Co ČT vynechala: Litviněnka možná zabilo polonium, které pašoval

Zaměstnanec ruského oligarchy a evidentního gangstera Borise Berezovského, Alexander Litviněnko, pravděpodobně zemřel v důsledku záření polonia, které se pokoušel obchodovat v Izraeli.

To je důvod, proč jeho stopy byly v Berezovského domě a v letadlech, kterými Litviněnko letěl  do Izraele a zpět. Chápu ale, že na druhou stranu byla by hrubá propagandistická chyba nehodit na Putina smrt ruského agenta, který přeběhl. Tahle verze má ale mezery:

1) Není uvěřitelný motiv. Litviněnko byl kritikem Ruska, ale jen jeden z ze stovek takových Rusů v západní Evropě a nebyl pro Rusko ani Putina hrozbou. 
2) Proč by Rusko použilo k jeho zabití velmi vzácnou, drahou, lehce vystopovatelnou radioaktivní látku, místo levného jedu, 
3) Proč by ruští agenti riskovali  pašování snadno vystopovatelného radioaktivního materiálu do Británie, což je podle mezinárodního práva válečný akt? Tedy jakékoli šíření takového smrtelně radiokativního materiálu. To je opět neuvěřitelně vysoké riziko a nadměrná cena.
A samozřejmě, proč nikdo nevystopoval cestu polonia do Ruska? 
4) Nepopírám, naopak vím dobře, že jakákoli tajná služba, včetně té ruské, bezesporu nemá ostych kohokoli zabít. Ale řekněme si komu ku prospěchu byla vražda poloniem za miliony dolarů? Podle některých zdrojů by smrtící dávka stgála až miliardu korun). To je jako zadusit někoho diamanty. Samozřejmě tento fakt byl paradoxně důvodem ke spekulaci že naopak jediný kdo to mohl udělat byl bohatý stát - tj Rusko.
Popravu nepohodlného člověka je možné vždy udělat levně a méně nápadně - přičemž ti správní lidé, kterým je třeba dát výstrahu, se to vždy dozví.  Za daleko méně. než miliardu korun, za méně než miliony dolarů by litviněnka jeho mafianští společníci dodali Putinovi  v celofánu a s pozlacenou mašli v jakémkoli pořadovaném stavu. Udělal by to první sám Berezovsky, který byl před finančním krachem a v posledních dopisech žádal Putina o milost.
5) Komu ku prospěchu? Poškodilo to pouze rusko-britské vztahy - což se samozřejmě dalo předpokládat, prospělo to pouze antiputinovské propagandě. Z historie víme, že takové vraždy naopak páchá protistrana - viz nacisté v Gliwicích nebo plán CIA sestřelit vlastní, americké civilní letadlo nad Kubou, aby byl důvod Kubu napadnout. 
6) Putin byl (podle dnešního vyjádření reportéra na ČT) ještě jako šéf FSB naopak proti likdvidaci Litviněnka. Co tak závažného by ho od té doby donutilo změnit názor? 

Poté, co americký a britský tisk obvinil bez důkazů Putina z vraždy, začali vyšetřovatelé sledovat stopy polonia v Británii. Stopy polonia ale našli jen v Berezovského kanceláři, v  Erinsys Ltd ,v jeho  rezidenci a stopy polonia byly také v letadlech British Airways, kterými Litviněnko letěl  do Izraele a zoět. Litviněnko tam navštívit generálního ředitele Jukosu, těsně předtím, než zemřel.  Izrael je jediným místem s jaderným arzenálem bez jaderných zabezpečení či inspekcí. Především množství polonia 210, které mohlo zanechat takové stopy a zabíjet, by stálo miliony dolarů.  je to příliš drahé na odpravení odbytého agenta a příliš velké, aby prošla bez povšimnutí kráděž takového radioaktivního materiálu v běžné zemi. Jediným způsobem, jak získat takové množství, by bylo koupit ho na dobře organizovaném č erném trhu, který má napojení na jaderný reaktor. Ideálni je Izrael. Jediná země vedle KLDR, která nemá jaderný program pod mezinárodní kontrolou.

Alexander Litviněnko, který byl kdysi agentem ruské kontrarozvědky FSB, utekl do Británie, aby se vyhnul soudnímu stíhání v Rusku, a pracoval pro židovsko- ruského oligarchu Borise Berezovského - to že píšu židovského nemá rasový podtext ale o logiku jeho napojení na izraelskoruské podsvětí. Boris Berezovsky žil v Londýně poté, co utekl před ruskými zákony, neboť byl obviněn z řady zločinů, včetně podílu na vraždách ale jen při běžné lustraci internetu byl na Berezovského vydán zatykač i v brazíli a Francii. Zatčení Interpolem předešel zřejmě sebevraždou. Litviněnko pracoval s čečenskými teroristy a izraelsko-ruskými oligarchy, byl ale zárovň informátor západoevropské policie. Litviněnko byl informátorem v případě, který vedl k zatčení devíti gruzínských a ruských mafiánů ve Španělsku, kde mafie, včetně Alexandera Gofsteina, právníka Jukosu,investovala do nemovitostí a vybraných firem a tímto způsobem prali peníze. I tady bychom našli motivy ho zabít - byť ne tak obskurním radioaktivním způsobem.

Stopy polonia byly nalezeny v letadlech, ve kterých Litviněnko byl. Litviněnko krátce před svou smrtí byl v Izraeli a  setkal s Leonidem Nevzlinem, generálním ředitelem Jukosu, což je ten nejlepí  kontakt kde koupit radioaktivní materiál,
Litviněnkovi společníci, Dmitrij Kovtun a Andrej Lugovoj, kteří se s ním oba setkali v den otravy, byli také hospitalizováni. Nechali stopy po poloniu v Hamburku, když podnikli cestu do Německa před setkáním s Litviněnkem. Zdá se, že všichni tři byli zapleteni do pašovací operace, ale pro koho?

Stručně shrnuto:
Litviněnko byl prokazatelně několikerý agent a informátor. Spolupracoval jak s mafií, s vyšetřujícími orgány. 
Stopy polonia se našly na více místech, kde je nemohli zanechat údajní vrazi z Ruska. 
Tolik fakta a tolik o tom, co česká media úspěšně zamlčují - i kdyby byla verze o ruské stopě sebepravděpodobnější, stále je to jen jedna verze a bohužel jediná o které je umožněno v mainstreamových médiích  mluvit a psát. 
To je svým způsobem také velmi nebezpečný otravný atentát a to na svobodu slova a povinnost objektivně informovat, kterou mají elektronická a tištěná média ze zákona. 

(napsáno s použitím informací z russia-insider.com)

 

 

Autor: Jaroslav Novák | čtvrtek 21.1.2016 16:02 | karma článku: 39,50 | přečteno: 2343x
  • Další články autora

Jaroslav Novák

Evropu čeká "léčba Trumpem"

16.11.2016 v 9:00 | Karma: 40,94
  • Počet článků 130
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4149x
Politicky aktivní spisovatel, poradce místopředsedy PSP Tomia Okamury