Zrušení amerických víz? Propagandistický podvod

9. 01. 2009 12:36:13
Až do vánoc jsem měl za to, že víza do USA byla zrušená. Skutečnost ale připomíná rádio Jerevan. Ano byla - ale jen v některých případech a jen pro někoho. To, že jsem propagandě naší a americké vlády nalétl, mě stálo 25 000 korun.

Dostal jsem výhodnou nabídku - letenka do CD Mexico z Prahy za necelých 22 000 komplet. Let byl s tříhodinovým přestupem v americké Atlantě. Bez váhání jsem letenkou koupil - šetřím, létám z levnější Vídně, ale efekt má takové šetření mínusový - cesta z Vídně přes Brno a Svitavské restaurace trvá vždycky několik dní.

Let z Prahy proto nadchl. Pár dní před Štědrým dnem mě naviklala přítelkyně ohledně vízové povinnosti a já zavolal do OK Plus centra, což je pobočka ČSA, které spravuje moje nalétané míle.

Paní na infolince si byla jistá:

- Kdepak na tranzit nepotřebujete nic, lautr nic. Víza s Amerikou jsou zrušená.

- Jste si stoprocentně jistá?

Paní zaváhala - No, podle mě to tak je

- Podle Vás, nebo doopravdy

Paní pozbyla jistotu a přiznala, že si to myslí, ale neví.

Shodli jsme se na tom, že vědět to budou na ambasádě USA.

Slečna na drátě mě po jisté debatě odkázala na internet - tam je tzv. formulář ESTA, což po našem je elektronický systém cestovní registrace. Samotný formulář je ovšem pouze sítem. Sítem pro udělení výjimek turistům z jinak stále vízového styku.


Už první otázka v dotazníku mě uvedla do rozpaků:

A) Máte přenosnou, nakažlivou chorobu; tělesnou nebo mentální poruchu; nebo užíváte nelegální drogy či jste na nich závislý/á?

Jistěže - v tuhle chvíli mám rýmu jako hrom a trochu chrlám. Ví Bůh, jestli to je chřipka nebo jen z občasného kouření v nonstopu. Tělesné vady skrývám kontaktními čočkami, ale jsem skoro slepý - mám osm a půl dioptrie.


Jen poslední se mě už netýká - dobrých 20 let už marihuanu nekouřím a požívám jen jedinou a legální drogu alkohol.

Jistě s tou chřipkou je to legrace a obava z přenosných chorob je legitimní. Ovšem ať už odpovím jakkoli - fakt že, mrzák Američanům vadí mě nadzvihává. Abychom si rozumněli - otázka je souborná, takže feťák nebo invalida by měli odkliknout ano a v tom případě se na ně bezvízový styk nevztahuje - musí na pohovor ke konzulovi a žádat o turistické vízum. A taky doufám že ten postižený nakonec vízum dostane. Ovšem za tučný poplatek a musí si vízum vyběhat (to není vtip na invalidy bez nohou).


Celkem logické je, co odpoví feťák a co člověk postižený třeba epilepsií. Jen ten postižený nebude lhát.

Blbost amerických byrokratů bije do očí.


Vím, že rýmu Amíci budou tolerovat a tak mě osobně ESTA dostal až v druhé otázce:

"Byl/a jste někdy zatčen/a nebo usvědčen/a z trestného činu nebo zločinu porušení morálních zásad nebo porušení zákona ve spojení s kontrolovanými látkami; nebo jste byl/a někdy zatčen/a nebo usvědčen/a ze dvou nebo více trestných činů, jejichž následkem bylo souhrnné odnětí svobody v celkovém trvání pěti let a/nebo více; nebo jste obchodoval/a s kontrolovanými látkami ; nebo se snažíte o vstup za účelem provozování kriminálních a nemorálních činností?"


I tady musíte souhrně odpovědět buď ano nebo ne na celý soubor otazek. Trestán jsem byl po revoluci před 12ti lety. To jsem dal v hospodě přes hubu jednomu bývalému příslušníkovi VB. Smůla byla, že dřívější elektrikář, pak udavač a příslušník VB v té době byl už nadporučík demokratické Policie. Soud mě celkem chápal a dostal jsem 3000 Kč pokutu za ublížení na zdraví (pán si nechal spravit zuby) a výtžnictví - dostal veřejně před celou putykou - a to se zřejmě policistům nedělá.

Za ty léta bych už mockrát mohl žádat o výmaz v trestním restříku, ale kdo normální by to udělal? Vždyť já z toho mám radost dodnes. Takže tady musím v ESTA zaškrtnout ano. Mohl bych samozřejmě tvrdit, že fackovat bolševiky nebylo porušením morálních zásad - rozhodně ne mých, ale morálka je mnohoznačná - každý ji má jinou.


Tyhle komplikovanosti v dotazníku nevysvětlíte a já vzdal vyplňování, byl bych tak jako tak zamítnutý. Nápověda na webu praví, že "Žadatelé, kterým bude žádost zamítnuta a chtějí svou cestu uskutečnit, budou muset zažádat o nepřistěhovalecká víza na Velvyslanectví USA nebo Konzulátu USA."

Navíc se mezitím dozvídám, že i kdybych žádost vyplnil kladně a dostal svolení, je mi to houby platné. V režimu ESTA můžete cestovat jen s biometrickým pasem. Jeho vyřízení a výroba ovšem může trvat až měsíc.

