Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

"Dějiny piva" dokazují význam piva pro lidskou civilizaci

Brněnské nakladatelství Computer Press vydalo před více než měsícem Dějiny piva. "Dějiny" jsou prvním vážně míněným pokusem napsat ucelené celosvětové dějiny piva. Jakkoli autor, tedy Večerníček, není vážný člověk. Snad čtenáři odpustí i to, že sám sobě píšu "recenzi". Nikdo to za mně neudělá.

Pokud jde o samotnou knihu sluší se hovořit o pokusu. Dějiny pivovarnictví se nejen dnes, ale ani v posledních osmi tisíci letech nikdo na profesionální úrovni nevěnoval. První dějiny piva jsou proto víceméně pokusem dát dohromady známá fakta, objevit v pramenech nová a najít a osvětlit historické a jiné souvislosti.

Dějiny ovšem přesto nejsou pokusem prvním. První, kdo se alespoň částečně a na odborné úrovni pivovarnictké historii věnoval byl v Českých zemích spisovatel Zikmund Winter. Jeho pozornost se ovšem upírala pouze na české sladovníky a pivovarníky.

Prvním autorem, který věnoval celosvětovým pivovarnickým dějinám celou knihu byl Josef Staněk. Jeho Blahoslavený sládek aneb kapitoly z dějin piva byly dosud i ve světovém měřítku nejobsáhlejším souhrnem známých faktů. Zatím jenom souhrnem, protože fakta se tu dublují a některé informace jsou očividně hloupost. Některá fakta ani nelze přejímat, protože není znám pramen a jde jen o nepotvrzené domněnky - např. pivo Šalamouna nebo Caesarova slabost pro pivo. 

Ale nepíšu tuhle recenzi proto, abych kritizoval Josefa Staňka - tomu naopak patří za průkopnické dílo čest a sláva.

Dějiny piva od autora této recenze, jsou první pokus oddělit mláto od mladiny - z věrohodných zdrojů nabrat maximum informací a dát je do ekonomických sociálních a kulturních souvislostí v dané historické epoše. Kniha také přináší novou teorii o vzniku piva a chleba.

 

Pivo - tedy zkvašený obilný nápoj, bylo spolu s chlebem motorem neolitické zemědělské revoluce a oboje produkty se staly základem prvních zemědělských civilizací.

Práce na knize trvala několik, snad pět let, a je třeba přiznat, že už měsíc po vydání mám nová a nová další fakta k doplnění. Je proto zřejmé, že tyhle Dějiny piva jsou pouze počátkem skutečné práce na opravdu obsáhlých dějinách piva.

Pivo je velmi sofistikovaný produkt - daleko v tomto směru na daleko vyšší úrovni než víno.Pivo v minulosti víno v mnoha civilizacích předčilo nejen ekonomickým významen ale také významem kuturním a sociálním. Pivo bylo kultovní nápoj nepostradatelný při náboženských mysteriích v Sumeru, Mezopotámii, Egyptě, Peru nebo u evropských Keltů, Germánů a Slovanů.

Zvlášť Keltové si zaslouží pozornost - Vynálezli klasický dřevěný pivní sud - později s postupující romanizací používaný i na víno. Jsou první známý národ, o kterém víme, že sestrojil mechanickou sekačku či kombajn na obilí.  Vysoká produkce obilí byla totiž důležitá pro dostupnost piva a chleba. Platí přesně toto pořadí. Protože až do středověku lidé v čase nouze o obilí dávali přednost pivu před chlebem. Církev či feudálové proto museli často vyhlašovat zákazy vaření piva, aby bylo z čeho péct chleba. A už starověcí autoři zmiňují, že Germání jsou schopní zkvasit na pivo i poslední obilí určené na osev. Připoměňme také, že víno Germáni považovali za nápoj naprosto nedůstojný a zženštilý pro normálního člověka - míněno germánského válečníka.

Pivo prostě bývalo a je stále e v germánských, anglosaských a slovanských zemích alkoholický nápoj číslo jedna. A s výjimkou Čech si ho všude taky velmi považují. Ceny piva tu překračují nejen ceny vína ale za láhev archivního osmiletého trapisty koupíte ojeté auto.

