Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Stařík

27. 1. 2008 16:58
Pivo chce svoje...

Článek jsem si přečetl a  šel se optat:  vedoucího velké restaurace-pivovaru, dvou provozních, dvou  výčepáků. Žasnul jsem,  jakou přednášku o CO2, vzduchu, dusíku a směsném plynu, coje při jakém způsobu skladování a chlazení, jsem vyslechl.  a názory nebyly  "konzistentní".  Zkrátka,  správně natočit  pivo je věda, zaplaťpánbůh, že na to ještě leckde dbají. Protože když se chce, tak to jde. Po instruktáži jsem v krátké době uměl natočit nejen míru, a to jako "šnyt", ale i "řezané"  a to přesně půl na půl. Už ale nemám nárok, neboť jsem stařík a nemám  zdravotní dobrozdání. A  navíc bych byl na kritiky své činnosti "divokej". Děkuji těm, co s mým vychloubáním měli tepělivost.

0 0
možnosti

TajP

28. 1. 2008 12:20
Re: Pivo chce svoje...

Klidně se i pochlub, jak pivo točíš. Ostatní se rádi přiučí - bez ironie.

0 0
možnosti

Lubosh

24. 1. 2008 10:19
Pěna

Správná pivní pěna je hustá, smetanová, ale stále tekutá (nemám rád tuhou "šlehačkovou" pěnu) a musí vydržet dost dlouho. Pivo pak ve sklenici nejen kroužkuje, ale i tečkuje... Toho lze docílit jen klasickou otočnou pípou a natočením na jeden zátah, tj. "šnit" a pokud se to umí a je správně nastaven tlak a teplota, lze takto natočit i správnou míru, přestože pokud  požaduji šnit, souhlasím automaticky s tím, že nemusím přesnou míru dostat.

Do hospod chodím výhradně na Prazdroj a zajímavá shoda je, že všude tam, kde mi pivo opravdu chutná mají právě otočné kohouty a nikoli pákovky a točí uvedeným způsobem. Mistra v tomto oboru najdete u Jelínků - kníratý Bohouš (ex. Zlatý tygr), dá-li vám ve výčepu čerstvě natočené pivo, je to naprostá lahůdka, která nemá konkurenci... :-)

0 0
možnosti

pavel

24. 1. 2008 10:39
Re: Pěna

U Jelínků je pivo fakt dobrý, to se pozná. Stinná stránka toho je, že se tam prakticky nedá najít volné místečko.

0 0
možnosti

TajP

24. 1. 2008 9:38
Roztáčení piva

Chodím do hospod, kde se pivo roztáčí. CO2 je pak v pivu méně, pěna je hustější a drží. Kvůli dvoupolohové páce a používání CO2 pro točení se občas pivo ani pít nedá. Jako vždy záleží na lidech. Někdo zkrátka pivo točí, snaží se, umí to. Jiný na to kašle a jde mu jen o to, jak je dostat do půllitru. Ale jemu tam podruhé nepřijdu.

0 0
možnosti

Jaryk

24. 1. 2008 9:18
Ono to není až tak složité

Mé pokusy s točením piv a s hospodami vedou k závěru, že co se zdá složité je v podstatě jednoduché. Jde o to, že jak popisujete v blogu, pípa má většinou dvě polohy jednu nepěnivou (udrží CO2) a pěnivou. Většina obsluhujícího personálu (asi 98%) je nepoučená nikdo jim to ani jednou neukázal a točí pivo v tomto pořadí - což je obráceně - výsledkem je pivo plné CO2 s řídkou pěnou, kterého se ani v největší žízni nedá napít - pálí jak čert a pak jste jak žába, správný postup je obrácený, nejdříve ve sklenici založit pěnu, kterou pak zahušťuji pivem z "první polohy - většinou k sobě" tedy tím syceným - CO2 vybublává do pěny a je-li splněno několik dalších podmínek (čistota, kvalita piva ap. a to v tomto pořadí) je na světě pivo s pěnou na které mi drží nejen padesátník, ale i kačka a lze ho vypít při žízni a postavě najednou jak v postřižinách neb CO2 vybublalo do pěny. Jak prosté.

