:11
Re: Historie soudí

Být sousedem země která miukradne polovinu území je tragédie - a je jednop jestli to je Rusko nebo USA.

Nebo je loupež legitimnější pokud ji spáchá demokrat?

NavícUSA v té době rozhodně domokratický stát nebyly. Vládla otrokářská lobby -a šlo o dost tvrdou vojenskou diktaturu.

Odkazuji na historiky a texty např.A.Lincolna.

0 0
možnosti

Barry Goldwater

15. 4. 2008 16:05
Mexiko

může děkovat Bohu za to, že sousedí s demokratickými USA. Pokud by bylo sousedem Ruska nebo Číny, tak už dávno není.

0 0
možnosti

Barry Goldwater

15. 4. 2008 15:29
snad přide den

kdy Becher nebo Pilsner Urquell připomene na svých výrobcí mapu Sudet a historii 3 miliónů lidí oloupených a vyhnaných ze svých domovů českou lůzou.

Doufám, že i potom autor uroní nějakou tu slzu.

0 0
možnosti

vecernicek

15. 4. 2008 16:04
Re: snad přide den

Asi jste nepochopil text - právě sudetští Nemci sehráli stejnou roli páté kolony jako američití osadníci v Texasu.

Takže ronímslz jak za Mexiko takza Československo -obě země byly oloupeny o své historické území pod stejnou záminkou.

0 0
možnosti

Barry Goldwater

15. 4. 2008 15:22
Mě by zajímalo,

v čem spočívaly nároky Mexika na území na sever od Rio Grande? Na ta území  si postupně dělali nárok Francouzi, Angličané, Rusové (ti měli svoji  Fort Ross až u San Franciska) a samozřejmě místní Indiáni. Američané byli první, kdo byl schopen tato území zalidnit.  Severní části dnešního Mexika začala vláda usilovně zalidňovat až po ztrátě severních území. Texas nebyla jediná část Mexika, která se chtěla odtrhnout. V té době to bylo asi sedm Mexických států (i bez amerických osadníků) které se chtěli odtrhnout.  Prezident Santa Anna všechny vzpoury potlačil, ale v Texasu narazil. Texasané ho zajali a přinutili podepsat uznání samostatnosti Texasu. Když později Mexiko tuto smlouvu odmítlo uznat a vstoupilo na území Texasu, které mezitím požádal o vstup do USA, a ty na tento akt agrese vyhlásily Mexiku válku.

V podání autora krvežíznivé USA přepadly mírumilovnou kvetoucí zemi a její žoldáci bojovali moderními zbraněmi proti rolníkům s mačetou. 

0 0
možnosti

tuccy

15. 4. 2008 15:26
Re: Mě by zajímalo,

Autor asi kdysi dávno viděl 7 statečných a to si teď promítnul jako ty ubohé Mexické rolníky :-)

0 0
možnosti
  • Počet článků 130
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4149x
Politicky aktivní spisovatel, poradce místopředsedy PSP Tomia Okamury