Dějiny piva, ať jsou sebevíc nedokonalé a nezralé, mají v tomto ohledu jediný smysl: Ukázat pivo nikoli jako soupeře ostatních produktů, ale jako bezkonkurenčního vítěze, pokud jde o význam a vážnost. 

Proto je fajn, že dějiny piva nakladatel vydal v luxusním vydání v prestižní edici Muzeum v knize. Na druhé straně se to podepsalo na malém nákladu - 2 000 kusů a na ceně - v knihkupectvích je to horentních 690 korun. 

Vysoká cena by ovšem měla napovědět, že také cena piva pro člověka, a to v i v dalších přenesených významech, je opravdu nemalá a stále nedoceněná.

Autor: Jaroslav Novák | středa 17.6.2009 14:41 | karma článku: 16,18 | přečteno: 1962x
  • Další články autora

Jaroslav Novák

Nejčastější lži o výhodnosti EU a o čem se nemluví

Víte, že členství v EU je podle mnohých ekonomů ze všech zemí nejméně výhodné pro ČR a že cílem projektu podle představitelů Bruselu je oficiálně likvidace národních států?

23.5.2019 v 14:49 | Karma: 31,41 | Přečteno: 1570x | Diskuse| Politika

Jaroslav Novák

Je problém zhanobený sněmovní pult nebo banda zlodějů v Parlamentu?

Smrt Vondráčovi. Kdyby se svlékl a pořvával v pravoslavném kostele, dostal by medaily Václava Havla jako Pussy Riot. Kdyby zhanobil prezidenstskou standardu, byl by hvězda ČT. Ale zhanobit pultík ve sněmovním sále? To je prasárna.

7.3.2019 v 17:20 | Karma: 42,75 | Přečteno: 2493x | Diskuse| Politika

Jaroslav Novák

ČT a ČRo se trumfují, lhaní o Venezele překonalo Majdan

Zdálo se, že lhaní třeba o Ukrajině v časech fašistického majdanu nejde překonat. Ale ČT a Český rozhlas se rozhodli sami sebe trumfnout ve lhaní a překrucování faktů o Venezulele.

5.3.2019 v 15:11 | Karma: 43,52 | Přečteno: 3730x | Diskuse| Politika

Jaroslav Novák

Krutý vtip Miloše Zemana: Volím ČSSD

Mnoho politiků přemýšlí jak sebrat konkurenční partaji hlasy. Miloš Zeman s genialitou sobě vlastní na to přišel. ČSSD zbývá nějakých 5 procent voličů, kterým nevadí promigrantská politika ČSSD ani podpora banderovců.

1.3.2019 v 15:01 | Karma: 32,05 | Přečteno: 1252x | Diskuse| Politika

Jaroslav Novák

Němci ČR dluží10 000 miliard, vláda je nechce

Německo nám dluží víc než deset tisíc miliard za náhradu válečných škod a tyhle náhrady nejsou promlčené ani odpuštěné. Reparace nijak nesouvisí s majetky odsunutých Němců.

24.1.2019 v 8:30 | Karma: 46,25 | Přečteno: 24308x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Emisní povolenky, jak jsou nastaveny, zadupou náš průmysl do země, řekl Bžoch

26. dubna 2024  5:42,  aktualizováno  11:11

Přímý přenos Tématu Green Dealu a jeho možné revize, se věnovali kandidáti pro volby do Evropského parlamentu v...

Největší hrozbou je ruský imperialismus, řekl Lipavský v Budapešti

26. dubna 2024  11:05

Český ministr Jan Lipavský na setkání se svým maďarským protějškem Péterem Szijjártóem uvedl, že...

Danko dostal za nabouraný semafor pokutu a zákaz řízení. A šel zametat

26. dubna 2024

Místopředseda slovenského parlamentu a šéf vládní Slovenské národní strany (SNS) Andrej Danko...

Kdo je Matěj Ondřej Havel? Skaut a učitel dějepisu může nahradit Langšádlovou

26. dubna 2024  10:37

Za jeho životopis by se nemusel stydět ani Mirek Dušín z legendárních Rychlých šípů. Nástupcem...

  • Počet článků 130
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4149x
Politicky aktivní spisovatel, poradce místopředsedy PSP Tomia Okamury