Chci prezidenta Okamuru

Ať hledám sebevíc, ze současných možných kandidátů na prezidenta s reálnou šancí na zvolení je nejlepší varianta Tomio Okamura. Jako jediný přináší naději na radikální změnu. Ať přemýšlím sebevíc, nenacházím jiného kandidáta s takovým potenciálem. Tomio není moudřejší, vzdělanější, erudovanější než ostatní kandidáti. Ale nestojí za ním žádná mocenskopolitická lobby. Neřídí ho nikdo - pouze jeho touha být hlasem normálních lidí.

 Chci prezidenta, který bude čestný, poctivý. Prezidenta, který není spojený se zločiny minulých vlád ani se stranickými klikami. Chci prezidenta, který nebude loutkou kmotrů ani stranických aparátčíků.

Chci, aby můj preziden byl prezidentem mým, naším. Občanů mojí země, nikoli stranických klik nebo uhlobaronů nebo finančních magnátů. Chci, aby můj prezident měl nejen čistou minulost, ale taky dostatek síly, elánu a nadšení bojovat za lepší budoucnost. Nestačí mi, aby byl jen slušný - tedy člověk, který slušně mlčel a mlčí za každého režimu a mlčí ke zlodějnám a zločinům dneška.

Můj prezident musí být osobnost, která tyto zločiny bude nejen pojmenovávat, ale bude usilovat o jejich nápravu a potrestání.

Můj prezident musí být osobnost, která svoje vize bude naplňovat silou své osobnosti, bez ohledu na formální pravomoci. 

Kamarádka poslankyně odmítá Tomia s tím, že prezident má prý zklidňovat situaci. Být takovým pojítkem nade všemi. Ukliňovat občany, tišit bouře. To zní fajn - jako v minulosti tak ani si však takového Tatíčka Dobráka dovolit nemůžeme. Souhlasím s Tomiem, že současná krize není principiálně ekonomická - je morální, hodnotová, je to krize západní civilizace. Banky a fondy krachovaly ne z ekonomických důvodů, ale proto, že bankéři kradli a podváděli ve spolupráci s vládami a politiky svých zemí. To, že dnes nemáme na důchody, to není vliv nějaké cyklické, ekonomické krize - je to vliv dlouhých prstů gaunerů ze všech možných politických stran, které v minulosti přičichly k moci.

Politologové tento jev už pojmenovali a říkají, že "volby se sice pravidelně konají, mají však velmi malý, nebo dokonce žádný vliv na výkon veřejné moci. Hlavní politické strany se samy zmocnily právní a ekonomické moci státu".

Jedinou cestou k nápravě je posilování demokracie a zvyšování odpovědnosti politiků. Aktivní prezident volený přímo občany je jedním z velmi dobrých nástrojů demokracie.

 Prezident v českých zemích byl vždy vůdce a tahounem celého národa - ať už v dobrém, či zlém. Jeho vliv byl vždy silný na dění v celé společnosti i v parlamentu i ve vládě. Platí také to, že strany v minulosti jako i dnes obvykle touží po prezidentovi slabém, který by nepřekážel jejich mocenskému boji o vliv ve státě.

Já naopak chci, aby se prezident stal jedním ze základních pilířů naší demokracie, aby byl silným oponentem stranám a výkonné moci. Ukazuje se totiž, že obojí - jak moc parlamentní tak i výkonná, ztratily odpopvědnost vůči obyčejným občanům a rozhodují až příliš často svévolně proti jejich vůli.

Ukažte mi kandidáta, který jde do funkce s myšlenkou být skutečně ombudsmanem svých voličů. Projděte jejich práci, jejich názory, myšlenky, aktivity v posledních letech a posuďte sami nakolik a koho budou hájit.

 Mnozí z nich za ta léta nevyplodili veřejně jedinou myšlenku, nebo myšlenku zaznamenáníhodnou. Většinu spojuje touha po dobré trafice na sklonku kariéry. To je fajn - zřiďme pro ně nějaké bezpečné odkladiště - ale proboha, proč by to měl být zrovna Pražský hrad?

Tam musí být člověk, který bude důstojným a aktivní hlasem svých občanů a své země. Člověk, který je schopný, energický a bude mít sílu šest let prát se o to nejlepší pro nás, člověk, který má čest a smysl pro povinnost. Člověk, který nikdy nezradil a který dává naději, že svou zemi a národ taky ani v budoucnu nezradí. Člověk, který není ničí loutka, osobnost odpovědná jen nám, voličům.

 A hlavně člověk, který chce a má skutečně touhu své zemi a jejím lidem pomáhat.

 Není to veselý pohled. Jediný, kdo naplňuje výše uvedená kritéria ze stávajících případných uchazečů o prezidentskou kandidaturu, je Tomio Okamura. Nechci prezidenta Uklidňovače či prezidenta Loutku, chci Tomia Okamuru.

Skutečnou šanci na zvolení mají jen tři kandidáti - Miloš Zeman za pár dnů favorit prvního kola - Fischer - favorit médií a Tomio Okamura.

Autor: Jaroslav Novák | úterý 11.9.2012 10:04 | karma článku: 36,32 | přečteno: 2872x