Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Kakarel

31. 3. 2008 0:25
Co máte

za kecy jak na autora, tak na Haška! Kruci, každému se podaří neco pohnojit a Vy z toho děláte, že se zhroutí obloha. Vy baby nikdy většinou Haškovi neporozumíte, protože jste nebyly na vojně a myslíte jinak! A neříkám čím. Kde se člověk tak nařehtá, jak nad Švejkem! Jen kdyby ještě byl na světě. A autor píše dobře a pravdu.R^;-D

0 0
možnosti

987a9

26. 3. 2008 12:18
Hasek je naprosto jednoznacne

nejvetsi cesky spisovatel, pokud jako meritko pouzijeme pocet prekladu do cizich jazyku a pocet vydani.

Pouze je skoda, ze ve svete se nectou jeho povidky, protoze pak by byl prekladan jeste vic.

0 0
možnosti

František 1.

25. 3. 2008 18:28
Těžko soudit mezi morálkou a profesionalitou

Pan Hašek patří v každém případě mezi naše literární velikány. Ono napsat něco komického dá mnohem větší práci než drama. Už protože máme v tom životě dramatických událostí rozhodně více než oněch komických. Ano, Hašek byl velice plodný a úspěšný spisovatel. Bohužel jako člověk to byla nezodpovědná, svým způsobem sobecká a alkoholem prosycená zrůdička. O jeho působení v Rusku lze najít pěkných pár odkazů v legionářské literatuře. Ta o něm chválu jistě nešířila. Jestli ho jeho nelegitimní manželka, tedy spíše družka (s původní manželkou se, pokud vím, nerozvedl)otrávila, jen by to dokreslovalo jeho životní peripetie. My ostatní si můžeme myslet o jeho morálním profilu co chceme. Důležité však je, co po sobě zanechal. Jan Nedvěd je podle mého také jakási lidská hyenka vůči svým rodinám i zplozeným dětem. Kvůli tomu ale jeho písničky zpívat ani hrát nepřestanu. ;-D

0 0
možnosti

petulie chrupavková

25. 3. 2008 17:53
Hašek není podřadný literát

Má jen dílo různé úrovně a jeho nejlepší věci bývají podřadně čteny. I číst se dá nekvalitně.

0 0
možnosti

nyny.

25. 3. 2008 15:04
je to věcí vkusu

Nebudu tak kategorická jako Vy, já Haška nemám ráda, strašně mne nebaví a rozhodně ho nepovažuji za spisovatelskou první ligu, světového autora už vůbec ne.Je to věcí individuálního vkusu. Zrovna tak jako polovinu Vámi jmenovaných ostatních autorů.Je pravda, že jeho dílo je oblíbeno obzvláště muži, ač si nejsem jistá, zda ve většině případů znají i něco jiného nežli Švejka. Mohl to být sebehodnější člověk (těžko posoudit), ale ochlasta a je-li pravda to, co píšete, svědčilo by to i o určité hraniční poruše osobnosti. Zkrátka nějak nemám pocit, že zrovna on by byl postavou pro glorifikaci nejvhodnější, i když zas na druhou stranu kdo jo ? ;-D;-D

0 0
možnosti

987a9

26. 3. 2008 12:15
Re: je to věcí vkusu

Hasek je zde hodnocen jako spisovatel, ne jako clovek.

Vetsina zen nema Haskovo dilo rada, protoze zna jen Osudy dobreho vojaka Svejka a mysli si, ze se jedna pouze o skatologicky humor a ti (muzi), kterym se to libi, jsou primitivove.

To nejlepsi, co ale Hasek, napsal, jsou jeho cestopisne crty ze Slovenska, Polska, Halice a Balkanu. To jsou mene zname veci a pritom se vyrovnaji svetovym povidkarum, jako O'Henry nebo Mark Twain. je potreba cist a pak mluvit.

Takze citace na zaver:

Videt v Haskovi jen opilce, ktery pouzival pri psani sprosta slova, je stejne pokrytectvi jako chovani sv. Aloisia, ktery kdyz uslysel, jak jisty muz za hlasiteho rachotu vypustil sve vetry, rozplakal se a teprve modlitbou se upokojil.

0 0
možnosti

Isvědek

25. 3. 2008 14:09
Pes za plotem

Běžící pes je dobře vidět i přes laťkový plot. Nějaké překlepy či hrubky  jsou tudíž podle mě bezpředmětné. A je to docela zajímavý pes. I když přesná hystorická data neznám, takže k útrobám psa se nyní vyjádřit nemohu. Ty ostatně přes laťkový plot vidět nejsou.

S pozdravem Isvědek

0 0
možnosti

Lenka.Q

25. 3. 2008 13:16
au au au...

Pane autore, bohužel jsem z Vašeho textu přečetla jen první řádek. Ta hrubka jak byk hned ve druhém slově (O HaškovY) mne zničila. Zkusím to číst jindy. Pěkný den.

0 0
možnosti

al325

25. 3. 2008 13:13
můj pohled

Hašek se mi vždycky líbil? Proč? Protože si ze špatných věcí dělal srandu a tím je odsuzoval. Jeho přístup k lidské zkažeností je byl vždycky odmítavý a Hašek svůj postoj převáděl do zesměšnění zla. Říká se tomu kritická satira?

0 0
možnosti

vecernicek

25. 3. 2008 12:33
omlouvám se

Při kopírování textu z wordu semi některá slova srazí dohromady - nevím čím to je. Texťák v Apple mi to nedělá, takže to občas přehlédnu.

0 0
možnosti

wopi

25. 3. 2008 15:45
Re: omlouvám se

jojo, stane se ;-)

0 0
možnosti

wopi

25. 3. 2008 12:13
co takhle si to po sobě taky přečíst?

tolik překlepů jsem na jedné stránce ještě neviděl Rv

0 0
možnosti
  • Počet článků 130
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4149x
Politicky aktivní spisovatel, poradce místopředsedy PSP Tomia Okamury