Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Nová teorie o sociálním původu piva

Nejstarší nálezy obilného rmutu na území starých Sumerů jsou stejně staré jako ty na území dnešního Bavorska. Podle odhadu vědců jsou staré až 10 000 let. Je zřejmé, že pivo nevzniklo na jednom místě.Také je jisté, že pivo nikdo nevynalezl z náhlého vnuknutí, ale lidé k jeho výrobě logicky dospěli. Pivo znali lidé samozřejmě dávno před nejstarší lidskou civilizací ve zmíněném Sumeru.

 

Starší bratranec Člověka moudrého, Neandrtálec, se z 90ti procent živil masem a podle všeho na svou potravní jednostrannost doplatil. Naši předkové rodu Homo sapiens Člověk moudrý se podle posledních teorií živili převážně sběrem nejrůznějších rostlinných plodin, hmyzu, slimáků a podobných lehčeji dostupných potravin. Ženy potěší informace, že to byly ony, kdo plody, semeny a kořínky živily rod. Muži sice lovili, ale občasný jejich úlovek byl jen zpestřením jídelníčku, kterým si podle vědců kupovali sex. 

Produkt solidarity

Další charakteristikou člověka moudrého byla starost o slabší členy tlupy. Z vykopávek je zřejmé, že relativně vysokého věku se dožívali i členové rodu, kteří nebyli schopni se o sebe postarat. To proto, že byli zmrzačení nebo příliš staří. To dakazují vykopávky koster se zhojenými těžkými zlomeninami anebo lebky bezzubých starců. 

Proč ten pitomec zmiňuje kosti a bezzubé lebky v dějinách piva, napadá jistě mnohé milé čtenáře. Trpělivost, tady je totiž klíč k odhalení prvotního objevu piva! 

Semena nejrůznějších trav byla ideální potravou na horší časy – na slunci, později u ohně se semena usušily, leckdy až upražily a v pozdějších dobách se zrní uschovalo do hlubokých, vypálených děr v zemi. 

Tenhle způsob úschovy potravinových zásob praktikovaly ještě dlouhá tisíciletí staré národy po celém světě. V čase nedostaku přišlo zrní vhod. Před vynálezem mletí zrna a pečení chleba z mouky měli staří a děti problém – těžko mohly bezzubé dásně drtit usušené zrní. Nezbývalo než obilí předem namočit.

Suchá nebo namočená zrna bylo ovšem praktičtější nažvýkat dopředu, aby starci mohli jíst, když mladší část tlupy vyrazila někam dál za potravou. Tak jako ptáci a další zvířata krmí mláďata rozžvýkanou potravou, tak i prvotní lidé krmili mladé, ale i staré předem rožvýkanou potravou. Promitivní kmeny lidí žijících na úrovni doby kamenné to dělají přesně tak i dnes. 

Lidské sliny obsahují kvasinky. Stačilo, aby tykev nebo jiná nádoba s nažvýkanou kaší ležela den v teple a máme tu první obilnou zkvašeninu. To ostatně platí i v případě, kdy se někdo napil z nádoby s namočeným obilím a infikoval ji tak kvasinkami. Navíc pokud byla zrna předtím upražena proběhly v nich enzymatické změny, podobné jako při dněšním sladování a pračlověk už popíjel první stout. 

Důkaz? 

Ve starém Peru Inkové kukuřičné pivo vyráběli přesně takhle – usušená zrna kukuřice ženy rozžvýkaly a splu se slinami a vodou nechaly zkvasit. Přesně takhle, ale z jiných obilovin, vyrábí svoje kvašené nápoje dodnes primitivní domorodci v Africe a v Polynésii. Ještě staří Hebrejci vyráběli svoje pivo „šecher“ pouze z obilí praženého na sluncem rozpálených kamenech v poušti a svoje původní pivo tak dělali i Řekové. O zakvašení prvního piva na světě slinou boha Odina hovoří i staré germánské ságy.

 

Chléb vznikl prakticky současně - v okamžiku, kdy rozžvýkaná obilná kaše na prudkém slunci či ohni uschla na placku. 

Výše uvedené můžeme tedy shrnout: 

Pivo znal Homo sapiens od okamžiku, kdy začal pojídat a schraňovat zrno.

Neandrtálci pivo neznali. Byli fyzicky zdatnější a měli větší mozek než Homo sapiens, ale stejně vyhynuli. Neuspěli v soutěži s Člověkem moudrým, který pivo znal a pil. 

