Politici radě ČT: Sejměte Feniče!

14. 09. 2011 9:10:54
Česká televize je v naprostém úpadku a rozkladu. Veřejnost ale nemá porovnání s jinou, nekomerční televizí a tak ji uniká fatální, zoufalá potřeba skutečné změny. Televizní radní teď stranou veřejné pozornosti vybírají "nejvhodnějšího" kandidáta na generálního ředitele. Vybíírají tak, aby nevybrali nelepšího, ale chlebodárcům nejvhodnějšího.
O hnilobě v ČT mj. svědčí, že od června, kdy vyvstala potřeba nového šéfa až do 12. 9 neproběhla pokud vím v ČT jediná diskuze na téma, kam by měla veřejnoprávní tlevize kráčet a jaká osobnost by ji tímto měrem nejlépe vedla. Důvod je zcela jasný - veřejná debata by v prvé řadě zvedla zájem veřejnosti o dění v ČT. Bezesporu bychom se v diskuzích dozvěděli hodně nepěkných věcí. Nejen o rozkrádání majetku a peněz ČT, ale také o ubohé kvalitě některých vlastních pořadů, neprofesionalitě moderátorů, o krádežích námětů a spoustě dalších, opravdu odporných skutečnostech. Vždy, když ČT natočí nějakou hloupost, moderátor plácá nesmysly, neumí fakticky reagovat, říkám si hůř už to nejde, ale ČT vždy dokáže sama sebe překonat a laťku snížit.
Tahle diskuze o námi placené veřejné televizi by měla být vlastně permanentní, bez ohledu, zda ředitele má či ne. A diskutovat by neměli kamarádi z Respektu a kámoši kámošů, ale lidé skutečně nezávislí, nositelé nových inspirujících myšlenek ze všech oborů a vrstev.

Nejlepšího z kola ven!
Bez veřejné diskuze radní ČT vybrali pět kandidátů z nichž se bude ředitel vybírat. Asi nejdůležitější není, kdo jsou finalisté, ale kdo není. Není to Fero Fenič. Jediný profesně vážný kandidát. Žádný z původních 32 adeptů nemá za sebou celoživotní dílo jako Fenič, takovou zkušenost s televizí, produkcí, výrobou a nikdo si ani ve snu doufám netroufne tvrdit, že by dokázal dělat televizi jako on.
Fenič jako jediný z kandidátů vyráběl stovky (1300) veřejnoprávních pořadů, které nejenže jsou hodnotné, co do umělecké či edukativní formy ale vždy měly rekordní sledovanost. Jinými slovy dokáže tvořit pořady poučné hodnotné ale zároveň divácky atraktivní. Cyklus GEN měl 60ti procentní sledovanost. To je u dokumentu zázrak, který by zopakoval jen Spielberg. Cestománie jako reportážní cestopis trhala rekordy na ČT i na Nově. ČT poté, co ji škrtla, se pokusila o trapné plagiáty (Donutil, Bartoška). Ty držely rekord pouze v trapností (dokud je nepřebily pořady ještě hloupější - např Výletníci).
Fenič proti vůli vedení ČT vyboxoval i první satirický pořad v ČR Českou sodu. Z Čtvrtníčka udělal legendu a to navzdory tomu, že osobně se rádi neměli a měli spory. To je důležitá vlastnost vekých tvůrců - nebojí se přitáhnou i jiné osobnosti, protože nemají komplex. Umí se obklopit talentovanými lidmi, bez ohledu na osobní sympatie.
Pokud jde o manažerské schopnosti, žádný z kandiátů nepostavil takovou firmu jako je Febio. Nestvořil a neřídil takový fenomén, jako je filmový festival Febiofest. Febiofest je největší festival v ČR, koná se ve městech po celé ČR a na Slovensku, s největším počtem diváků, filmů a co je hlavní, těch nejkvalitnějších filmů z celé planety. Karlovarský festival je vedle něj divácky i hodnotově popkulturní trpaslík. I tady Fenič dokázal, že lze dělat hodnotnou nekomerční práci úspěšně. Mimochodem Febiofest nevysílá ČT ale Nova. Proč? ČT to nezajímá a s Novou se traduje úsměvná historka. Jeden z rumunských manažerů chtěl na vyprodaný festivalový film. Pořadatelé mu protekčně zajistili zvláštní křesílko. Nechal jim vizitku a rok poté, když ČT festival odmítla zařídil partnerství Novy.

