Diskuse
Kam se poděla pivní pěna?
Děkujeme za pochopení.
Stařík
Pivo chce svoje...
Článek jsem si přečetl a šel se optat: vedoucího velké restaurace-pivovaru, dvou provozních, dvou výčepáků. Žasnul jsem, jakou přednášku o CO2, vzduchu, dusíku a směsném plynu, coje při jakém způsobu skladování a chlazení, jsem vyslechl. a názory nebyly "konzistentní". Zkrátka, správně natočit pivo je věda, zaplaťpánbůh, že na to ještě leckde dbají. Protože když se chce, tak to jde. Po instruktáži jsem v krátké době uměl natočit nejen míru, a to jako "šnyt", ale i "řezané" a to přesně půl na půl. Už ale nemám nárok, neboť jsem stařík a nemám zdravotní dobrozdání. A navíc bych byl na kritiky své činnosti "divokej". Děkuji těm, co s mým vychloubáním měli tepělivost.
TajP
Re: Pivo chce svoje...
Klidně se i pochlub, jak pivo točíš. Ostatní se rádi přiučí - bez ironie.
Lubosh
Pěna
Správná pivní pěna je hustá, smetanová, ale stále tekutá (nemám rád tuhou "šlehačkovou" pěnu) a musí vydržet dost dlouho. Pivo pak ve sklenici nejen kroužkuje, ale i tečkuje... Toho lze docílit jen klasickou otočnou pípou a natočením na jeden zátah, tj. "šnit" a pokud se to umí a je správně nastaven tlak a teplota, lze takto natočit i správnou míru, přestože pokud požaduji šnit, souhlasím automaticky s tím, že nemusím přesnou míru dostat.
Do hospod chodím výhradně na Prazdroj a zajímavá shoda je, že všude tam, kde mi pivo opravdu chutná mají právě otočné kohouty a nikoli pákovky a točí uvedeným způsobem. Mistra v tomto oboru najdete u Jelínků - kníratý Bohouš (ex. Zlatý tygr), dá-li vám ve výčepu čerstvě natočené pivo, je to naprostá lahůdka, která nemá konkurenci...
pavel
Re: Pěna
U Jelínků je pivo fakt dobrý, to se pozná. Stinná stránka toho je, že se tam prakticky nedá najít volné místečko.
TajP
Roztáčení piva
Chodím do hospod, kde se pivo roztáčí. CO2 je pak v pivu méně, pěna je hustější a drží. Kvůli dvoupolohové páce a používání CO2 pro točení se občas pivo ani pít nedá. Jako vždy záleží na lidech. Někdo zkrátka pivo točí, snaží se, umí to. Jiný na to kašle a jde mu jen o to, jak je dostat do půllitru. Ale jemu tam podruhé nepřijdu.
Jaryk
Ono to není až tak složité
Mé pokusy s točením piv a s hospodami vedou k závěru, že co se zdá složité je v podstatě jednoduché. Jde o to, že jak popisujete v blogu, pípa má většinou dvě polohy jednu nepěnivou (udrží CO2) a pěnivou. Většina obsluhujícího personálu (asi 98%) je nepoučená nikdo jim to ani jednou neukázal a točí pivo v tomto pořadí - což je obráceně - výsledkem je pivo plné CO2 s řídkou pěnou, kterého se ani v největší žízni nedá napít - pálí jak čert a pak jste jak žába, správný postup je obrácený, nejdříve ve sklenici založit pěnu, kterou pak zahušťuji pivem z "první polohy - většinou k sobě" tedy tím syceným - CO2 vybublává do pěny a je-li splněno několik dalších podmínek (čistota, kvalita piva ap. a to v tomto pořadí) je na světě pivo s pěnou na které mi drží nejen padesátník, ale i kačka a lze ho vypít při žízni a postavě najednou jak v postřižinách neb CO2 vybublalo do pěny. Jak prosté.
Jaryk
Re: Ono to není až tak složité
Jen mám problémy při návštěvách restaurací a hospod, výčepní nesnesou, že je na to upozorníte, takže pozor. Já to zkusil jen jednou, měl jsem žízeň jak trám, pivo Rychtář Hlinsko celkem v poho, jen to točení nedalo se toho napít - tak jsem mírně ukázal a poradil a byl jsem vyhnán ven, jen kamarádi ho přesvědčili, ale míchali jsme to vidličkama, ale stejně ty tlaky v bříšku byly celou noc. Takže zkoušejte a opatrně rozšířujte poselství pivní, ale vězte, že utžíte mnoho ran
KecaK
Hospůdky.
Kvalita piva je jedna věc ale co mně ještě mrzí že mizí klasické hospůdky.Závidím těm co bydlí blízko rakouskejch hranic.
kvalitni pivko
Dalešice
Pokud si chcete po dlouhé době dát kvalitní pivo, doporučuji pivo z Dalešic. Ano, z toho pivovaru, kde se natáčel film Postřižiny. Je to fakt bobma
hmagda@seznam.cz
Svijany
Jsem z Brna, takže pijeme většinou STAROBRNO, myslela jsem si, že to je dobré pivo, než jsem ochutnala v Jizerských horách SVIJANY. Nevím, jestli to bylo pivem, nebo šikovným výčepním, ale když jsme dopíjeli, pěna kroužkovala a nakonec ještě zůstala na dně, tak jsme si prázdné sklenice s úžasem fotili a potom to všem ukazovali
mac
Re: Svijany
muzu potvrdit. zvlast 12tecka je mnam!! ;) a v brne uz se da taky sehnat
Petr
Piji Budvar
Budvar své pivo nešidí, hlavní sládek je už přes 40 let garantem toho, pivo se dělá s chmelu a sladu české provenience a že pivo skutečně leží v tanku stejnou dobu jako před lety. Myslím, že se prostě kvalita postupem doby prosadí. Černé pivo z Budvaru je vynikající a nové pivo Pardál je jasně zaměřeno proti tzv. europivům a rozhodně nezapře rukopis kvality z Budvaru.
Janeček
No, býval jsem hostinským(do r.1967)
a zážitky s pívem byly kouzelné! To člověk narazil právě dovezený sud, a ejhle, pivo už bylo zkažené! O lahvovém ani nemluvě. Dnešní pasterizací má pivo dlouhou záruku a je s ním snazší manipulace. Dříve se museli čistit pivní trubky téměř denně neboť pivo hodně šlemovalo. Kdo trubky nečistil, ten neměl dobré pivo! Dnes nejraději piju Bernarda, který se nepasterizuje a na jeho chuti je to poznat.
- Počet článků 130
- Celková karma 0
- Průměrná čtenost 4149x