Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

ČSSD, ODS a Jahn mají lék na krizi - dotace bohatým

ČSSD a Martin Jahn přišli s geniálním plánem jak na krizi - přidat bohatým, aby nebohatli pomaleji. Tedy přesněji - stát má dotovat nákup nových automobilů. Celková suma by mohla dosáhnout okolo 30ti miliard korun. Proč? Vzhledem k silné lobby automobilek ve sněmovně je to celkem jasné.

 Ostatně to, že výjimečně jednohlasně pro je ministr Říman z ODS a jeho kolegové z ČSSD, je výsledkem dlouholetého lobingu profesionálů z automobilového průmyslu. Právě tyto dvě strany mají po léta ve správě ministerstvo průmyslu a dopravy. 

Dotace má pomoci průmyslu - automobilovému a ekologii. V prvé řadě je třeba říct, že právě automobilky v České republice dlouhá léta prodávaly automobily za mnohdy jedny z nejvyšších cen v Evropě. Škoda Mladá Boleslav v tom šla příkladem a lidé tak nakupovali levné české škodovky třeba až ve Švédsku. Tak jako máme jedny z nejdražších bankovních poplatků nebo také jedny z nejpředraženějších poplatků za telefon či internet. Inu, nikoli turecké, ale české hospodářství.

Loni sice Mladoboleslavské automobilce klesl za tři čtvrtletí čistý zisk o 24,7 procenta na 8,66 miliardy korun a vinou byla prý hlavně silná koruna.

Za prvé i osm a půl miliardy je zisk slušný a neznám důvod, proč by stát měl tyhle sumy ještě navyšovat. Za uplynulá léta si v ČR automobilky udělaly miliardové polštáře, takže nebojme se, že jediný velký akcionář či manažer spadne do sociální sítě.

Za druhé koruna od léta loňského roku padá - cca už o více než 25 a více procent. Znamená to, že o tohle procento by teoreticky mohly automobilkám růst zisky. Pravda je, že některým prý nerostou - kurz si zafixovaly tuším, že na nějakých 25 Kč za euro. Zase nevidím důvod, proč by jejich analytickou chybu měl platit daňový poplatník.

Pokud se někdo bojí nezaměstnanosti, pak  se musíme ptát v které zemi. Jistě, nemám nic proti,aby Poláci, Mongolové, Vietnamci nebo Slováci dotovali výrobu automobilů v ČR. Jejich občané je koneckonců u nás vyrábějí a vydělávají si. Nebo třeba Němci a Korejci. Jejich občané z výroby autu nás mají největší zisky. Ale proč Češi a Moraváci? Kolik procent zaměstnanců v montovnách jsou dnes Češi? Nebo proto, aby si Češi mohli dopřát předraženou škodovku a koupit si ji dokonce v Čechách? Ne, naopak - jen ať právě škodovka padne pořádně na zadek - může stále ještě zlevńovat a ne jen o 25 000. Stále ještě pár miliard vydělá. 

Pokud jde o občany - asi nikdo s vážnou tváří nebude tvrdit, že tomu, kdo jezdí se starou stodvacítkou a  neměl 200 000 na nové auto chybí právě těch pětadvacet tisíc, aby si ho hned běžel koupit. Fungování techhle podpor znám z praxe -  kamarádka má slepého syna a měla nárok na zaplacení části z ceny nového auta. Jo, jen nového - vdova tehdy se zhruba 6000 korunami celkových příjmů a s nájmem 4000 v Libni. Ani se neptejte, kolik si za ty dotace nových aut nakoupila. Stejně chytrá dotace byla třeba i na počítač pro nevidomé. Nový stál bratru 150 000. Jistě, polovinu by ji stát proplatil - ale kde vzít druhou polovinu, to už neporadil. Ale tak to asi má bejt - na chudý lid musí být přísnost.

Pokud jde o ekologii, tak tady si vyloženě někdo dělá legraci. Chci-li podpořit ekologii, není cesta v podpoře rozvoje individuální dopravy auty na ropu. A až bude někdo mluvit o nových autech s nižšími emisemi, dodávám: Už jen výroba nového auta zadělá na řádné emise. Je nesmysl uměle podporovat neopodstatněný nákup nových aut. Jinak věřte že staré smrduté avie či tatrovky bych ihned vyvezl do šrotu. další fakt je, že nová auta v mnoha případech stejně nemají nižší emise než stará. Donedávna jsme měli prastarou dodávku Mazdu z roku 1993. Za 15 000 jsme ji kdysi předělali na plyn. Emise, které od té doby má, mají hodnoty, jakých benzínové a naftové auto nedosáhne nikdy ani v nejvzdálenější budoucnosti. A nová dieslová auta bez částicových filtrů mají stejně vyšší emise pevných částic a oxidů dusíku než většina benzínových aut starých deset let. Jistě, v jednom z návrhů je limit na emise dotovaného auta, ale ani v tomto případě to nepomůže ani ekonomice ani ekologii tak, aby se náklady vyplatily.

