Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Vyhlášky proti alkoholu jsou zbytečné a nelegální

Městské vyhlášky zakazující pití alkoholu na veřejnosti oklikou řeší problém s opilci, kteří obtěžují okolí. Zbytečně. Tenhle problém adresně řeší zákon o přestupcích. A taky nelegálně, protože Listina lidských práv a svobod jasně říká, že omezovat na svobodě nás smí jen zákon. A žádný zákon pití alkoholu na veřejnosti v ČR neexistuje.

 Podle paragrafu 47 Zákona o přestupcích se mimo jiné přestupku dopustí ten, kdo:
a) neuposlechne výzvy veřejného činitele při výkonu jeho pravomoci,
b) poruší noční klid,
c) vzbudí veřejné pohoršení,
d) znečistí veřejné prostranství, veřejně přístupný objekt nebo veřejně prospěšné zařízení anebo zanedbá povinnost úklidu veřejného prostranství,
f) poruší podmínky uložené na ochranu veřejného pořádku při konání veřejných tělovýchovných, sportovních nebo kulturních podniků anebo v místech určených k rekreaci nebo turistice,
g) poškodí nebo neoprávněně zabere veřejné prostranství, veřejně přístupný objekt nebo veřejně prospěšné zařízení,
h) neoprávněně založí skládku nebo odkládá odpadky nebo odpady mimo vyhrazená místa.
(2) Za přestupek podle odstavce 1 písm. a) až d) lze uložit pokutu do 1000 Kč, za přestupek podle odstavce 1 písm. e) a f) pokutu do 3000 Kč a za přestupek podle odstavce 1 písm. g) a h) pokutu do 50 000 Kč.

Co znamená? Jinými slovy, městští strážníci a státní policisté měli a mají po celé ČR právo pokutovat, přpadně předvolávat všechny, kdo obtěžují své okolí, znečišťují veřejné prostranství, dělají nepořádek nebo budí veřejné pohoršení. Z odstavce a) vyplývá, že mají také pravomoc udílet výzvy při výkonu své pravomoce - jinými slovy vykazovat osoby z veřejných prostranství.

Tohle je přitom hlavní výmluva pri obhajobě vyhlášek. Tedy to, že strážnici budou moci vykazovat opilce z veřejných prostranství.

Obhájci vyhlášek jedním dechem přiznávají, že chtějí výmýtit bezdomovce a současně, že z bezdomovce nedostanou na pokutě za přestupek ani korunu.

Mimochodem, když onen bezdomovec neuposlechne policistu a neodejde z veřejného prostranství nikdo si na něm taky nic nevezme.

Nové vyhlášky jsou ovšem nejen nadbytečné, jsou zlé a omezují slušné lidi. Čas od času se za takového člověka považuju. Čas od času, téměř denně, chodím se svým rok a půl starým batoletem na dětské hřiště. Pokaždé si nechám nalít v sousední hospodě U pětníka kelímek smíchovského Granátu. Zatímco Radan hrabe písek, vyřizuju na lavičce maily, píšu, čtu a připíjím si k tomu pivem z kelímku.  Nejsemvýjimka - občas se objeví i jiný rodič, a nejen táta, s pivem. Nikdo z nás neobtěžuje okolí, nespíme, z netančíme, nezpíváme. Oklepáváme malé prdky od písku nebo je odtrháváme od cizích hraček nebo je stahujeme z nebezbečných  míst.

 To neznamená, že by se tu nemohl objevit člověk, opilý a obtěžující. Ale znamená to, že nebezpečné není dát si pivo na dětském hřišti v parku nebo kdekoli jinde. A proto takové jednání nesmí žádná vyhláška postihovat. Bezesporu nepřípustné je obtěžovat ostatní, dělat nepořádek nebo nedejpánbůh druhé napadat. Na to ovšem platí stávající zákony. To, že je neumí policisté nebo snad městští úředníci využít, je chyba jejich. Za hloupost úředníků a městských radních bychom, ale neměli pykat my všichni. Lidé, co se chovají slušně. Nebo přesněji - dokud se chováme slušně.

Stávající městské vyhlášky jsou totiž namířené jen proti slušným lidem. Na opilém bezdomovci policista pokutu nikdy nevymůže. Bezdomovec nemá adresu, kde by převzal obsílku s předvoláním k přestupkovému řízení a na místě bezesporu taky nic nezaplatí. Tohle všechno, ale hrozí jen obyčejnému člověku s adresou. A navíc zbytečně. Každý zákon (a spolu s ním i další legislativa) by měl řešit problém adresně a ke prospěchu nás všech - tedy, aby postihoval jednání, které škodí společnosti, nikoli ty, kdo společnosti neškodí.

