Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Proč nevolit Fischera? Stádo nemůže vést ovce!

Tým prezidenského kandidáta Jana Fischera natočil milé propagační video pro Facebook. Video, mělo nudného pána zlidštit a ukázat, že úředník z londýnské City je jedním z nás, venkovských chalupářů. Nepovedený pokus profesionálů o amatérské video ukázal kandidátovu neschopnost získat voliče pravdou. Jan Fischer je tělem i duší byrokrat.

A pravda taky chalupář. Má chalupu nedaleko chaloupky Václava Klause. Je pečlivý úředník, dobrý matematik a statistik. Ale jednou ho šéfové, Jiří Paroubek s Mirkem Topolánkem, povolali do politiky a tam se mu zalíbilo. A protože má pocit, že svou práci odváděl dobře, chtěl by tu politiku dělat dál. Jenže... touha je hodně slabá kvalifikace.

 

Jenže…

Jan Fischer je skutečně úředník. Víc nic nikdy nebyl a nebude. Dobrý úředník ví kam dát raztko a dohlédne, aby každá kolonka byla vyplněná. Dobrý politik se musí snažit o víc - aby každý formulář měl smysl a sloužil a neškodil, případně aby vůbec neexistoval. Po nějaké vizi, názoru neřkuli řešení porblému bychom u Honzy nenašli ani stopu. Tohle se do kolonek nevleze.

Fanoušci říkají: on je Honza slušný. Pravda. Tak nějak dokáže být slušný na všechny, ale nedokáže být ani trochu neslušný na ty, co jsou setsakra neslušní.

Nevadí ten, kdo vstupil do KSČ, pokud ten člověk oné straně, ideím věřil a nepáchal zločiny. Řečeno s Polívkou,nevadí, že Fischer "vstúpil, ale, že vystúpil".

 

Svědomitá cesta může vést do pekel

Jedna čtenářka v Respektu spojila exekutory, svědomitě plnící úkoly, ale často v rozporu s rozumem a spravedlností s fungující byrokraciií nacistického Německa. Trefný příměr. Cituje jiného autora, který genocidu židů popisuje jako produkt "fungování moderního státu a jeho byrokracie, v níž se člověk stává svědomitým kolečkem v mašinérii, která může snadno sloužit čemukoli…. Největším paradoxem holocaustu totiž je, že jeho provedení stálo na vlastnostech, které jinak obdivujeme, svědomitost, loajalita, služba vyššímu zájmu".

 

Pan Fischer je přesně typem člověka, plnícího řádně úkoly. Bez vlastní myšlenky a pochyb. Tak sloužil KSČ před revolucí a stejně tak novému režimu. Pročpak si ho vybral premiér Topolánek (nebo Dalík). Pro jeho vize, morální profil, osobní statečnost?

Jediného čeho si Topolánek všiml, že si pana Fischera za tři roky společných sezení vláda pana Fischera nevšiml: "já jsem ho okamžitě adoptoval, přivlastnil si ho (jako kandidáta na premiéra) , protože to trochu byla moje slepota. Opravdu, Jan Fischer na schůzích vlády tři roky sedí jako předseda Českého statistického úřadu".

 

Nebyla to premiérova sleposta, ale Fischerova neviditelnost. Není třeba být viditelný za každou cenu. Ani neslušný. Ale tu a tam je třeba se postavit zlému. A pokud chci do politiky a chci být nedejpámbu lídrem národa, pak jím skutečně musím být, nebo musím o tohle místo bojovat. Prací pro ostatní. A trochu dřív než ohlásím kampaň.

 

Problémy dneška jsou přece v tom, že formálně sice zákony jakž takž držíme. ale jejich duch a spravedlnost jsou od počátku na vedlejší koleji. A jaksi to valné části z nás - úředníkům, politikům, policistům, soudcům nevadí.

Jenže nejvyšší metou není formální dodržování zákonu a správně vyplněné tabulky. To metou musí být vždy spravedlnost a právo. A každý z nás má právo postavit se proti zákonu, proti rozhodnutí kohokoli a čehokoli, co odporuje přirozené spravedlnosti.