Pivo člověk uměl vyrábět ještě před před vynálezem zemědělství – tedy před tím než sám začal úmyslně pěstovat vybrané plodiny.

Naopak!

Objev výroby piva a chleba přiměl první zemědělce, aby začali cíleně pěstovat obilí. Do té doby totiž pralidé vystačili s pouhým sběrem. Rostoucí poptávka po obilných produktech, které zachutnaly, byla důvodem, který stál za vytvořením první technologické revoluce v dějinách lidstva a také základním kamenem prvních civilizací. 

Žena stvořitelka

Je nepochybné, že hlavními sběrači semen a zrní byly ženy. Nejspíš ženy přišly na to, že ze zbytků odhozených rostlin vzejdou nové a začaly je sázet úmyslně. Tím, kdo rozyžvýkal první zrna a nechal je zkvasit byly nejspíš taky ženy. Ženy vynalezly pivo a zemědělství. Alespoň za to první bychom našim ženám měli složit veliký hold. Tenhle vynález už nikdy nebude překonán. Byť úmysly nebyly nejčistší. Tak jako si muži předtím za ulovenou zvěř kupovali sex tak od vynálezu piva otěže domácnosti třímala žena. 

 

Jaroslav N. Večerníček

(z připravované knihy Ilustrované dějiny piva) 

 

Autor: Jaroslav Novák | neděle 27.1.2008 11:15 | karma článku: 15,07 | přečteno: 1463x
  • Další články autora

Jaroslav Novák

Nejčastější lži o výhodnosti EU a o čem se nemluví

Víte, že členství v EU je podle mnohých ekonomů ze všech zemí nejméně výhodné pro ČR a že cílem projektu podle představitelů Bruselu je oficiálně likvidace národních států?

23.5.2019 v 14:49 | Karma: 31,41 | Přečteno: 1568x | Diskuse| Politika

Jaroslav Novák

Je problém zhanobený sněmovní pult nebo banda zlodějů v Parlamentu?

Smrt Vondráčovi. Kdyby se svlékl a pořvával v pravoslavném kostele, dostal by medaily Václava Havla jako Pussy Riot. Kdyby zhanobil prezidenstskou standardu, byl by hvězda ČT. Ale zhanobit pultík ve sněmovním sále? To je prasárna.

7.3.2019 v 17:20 | Karma: 42,75 | Přečteno: 2493x | Diskuse| Politika

Jaroslav Novák

ČT a ČRo se trumfují, lhaní o Venezele překonalo Majdan

Zdálo se, že lhaní třeba o Ukrajině v časech fašistického majdanu nejde překonat. Ale ČT a Český rozhlas se rozhodli sami sebe trumfnout ve lhaní a překrucování faktů o Venezulele.

5.3.2019 v 15:11 | Karma: 43,52 | Přečteno: 3730x | Diskuse| Politika

Jaroslav Novák

Krutý vtip Miloše Zemana: Volím ČSSD

Mnoho politiků přemýšlí jak sebrat konkurenční partaji hlasy. Miloš Zeman s genialitou sobě vlastní na to přišel. ČSSD zbývá nějakých 5 procent voličů, kterým nevadí promigrantská politika ČSSD ani podpora banderovců.

1.3.2019 v 15:01 | Karma: 32,05 | Přečteno: 1252x | Diskuse| Politika

Jaroslav Novák

Němci ČR dluží10 000 miliard, vláda je nechce

Německo nám dluží víc než deset tisíc miliard za náhradu válečných škod a tyhle náhrady nejsou promlčené ani odpuštěné. Reparace nijak nesouvisí s majetky odsunutých Němců.

24.1.2019 v 8:30 | Karma: 46,25 | Přečteno: 24308x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

Pokroková nenávist k Židům. Jak se z univerzit v USA staly filiálky Hamásu

25. dubna 2024

Premium Na elitních amerických univerzitách vyhánějí Židy takovým stylem, že to tam vypadá jako v Německu...

Karafiátovou revoluci zažehla jediná píseň. Portugalsko vyvedla z diktatury

25. dubna 2024

Málokterá revoluce je spojena s písní a květinou, jako se to stalo té portugalské. Před 50 lety se...

Chtěl se odpálit během olympiády v Paříži. Ve Francii zatkli 16letého hocha

24. dubna 2024  22:47

Kriminalisté ve Francii v úterý zadrželi 16letého mladíka francouzské národnosti, který na...

  • Počet článků 130
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4149x
Politicky aktivní spisovatel, poradce místopředsedy PSP Tomia Okamury