Neexistuje jediný důvod, proč by si slušný člověk nemohl dát na veřejnosti pivo.  Ano, existují třeba důvody proč by třeba na veřejnosti neměli lidé kouřit. V hospodě kouřím, ale na dětském hřišti, i jinde venku,  vadí, že mi na mimino lidé čoudí. Takový skutečný problém vyhláška neřeší.

Existují doložitelné důvody, proč by na veřejných komunikacích neměla jezdit auta, která zabíjí, a to  nejen při haváriích. Otravují dnes a denně naše miminka - jejich kočárky jsou právě v kritické úrovni, kde je nejvyšší koncentrace automobilových exhalací.

Stokrát častěji také potkám psí lejno na chodníku než opilce. Ani to nikdo efektivně nehodlá řešit.

Objevují se "argumenty" že v jiných zemích také platí podobné zákazy proti veřejnému pití. To, že nějaká hloupost platí v jiné zemi, není nikdy relevantní argument. Pokud vím, alespoň z Mexika, zákaz pití na veřejnosti se tu stejně nedodržuje. Je jen pokryteckou normou, která nemůže mít dlouhé trvání. Přesněji: Ve svobodné společnosti.

Zní to pateticky, ale pamatuju časy, kdy se Veřejná bezpečnost vybíjela na lidech, co si otevřeli lahváč v parku na lavičce. Pamatuju policistu, co mě kvůli tomu vlekl za vlasy na motorce. Dnes se toho nebojím. Vlasy už nemám, ale nemám jediný důvod souhlasit s blbostí, co obtěžuje a nepomáhá. A taky souhlasit s blbci, co obtěžují a nepomáhají.

 

Autor: Jaroslav Novák | středa 9.7.2008 11:37 | karma článku: 38,30 | přečteno: 3772x
  • Další články autora

Jaroslav Novák

Nejčastější lži o výhodnosti EU a o čem se nemluví

Víte, že členství v EU je podle mnohých ekonomů ze všech zemí nejméně výhodné pro ČR a že cílem projektu podle představitelů Bruselu je oficiálně likvidace národních států?

23.5.2019 v 14:49 | Karma: 31,41 | Přečteno: 1570x | Diskuse| Politika

Jaroslav Novák

Je problém zhanobený sněmovní pult nebo banda zlodějů v Parlamentu?

Smrt Vondráčovi. Kdyby se svlékl a pořvával v pravoslavném kostele, dostal by medaily Václava Havla jako Pussy Riot. Kdyby zhanobil prezidenstskou standardu, byl by hvězda ČT. Ale zhanobit pultík ve sněmovním sále? To je prasárna.

7.3.2019 v 17:20 | Karma: 42,75 | Přečteno: 2493x | Diskuse| Politika

Jaroslav Novák

ČT a ČRo se trumfují, lhaní o Venezele překonalo Majdan

Zdálo se, že lhaní třeba o Ukrajině v časech fašistického majdanu nejde překonat. Ale ČT a Český rozhlas se rozhodli sami sebe trumfnout ve lhaní a překrucování faktů o Venezulele.

5.3.2019 v 15:11 | Karma: 43,52 | Přečteno: 3730x | Diskuse| Politika

Jaroslav Novák

Krutý vtip Miloše Zemana: Volím ČSSD

Mnoho politiků přemýšlí jak sebrat konkurenční partaji hlasy. Miloš Zeman s genialitou sobě vlastní na to přišel. ČSSD zbývá nějakých 5 procent voličů, kterým nevadí promigrantská politika ČSSD ani podpora banderovců.

1.3.2019 v 15:01 | Karma: 32,05 | Přečteno: 1252x | Diskuse| Politika

Jaroslav Novák

Němci ČR dluží10 000 miliard, vláda je nechce

Německo nám dluží víc než deset tisíc miliard za náhradu válečných škod a tyhle náhrady nejsou promlčené ani odpuštěné. Reparace nijak nesouvisí s majetky odsunutých Němců.

24.1.2019 v 8:30 | Karma: 46,25 | Přečteno: 24308x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 130
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4149x
Politicky aktivní spisovatel, poradce místopředsedy PSP Tomia Okamury