A od lidí na těch opravdu nejvyšších postech nechci formalismus ale odvahu odporovat zákonu pokud je špatný, a měnit zákony i lidi k lepšímu. Vždy platí, že kdo zlu neodporuje sám ho podporuje a s funkcí tahle odpovědnost roste.

Ze všech stran se na nás valí špína, korupce, zlodějny. Politika i demokracie u nás zažívá jedno z nejhorších období. V tomhle čase není místo pro bezduché služebníky ale pro rázné osobnosti s vizí, jak s lumpy a nepořádkem zatočit a jak vrátit důvěru v demokracii a demokratickou politiku.

 

Komediální pokus o amatérské video

Snad přišel čas, kdy už reklamní spot nenahradí skutečnou práci, skutečnou angažovanost pro veřejnost, která Fischerovi chybí. Reklamní spot, který technici umístili na Fischerův Facebook je stejně neupřímný jako "Honza Fischer" za okny umělé zbohatlické "chaloupky". Spot točil profesionální štáb, ale kameraman schválně třese kamerou, aby video vypadalo amatérsky fejsbukově.

Bože, lidi, to je přece na zvracení. Prezidentský kandidát si nemusí hrát na videoamatéra - jeho videoblog múže vypadat klidně profesionálně. Nečekám od člověka, co bere 600 000, že ho točí s půjčenou kamerou rozklepaný soused.

Jenže právě v tomto ohledu bylo video hloupě amatésrké lacinou touhou být lidové. Tak jako milý Honza.

Říká, že se neschovává - fajn - jenže ruku na srdce, kdyby se před prací pro veřejnost neschovával celý život, nemusel by dnes zdůraňovat že se neschovává. Copak věříte, že člověk co mlčel k lumpárnám včera, se jim zítra postaví? Že ten, kdo sloužil komukoli, bude najednou sloužit jen svým občanům?

 

Zbabělost nesmí být znovu kvalifikace

Prezident nesmí být žádná loutka v rukou "dalíků" a "janoušků. Jenže Jan Fischer celý život strávil pouze jen jako loutka. Vždy, když šlo do tuhého, tak "uhnul", jak správně poznamenal "jeho" premiér. Ne proto, že by byl, jak tvrdí Topolánek Fischer žid. Statečné židy známe. Už od časů Makabejských. Ale proto, že on Honza není člověk do nepohody. V tuhle chvíli nevíme, zda z korupčních afér spojených s Fischerem měl on sám profit. Ale jedno je stoprocentně jisté, že pochybným tendrům na Statistickém úřadě i na vládě zabránit mohl a nikdy nezabránil.

A že těch kauz bude. Dnes jen namátkou: Přidělení zakázek na úklid, ostrahu a stěhování do nové budovy ČSÚ ve výši 46 miliónů Kč bez výběrového řízení, Tendr na generálního dodavatele informačních technologií za 462 milionů korun bez daně pro sčítání lidu nebo poslední kauza Fischera jako premiéra, projekt PPP  v Ústřední vojenské nemocnici v Praze-Střešovicích, kdy 4 dny před koncem vlády vláda a Fischer osobně odsouhlasili projekt  jasně nerealizovatelný za jehož nerealizaci je pokuta 187 milionů korun ze státního soukromé firmě.

Psal jsem, že těch kauz bude - no je to vlastně otázka. Na média. Zatím důstojně píší o chaloupce, manželce a asitentce Havla, v intencích jeho placené public relations.

Jojo, na Honzíkovy rozházené stamiliony ze státního vidět není - ale Okamura je zločinec protože jeho účetní neposlal na soud kopii roční uzávěrky. To jsou věci panečku.

 

Prezident je stále náš monarcha

Prezident Československa i České republiky je tradičně osobnost, která ukazuje kam máme jít a vede nás tam. Nemusíme s ním vždy souhlasit. Každá osobnost je i kontroverzní ale vždy stojí v čele a ukazuje směr o kterém myslí, že je správný.

Jan Fischer nikdy žádný směr neukazoval a ukazovat nebude. Na to by musel názor mít.

Je pečlivý úředník a ve svém videu to opět nevědomky dokládá žádostí, aby mu lidé posílali podněty stížnosti.