Chce-li stát rozdávat a podpořit ekologii, trh a občany - má kam. Ať připlatí lidem a firmám na úpravu aut na plyn. Představa, že všechny dodávky, autobusy a taxíky v Praze v Brně, Ostravě by jely na plyn, je už jen v teorii osvěžující. Kolik tun spálené nafty by se vyhnulo našim plícím. A víte, že v případě dětí, by to bylo v průměru až několikrát tolik? Ano, čím menší dítě s nosem blíž k vozovce, tím více koncetrované zplodiny dýchá - a jde o násobky. A víte, že za války jezdily všechny autobusy a náklaďáky v Praze, Ostravě i v Brně na dřevoplyn? Konkrétně na dřevěná polínka, stará prkna atd? No, je to k smíchu, vím, ale je to tak...

A't stát připlatí na zateplení domů - občané vydělají - ušetří za teplo. Stát uspoří elektřinu, uhlí a plyn a bude méně závislý na nespolehlivém Rusku. Ušetří ve finále i v sociálních příspěvcích na bydlení. 

A't stát dotuje nákup slunečních kolektorů. Za den slunce vyšle k naší republice energii za několik denních výkonů stovek Temelínů. Energii ze slunce lze přitom reálně využívat - na ohřev vody i na přímou výrobu elektřiny. Všude ve světě to funguje. Fotovoltaická technologie je zatím reltivně drahá - to je ale dané minimální výrobou. Státní dotace by nejen rozproudila prodej a výrobu, ale přinesla by ve výsledku zlevnění kolektorů a řádově vyšší efektivitu.

Opět by tu vydělali všichni - občané by měli téměř zadarmo elektřinu. Státu by se peníze vracely na rostoucím výdělku firem vyrábějících kolektory. Nemusel by stavět další Temelíny, Mohly bychom zrušit i pár uhelných či plynových elektráren. 

Jistě ČEZ a spousta dodavatelů, od cementu až po strojírenskou část, by přišla o miliardové státem garantované kšefty. Dańového poplatníka by to jistě nebolelo.

V případě řešení tzv. ekonomické krize nejde totiž jen o samotné peníze, ale také o principy. Ona ta ekonomická krize nebyla příliš ekonomická. ani to nebyla a ještě není skutečná krize podle ekonomických parametrů. Od počátku šlo o to, že praskly podvody s krytím cenných papírů. Podvody na kterých stovky ne.li více superbohatých firem a jejich manažerů a vlastníků bohatly. 

Ožebračení byli malí akcionáři, střadatelé, vlastníci zadlužených nemovitostí a další drobní lidé. Manažeři podvodných firem v drtivé většině své majetky drží a často odcházejí se zlatými padáky.

Připadne mi hodně chucpe cpát státní peníze těm, kdo je nepotřebují. Těm, kdo si za velkou část problémů mohou sami. (Vím, že Škodovka krizi nezavinila ale za nynější pokles prodeje předražených aut si nese odpovědnost sama.)

Navíc, ruku na srdce, dnes už většina ekonomů a snad i pár politiků ví, že životní úroveň se neodovíjí od výše HDP. Není třeba startovat vyšší a vyšší růst - větší obraty. 

Nemusím mít větší výplatu k tomu, abych se reálně měl lépe. Stačí, když méně utratím. Za teplo, světlo, dopravu, za léky pro astmatické děti. Vždycky dávám prastarý příklad - když si chleba upeču a sním, graf HDP to zaznamená jako hospodářský pokles. Neutratím za chleba v obchodě, takže nevydělá pekař, dopravce, prodejce nafty, obchodník a další. Svůj chléb bezesporu nevyhodím a tak se neutratí ani za odvoz a likvidaci odpadu. V číslech propadák. Ve skutečnosti? Já osobně jako občan vydělám. 

Jsme ve 21 století a tak při řešení současného ekonomického poklesu bychom měli uvažovat v mantinelech budoucnosti a nikoli minulosti, kdy se ekonomika vážila na tuny oceli, uhlí a megawaty elektřiny.

Obama v USA se o tohle nasměrování k úsporám pokouší. V Austrálii jde hlavní část peněz mj. do rozvoje školství (!) a infrastruktury - míněno v její modernizaci směrem k úsporám. Jen Evopané cpou peníze přesně tam, kde nechybí. Musím říct, že právě u ČSSD, která školství kdysi považovala za velké téma, dnes zmínka o něm chybí. Moderní vzdělání - povědomí o nejnovějších technologiích a schopnost uvádět je v život, to je to, co nám je třeba jako soli. Protože pokud někdy přijde skutečná krize, tak to bude právě pro geniální schopnost velké části staré Evropy ztrácet čím dál rychleji tempo s ostatním světem.