0 0
možnosti

Jaryk

24. 1. 2008 9:21
Re: Ono to není až tak složité

Jen mám problémy při návštěvách restaurací a hospod, výčepní nesnesou, že je na to upozorníte, takže pozor. Já to zkusil jen jednou, měl jsem žízeň jak trám, pivo Rychtář Hlinsko celkem v poho, jen to točení :-©nedalo se toho napít - tak jsem mírně ukázal a poradil a byl jsem vyhnán ven, jen kamarádi ho přesvědčili, ale míchali jsme to vidličkama, ale stejně ty tlaky v bříšku byly celou noc;-O. Takže zkoušejte a opatrně rozšířujte poselství pivní, ale vězte, že utžíte mnoho ran;-D;-D

0 0
možnosti
K

KecaK

24. 1. 2008 9:13
Hospůdky.

Kvalita piva je jedna věc ale co mně ještě mrzí že mizí klasické hospůdky.Závidím těm co bydlí blízko rakouskejch hranic.

0 0
možnosti

kvalitni pivko

24. 1. 2008 8:36
Dalešice

Pokud si chcete po dlouhé době dát kvalitní pivo, doporučuji pivo z Dalešic. Ano, z toho pivovaru, kde se natáčel film Postřižiny. Je to fakt bobma VVR^

0 0
možnosti

Medák

24. 1. 2008 9:15
Re: Dalešice

Kde ho v Praze nebo středních Čechách točej?

0 0
možnosti

FU333

24. 1. 2008 8:26
PIVO

0 0
možnosti

hmagda@seznam.cz

24. 1. 2008 8:23
Svijany

Jsem z Brna, takže pijeme většinou STAROBRNO, myslela jsem si, že to je dobré pivo, než jsem ochutnala v Jizerských horách SVIJANY. Nevím, jestli to bylo pivem, nebo šikovným výčepním, ale když jsme dopíjeli, pěna kroužkovala a nakonec ještě zůstala na dně, tak jsme si prázdné sklenice s úžasem fotili a potom to všem ukazovali ;-D

0 0
možnosti

mac

24. 1. 2008 8:54
Re: Svijany

muzu potvrdit. zvlast 12tecka je mnam!! ;) a v brne uz se da taky sehnat

0 0
možnosti

Petr

24. 1. 2008 7:23
Piji Budvar

Budvar své pivo nešidí, hlavní sládek je už přes 40 let garantem toho, pivo se dělá s chmelu a sladu české provenience a že pivo skutečně leží v tanku stejnou dobu jako před lety. Myslím, že se prostě kvalita postupem doby prosadí. Černé pivo z Budvaru je vynikající a nové pivo Pardál je jasně zaměřeno proti tzv. europivům a rozhodně nezapře rukopis kvality z Budvaru.

0 0
možnosti

mac

24. 1. 2008 8:55
Re: Piji Budvar

fujtajb!

0 0
možnosti

Janeček

24. 1. 2008 7:12
No, býval jsem hostinským(do r.1967)

a zážitky s pívem byly kouzelné! To člověk narazil právě dovezený sud, a ejhle, pivo už bylo zkažené! O lahvovém ani nemluvě. Dnešní pasterizací má pivo dlouhou záruku a je s ním snazší manipulace. Dříve se museli čistit pivní trubky téměř denně neboť pivo hodně šlemovalo. Kdo trubky nečistil, ten neměl dobré pivo! Dnes nejraději piju Bernarda, který se nepasterizuje a na jeho chuti je to poznat.

0 0
možnosti
K

KecaK

24. 1. 2008 9:03
Re: No, býval jsem hostinským(do r.1967)

Bernard a Rebel=močka.

0 0
možnosti
  • Počet článků 130
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4149x
Politicky aktivní spisovatel, poradce místopředsedy PSP Tomia Okamury