Musím rovnou na ambasádu. Cesta na velvyslanectví obnáší malou předehru - musíte předem zaplatit nevratných cca 2600 kč za vízum a 180 kč za kurýrní službu. Proč poplatek za vízum chudnoucí USA nevrací je jasné, ale proč ještě dostává dary soukromá kurýrní firma z Vinohrad nechápu. Víza je přece možné za pár korun poslat poštou v ceně vízovného nebo kurýrem na dobírku. No, kšeft je kšeft, každá provize dobrá a ambasador také nežije jen ze vzduchu.


V mém případě to není všechno - vzhledem k mé trestné činnosti mě konzulka posílá pro výpis z trestního rejstříku. Stojí to chvilku běhání, plus padesátikoruna na kolek. Vychvalované Langerovy Czechpointy nefungují. Tedy dnes, mezi svátky. V Jindřišské mají podle cedule na dveřích zaměstnanci plné ruce práce s inventurou pokladny. Všude je ovšem tma a mrtvo. Stejně tak na Czechpointu na Pankráci. Tu dřinu milým úředníkům nezávidím.

Otevřeno má ovšem oficiální Rejstřík trestů a tak se na ambasádu můžu vrátit. Stále věřím, že není problém - jedna pokuta v rejstříku z roku 1996 snad nemá vliv na tříhodinový přestup v Atlantě.

Ale jo, má. Konzulka běží za velvyslancem a pak se vrací - přes USA teď letět rozhodně nemůžu. Můžu požádat o výjimku, ale to není v kompetenci velvyslance - žádost musí nejspíš schválit nějaký prezidentův úřad nebo prezident přímo v USA.

Tím bych mohl skončit - nevím totiž ani komu napsat jestli Bushovi nebo Obamovi a taky jestli to ti kluci stihnou vyřídit do 12. ledna, kdy letím. Tedy neletím. Letenka je nestornovatelná a propadá. Komplet i s většinou poplatků. 25 000 v tahu.

Jestli tento text teď čte onen bolševický příslušník, zmíněný v mém trestním rejstříku a taky jeho parta, tak se musí popadat za břicho.

On totiž do USA může kdykoli - je čistý jako lilie. Blbce, co si léta hrál na disidenta a často v Americe viděl demokratickou modlu, Američané nechtějí.

No, na Ameriku kašlu. A taky bych chtěl poděkovat Student Agency, kanceláři, která mi tu zapeklitou letenku prodala. Když přišlo na lámání chleba dohodla s Delta Airlines vrácení nevratné platby a sami také bez nároku na poplatky mi dali letenku jinou.

Slušný lidi se prostě najdou vždycky a všude - i v té Americe a jednou budou třeba i v její a naší vládě. Naši vládu zmiňuju úmyslně - vztahy se spojenci mají být rovnoprávné a rád bych znal počet Američanů, kteří loni či letos vyplňovali dotazník ESTA, nebo žádali o turistické vízum do ČR. Jasně - je to nula. A taky nula bodů pro naše zastupitele.

Bezvízový styk je totiž cestování bez víz - doslova bez víz.





Autor: Jaroslav Novák | pátek 9.1.2009 12:36 | karma článku: 45.63 | přečteno: 19051x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Cestování

Jan Vaverka

Bolívie - 7. díl: Na skok do Bolivijské Amazonie

Sto kilometrů vzdušnou čarou a jste z La Pazu v Amazonii. Ti odvážnější rovnou po silnici smrti. Je to kousek, ale zase takový fofr to není.

29.3.2024 v 8:20 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 77 | Diskuse

Martin Faltýn

Letos jako před rokem - Malajsie a navíc Thajsko

Rok se s rokem shledal a nikdy bych nevěřil, že prakticky po roce se znovu podívám do Malajsie a letos také, prvně v životě, do Thajska. A protože dvakrát do stejné řeky opravdu nevstoupíte, věřte mi - bude o čem psát.

29.3.2024 v 8:08 | Karma článku: 6.50 | Přečteno: 98 | Diskuse

Klára Žejdlová

Italské Velikonoce? V mých vzpomínkách to jsou přátelé, rodina…a obžerství

I když to obžerství bylo prokládané dlouhými procházkami. Aby nám vytrávilo. A abychom nasbírali ingredience pro další vaření...

27.3.2024 v 14:48 | Karma článku: 20.13 | Přečteno: 502 | Diskuse

Miroslav Semecký

Nacházíte ve Španělsku? Používáte aplikaci Telegram? Zpozorněte!

Oblíbená komunikační aplikace ve Španělsku končí. Bude vypnuta (zablokován přístup) v řádu několika následujících hodin. Soudce Národního soudu Santiago Pedraz vydal rozhodnutí, ve kterém nařizuje mob..

23.3.2024 v 17:51 | Karma článku: 17.13 | Přečteno: 584 | Diskuse

Jan Vaverka

Bolívie - 6. díl: Den v La Pazu

La Paz je město jako žádné jiné. Dvoumilionová aglomerace sahající až nad 4000 metrů nad moře, ulice jsou strmé, propojené lanovkami, a kolem obrovská kulturní a sociální diverzita.

22.3.2024 v 8:20 | Karma článku: 16.60 | Přečteno: 236 | Diskuse
Počet článků 130 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 4148

Politicky aktivní spisovatel, poradce místopředsedy PSP Tomia Okamury

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...