 

Autor: Jaroslav Novák | čtvrtek 5.2.2009 9:53 | karma článku: 23,67 | přečteno: 1476x
  • Další články autora

Jaroslav Novák

Nejčastější lži o výhodnosti EU a o čem se nemluví

Víte, že členství v EU je podle mnohých ekonomů ze všech zemí nejméně výhodné pro ČR a že cílem projektu podle představitelů Bruselu je oficiálně likvidace národních států?

23.5.2019 v 14:49 | Karma: 31,41 | Přečteno: 1568x | Diskuse| Politika

Jaroslav Novák

Je problém zhanobený sněmovní pult nebo banda zlodějů v Parlamentu?

Smrt Vondráčovi. Kdyby se svlékl a pořvával v pravoslavném kostele, dostal by medaily Václava Havla jako Pussy Riot. Kdyby zhanobil prezidenstskou standardu, byl by hvězda ČT. Ale zhanobit pultík ve sněmovním sále? To je prasárna.

7.3.2019 v 17:20 | Karma: 42,75 | Přečteno: 2493x | Diskuse| Politika

Jaroslav Novák

ČT a ČRo se trumfují, lhaní o Venezele překonalo Majdan

Zdálo se, že lhaní třeba o Ukrajině v časech fašistického majdanu nejde překonat. Ale ČT a Český rozhlas se rozhodli sami sebe trumfnout ve lhaní a překrucování faktů o Venezulele.

5.3.2019 v 15:11 | Karma: 43,52 | Přečteno: 3730x | Diskuse| Politika

Jaroslav Novák

Krutý vtip Miloše Zemana: Volím ČSSD

Mnoho politiků přemýšlí jak sebrat konkurenční partaji hlasy. Miloš Zeman s genialitou sobě vlastní na to přišel. ČSSD zbývá nějakých 5 procent voličů, kterým nevadí promigrantská politika ČSSD ani podpora banderovců.

1.3.2019 v 15:01 | Karma: 32,05 | Přečteno: 1252x | Diskuse| Politika

Jaroslav Novák

Němci ČR dluží10 000 miliard, vláda je nechce

Německo nám dluží víc než deset tisíc miliard za náhradu válečných škod a tyhle náhrady nejsou promlčené ani odpuštěné. Reparace nijak nesouvisí s majetky odsunutých Němců.

24.1.2019 v 8:30 | Karma: 46,25 | Přečteno: 24307x | Diskuse| Politika

Jaroslav Novák

ČT naplno dezinformuje - tají naše odposlechy pro USA

Rozběhla se mediální válka s čínskou Huawei, protože její technologie pomáhají čínské špionáži. S nadějí jsem čekal, že třaskavé téma média zanalyzují a zveřejní informace o tom kým a jak jsme sledovaní a to ze všech stran.

14.1.2019 v 11:50 | Karma: 43,97 | Přečteno: 4993x | Diskuse| Média

Jaroslav Novák

Co spojuje vraždu Sauda a Čecha? Stát, kterému nesmrdí peníze od vrahů je špatný

Řeč je o českém státu. Další český voják byl zavražděn. Současně se lámou ledy a svět přiznává že Saudská Arábie podporuje terorismus, včetně Tálibánu. Největší odběratel zbraní z ČR byla roku 2014 Saudská Arábie.

23.10.2018 v 12:06 | Karma: 36,99 | Přečteno: 1591x | Diskuse| Politika

Jaroslav Novák

Se Staníkem byla také k smrti odsouzená svoboda slova a názoru

Bývalý vedoucí brněnské kriminálky a extajemník SPD byl odsouzen pro podezření, že v parlamentní hospodě na otázku jaké menšiny mu vadí, prý odpověděl: “cikání, buzeranti a židi do plynu".

1.8.2018 v 16:16 | Karma: 39,65 | Přečteno: 1680x | Diskuse| Společnost

Jaroslav Novák

Díky Ameriko, za kolony a manifestaci tvé síly a moci.

Americký konvoj se dva dny okázale ploužil po českých dálnicích a silnicích. Mnozí lidé průjezd ocenili: "Konečně spojenec, který nenapadá své spojence, jak to má Rus ve zvyku”. To je hezký.... Mýtus.

3.6.2018 v 19:01 | Karma: 40,37 | Přečteno: 2252x | Diskuse| Politika

Jaroslav Novák

Je Okamura větší hrozba než viditelný nástup totality?

Okamura je hrozba. Takové titulky nad zprávou ČTK obletěly republiku. Odborníci v návrhu výroční zprávy ministerstva vnitra o extremismu napsal,i že SPD jsou radikálnější než radikálové.