Tři čtvrtě roku před volbami zčistajasna žádat veřejnost o náměty a problémy, v zemi problémy zatopené, to vážně múže jen komik nebo byrokrat s klapkami na očích, který pak pečlivě odfajfkuje každý mail. Copak ho dodnes problémy spoluobčanů nezajímaly?Každému politikovi který po mě chce náměty bych nafackoval a vyrazil s ním futra. Protože pokud nevidí problémy nasí země a lidí, pak nemá v politice co dělat.

Prezident by měl být člověk se kterým bych chtěl ztroskotat, o kterém vím, že v krizi by  bojoval a třeba i padl za náš stát. Takovými byli Masaryk ale i Husák nebo Svoboda.

Prezident nemusí mít nutně názory jako já ale musí mít názor. Pochopitelně ne až tak jiný jako třeba zmíněný Husák.

Pan Fischer je dobrým úředníkem za každého režimu a v jakémkoli úřadě. To je skvělá kvalifikace byrokrata. Jenže pro mě jako pro občana je problém, že spolehnout se na něj mohl Husák, Havel i Klaus, ale vím, že na takové služebníky se mohl spolehnout taky Hitler. (Ano i jeho by část "slušných" židů podpořila tak jako slušní Němci, kdyby se od nich nedistancoval)

Tahle povaha je absolutně diskvalifikující pro člověka, který má vést tuhle zemi.

 

Má budoucnost kandidát bez minulosti?

Lidé by si měli zcelá vážně už uvědomit, že ten, kdo nepracoval pro lidi před volbami, ten se o ně starat nebude ani po nich.

Namítnete: Pan kandidát budoval jako zaměstnanec MMF statistiku pro lidi až ve Východním Timoru.

Zavést na ostrově kdesi v Indickém oceánu úřední agendu múže mít  smysl. Možná to byla vděčnější akce, než poslední zbytečné a předražené sčítání lidu v ČR. Ale pořád to vypadá na groteskní komedii a uvádím to taky jako humornou vložku.

Ale vzato do důsledku, za prezidenta tu dnes většina lidí nechce toho, kdo by Timoru či komukoli kdykoli přinesl alespoň kousek samostatnosti nebo svobody, kousek vize nového světa, ale pána, který přiletí až po převratu a rozdá formuláře z devatenáctého století. Protože v případě statistiky tam pan Fischer dodnes vězí. Poslední sčítání lidu nebylo ničím jiným než ukázkou neschopnosti jeho úřadu využít a použít moderní nástroje. Možná pan Fischer nevězí ve století devatenáctem ale pak bylo sčítání ukázkou jak řádně podojit o velké peníze státní kasu na nadbytečnou monstrakci. V níž pero a papír dostalo přednost nad veškerou elektronikou a moderními databázemi.

To je vážně groteska. Smutná. Protože pero a papír v rukou Masaryka, Háchy, Havla i Klause rozhodně značí něco jiného, než v rukou a moci Fischera. Duch proti formuláři.

 

Proč má smysl klást nároky na prezidenta?

Předminulý týden pan Fischer předával vládní ocenění spolu s premiérem Nečasem. Náhoda? Ale kdeže. ODS dobře ví, že její stranický kandidát neprojde a bude proto jen formální pro první kolo. A pak přijde na řadu "nezávislý" Fischer.

Mít ohebnou nulu na Hradě, to by byla trefa pro mnoho současných politků a konečně i pro každou stranu. A stranická kasa k dispozici, to je zase řádná trefa ve volební kampani.

Vize, moudrost, osobní statečnost a čest. Je toho hodně, co chci po prezidentovi, ale nejvyšší funkce v zemi si nároky zaslouží. Nenechme si namluvit, že prezident je figurka, co nic nezmúže. Vždy a všude záleží na osobnosti, nikoli na funkci. V každé funkci - ať je to Senát, Sněmovna, ministerstva, kraj nebo město, naopak musí být osobnosti, co se za svoje občany budou rvát hlava nehlava.

Tahle země potřebuje jako soli ovčáky, kteří nebudou koukat, jak jednu ovci za druhou rdousí smečky mafiánských vlků.

Už jen proto do svého čela nevolme ovce.