31.5.2018 v 16:44 | Karma: 39,50 | Přečteno: 1281x | Diskuse| Občanské aktivity

Jaroslav Novák

Za škrtnutí EU stíhání, za českou vlajku v pochvě dotace

Začátkem května Ministerstvo dopravy varovalo, že za přelepení znaku EU na poznávací značce auta hrozí zákaz řízení od šesti měsíců až do jednoho roku. Slibně načatý měsíc skončil pornopředstavením v Brněnském národním divadle.

29.5.2018 v 8:30 | Karma: 40,50 | Přečteno: 1592x | Diskuse| Společnost

Jaroslav Novák

Český Nejvyšší soud umí zázraky - z chlapa vyrobí matku

Počátkem května Nejvyšší soud uznal rozhodnutí kalifornského soudu, který prohlásil dvojici českých homosexuálů za rodiče nedávno narozeného dítěte.

26.5.2018 v 9:28 | Karma: 37,36 | Přečteno: 1106x | Diskuse| Společnost

Jaroslav Novák

Proč Ústavní soud popírá právo otce na vlastní dítě?

Ústavní soud rozhodl, že otcem není ten, kdo dítě zplodí ale manžel matky a to navzdory tomu, že otcovství muže, který se ho domáhl potvrdila matka. Soud popřel právo muže na své dítě, dítěte na svého rodiče a na spravedlnost.

25.5.2017 v 13:40 | Karma: 25,36 | Přečteno: 2579x | Diskuse| Společnost

Jaroslav Novák

Sobotka uklouz a křičí zlomte nohu Zemanovi

Jak jde o prezidenta jsme zahlcení lhaním až na půdu. Komentátoři i pseudoprávníci v ČT se pohoršují jak Zeman ohýbá Ústavu. A tady jde o těžkou manipulaci fakty. Ústava nikde neříká, že demise premiéra je demise celé vlády.

5.5.2017 v 18:18 | Karma: 42,85 | Přečteno: 3213x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Novák

Nejsem politický rasista: Islám jako fašismus

Terorismus je součástí života velkoměst, řekl londýnský muslimský starosta. Ano, západní velkoměsta jsou plná teroristů. Praha, Bratislava nebo Varšava zatím ne. Máme si zvykat nebo dělat maximum, abychom si zvykat nemuseli?

24.3.2017 v 8:30 | Karma: 37,72 | Přečteno: 1246x | Diskuse| Politika

Jaroslav Novák

Poslanec SPD neslavil okupaci Krymu ale svobodu od ukrajinských fašistů

Ukrajinská ambasáda a média se pustila do poslance SPD Holíka za to, že „odjel na Krym oslavovat anexii či okupaci Krymu“. Těžko mohl slavit okupaci, když k žádné nikdy nedošlo. Mohou Rusové okupovat Rusy?

21.3.2017 v 8:46 | Karma: 29,91 | Přečteno: 869x | Diskuse| Politika

Jaroslav Novák

Zaorálkovo súdánské vrtění psem

Celá země sledovala jak pan Zaorálek ve vládním speciálu přivezl vězně, kterého vysvobodil v Sudánu. Ve skutečnosti súdánci českého vězně nechtěli. Jde jen o zneužití funkce a státních peněz k propagandě ministrem Zaorálkem.

27.2.2017 v 17:20 | Karma: 44,54 | Přečteno: 7389x | Diskuse| Politika

Jaroslav Novák

Evropu čeká "léčba Trumpem"

Je na zvracení číst a poslouchat v posledním týdnu české komentátory a novináře. Stále hledají vinu, proč byl zvolen Donald Trump americkým prezidentem.

16.11.2016 v 9:00 | Karma: 40,94 | Přečteno: 1746x | Diskuse| Politika

Jaroslav Novák

Pár důvodů proč netřeba lhát, že Lety byly koncentrační tábor

Pracovní a později cikánský tábor v Letech nikdy nebyl ani nemohl být koncentračním táborem ve smyslu jak jej známe z druhé světové války a to v žádném ohledu.

7.9.2016 v 13:09 | Karma: 41,82 | Přečteno: 4112x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Novák

Vlastizrádce zaslouží trest: Názor jako trestný čin?

Adam Bartoš obvinil vádu z vlastizrady a žádal nejvyšší trest. To stačilo k jeho zatčení. Hra na demokracii se o kusek víc zhroutila. Kde dochází argumenty přichází represe. Jsme tedy už v totailitním režimu?

1.4.2016 v 9:00 | Karma: 37,77 | Přečteno: 1606x | Diskuse| Politika
  • Počet článků 130
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4149x
Politicky aktivní spisovatel, poradce místopředsedy PSP Tomia Okamury