 

ps. až se v diskuzi objeví opět hlasy že píšu v žoldu okamury, pak to není celá pravda. Není mi jedno kdo bude prezident. Není mi jedno kdo bude poslanec nebo senátor. Nechci aby tenhle stát vedli ovce a vlci. Těch dvaadvacet let bezvládí pro vyvolené už musí skončit. A ztěží to zatrhnou ti, co se na devastaci země podíleli.

I proto podporuju a tlačím do kandidatur a jsem dobrovolně "v žoldu" každého, kdo je schopný a slušný a má minulost, která je zárukou dobré práce i v budoucnu.

 

 

Autor: Jaroslav Novák | pondělí 16.4.2012 9:03 | karma článku: 39,70 | přečteno: 4848x
  • Další články autora

Jaroslav Novák

Nejčastější lži o výhodnosti EU a o čem se nemluví

Víte, že členství v EU je podle mnohých ekonomů ze všech zemí nejméně výhodné pro ČR a že cílem projektu podle představitelů Bruselu je oficiálně likvidace národních států?

23.5.2019 v 14:49 | Karma: 31,41 | Přečteno: 1570x | Diskuse| Politika

Jaroslav Novák

Je problém zhanobený sněmovní pult nebo banda zlodějů v Parlamentu?

Smrt Vondráčovi. Kdyby se svlékl a pořvával v pravoslavném kostele, dostal by medaily Václava Havla jako Pussy Riot. Kdyby zhanobil prezidenstskou standardu, byl by hvězda ČT. Ale zhanobit pultík ve sněmovním sále? To je prasárna.

7.3.2019 v 17:20 | Karma: 42,75 | Přečteno: 2493x | Diskuse| Politika

Jaroslav Novák

ČT a ČRo se trumfují, lhaní o Venezele překonalo Majdan

Zdálo se, že lhaní třeba o Ukrajině v časech fašistického majdanu nejde překonat. Ale ČT a Český rozhlas se rozhodli sami sebe trumfnout ve lhaní a překrucování faktů o Venezulele.

5.3.2019 v 15:11 | Karma: 43,52 | Přečteno: 3730x | Diskuse| Politika

Jaroslav Novák

Krutý vtip Miloše Zemana: Volím ČSSD

Mnoho politiků přemýšlí jak sebrat konkurenční partaji hlasy. Miloš Zeman s genialitou sobě vlastní na to přišel. ČSSD zbývá nějakých 5 procent voličů, kterým nevadí promigrantská politika ČSSD ani podpora banderovců.

1.3.2019 v 15:01 | Karma: 32,05 | Přečteno: 1252x | Diskuse| Politika

Jaroslav Novák

Němci ČR dluží10 000 miliard, vláda je nechce

Německo nám dluží víc než deset tisíc miliard za náhradu válečných škod a tyhle náhrady nejsou promlčené ani odpuštěné. Reparace nijak nesouvisí s majetky odsunutých Němců.

24.1.2019 v 8:30 | Karma: 46,25 | Přečteno: 24308x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejdřív spor o Green Deal. Sliby politiků pak převrátila umělá inteligence

26. dubna 2024  5:42,  aktualizováno  14:05

Tématu Green Dealu a jeho možné revize, se věnovali kandidáti pro volby do Evropského parlamentu v...

USA a Čína musí být partnery, řekl Si. Blinken mu vyčetl podporu Ruska

26. dubna 2024  13:10,  aktualizováno  13:45

Ve vztazích mezi Čínou a Spojenými státy zůstává mnoho problémů. Musí ale být spíše partnery než...

KOMENTÁŘ: Byrokracie s vízy? Přitvrdíme. Jak Česko zařízlo studenty z ciziny

26. dubna 2024

Premium Nenápadná úřední klička zásadně zkomplikovala život zahraničních studentů v Česku. Stát ještě...

Podvodník prodával falešné vstupenky na koncerty i sport, naletělo mu 500 lidí

26. dubna 2024  12:50

Falešné vstupenky na kulturní a sportovní akce nabízel na internetu muž z Uherskohradišťska, který...

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.

  • Počet článků 130
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4149x
Politicky aktivní spisovatel, poradce místopředsedy PSP Tomia Okamury