Ne manažer, vizionář udává směr
Žádný z kandidátů se nemůže postavit vedle Feniče, ukázat na své dílo a říct porovnejme se. Byl by směšný. Ani tisícinu nemá za sebou jediný z nich. Všichni kandidáti jsou, věřme, dobří manažeřii, prodávali reklamu, řídili finance, dělali marketing. To jsou profese potřebné, není sporu. Jenže propánakrále, je tohle kvalifikace na šéfa veřejnoprávní televize, který má přinést změny nejen účetní ale hlavně obsahové a kvalitativní? Vždyť ani jeden s tím nemá zkušenosti ani tvůrčí talent.
Připomínám, že úspěšnou Novu a leckdy veřejnoprávnější (Na vlastní oči, Občanské judo, Sedmička) vybudoval vizionář Železný. Poté ji vedl a vede majitel a další vizionář Rumun Sarbu. O tom, co se bude vysílat - kdy půjde Šehrezáda nerozhodoval ředitel. Rozhoduje Sarbu, který vybudoval sít nejúspěšnějších středoevropských televizí.

Svět je v posledních letech uchvácen výrobky Apple. Všichni znají osobní počítač, grafický operační systém Windows, jenž je nezdařenou kopií Jobsova MAC OS, počítačovou myš, IPhone, Ipod, Ipad, první digitálně animovaný film Toy story. Tohle všechno přinesl světu Steve Jobs, vizionář. Ne manažeři. Ti léta tvrdili: K čemu by byl osobní computer v domácnosti? K čemu by byl internet - ten je pro pár pomatených vědců. Takhle uvažovali manažeři IBM nebo Bill Gates z Microsoftu v čase, kdy Jobs a Wozniak montovali první osobní pc ze dřeva v garáži.
Vždy musí přijít vizionář, spojit se s nejlepšími tvůrci a manažerům ukázat, kde je budoucnost. Manažer pak může vizionářovo dílo uchopit (nebo špatně okopírovat jako Windows) a úspěšně prodávat. Ale sám nic nového nestvoří.
To platí všude. Česká televize měla a snad má jedinečnou šanci. Dostat do čela nejlepšího dostupného vizionáře, tvůrce, který by jí postavil na nohy dal smysl a směr.
Radní se téhle možnosti ostudně zřekli. Naprosto flagrantně porušili a pošlapali smysl svého poslání - tím totiž je zvolit nejlepší možnou osobnost do čela televize a její následně práci kontrolovat.
Jejich logice rozumím - pustit do finále Feniče, tak je konec s předem vybraným kandidátem protože nad vybranou peticí se už nějaká diskuze rozvine. A z ní by skutečně jiný vítěz než Fero vzejít nemohl.

Pětka vyvolených:
Těžko říct, podle jakého klíče radní vybírali. Do finále totiž dorazila velmi nesourodá pětka. Řekněme jeden favorit a čtyři zjevně "handicapovaní":
Nejméne jeden projekt (pana Šimka) nesplňuje ani základní nároky na projekt. Tedy pokud tím zákadem nemyslíme povinné minimum pěti popsaných stran. To pan Šimek splnil a díky čtvrtstránkovému titulu dokonce přetáhl pár řádek obecnými floskulemi na stranu šest.
Jeho zkušenosti jsou tyto: Nikdy neprišel do styku s žádným médiem, o televizi nemá ani ponětí, dvacet let vedl prodej výrobků Siemens v ČR. Tím nechci říct, že neumí "telku" třeba zapnout.

Další kandidát pan Svoboda nemá vysokoškolské vzdělani uznávané v ČR - má 2,5 roku nadstavby MBA. Což v ČR není ani na bakaláře. Jeho studium není navíc ani v ČR nostrifikované tj. není vůbec uznané. Tímto už v základuu nesplnil kritéria řízení. (Rada se může vymlouvat jak chce - tohle resumé potvrdila jak šéfka akreditacní komise MŠ pí Dvořáková, tak i zástupce ministerstva). Má marketingové zkušenosti z TV Prima a Dopravních podniků. Uzavíral sponzorské smlouvy a organizoval tiskové konference. Není to fajn? ČT bude mít konečně skvělé tiskovky!

Roman Bradáč se aktivně podílel na úpadku součastné ČT. Mj. vedl sekretariát posledního, bezprecedentně nejhoršího ředitele Janečka. Šéfoval zpravodajství, které se propadlo do historicky nejmenší sledovanosti, čímž učinil z CT nevlivný subjekt, který je ničemu divákům i politikům. Dnes přicházi s tím, jak vše změní. Bomba! Příznačné je, že jeho vlastní kolegové z televize proti jeho kandidatuře veřejně protestují.

Roman Chudárek dělal účetního ve firmě, která vydávala DVD, a za vydělané peníze získat podíl v krachujícím Óčku, které poté, co ho zachránila Mafra, vedl (celkem asi 20 zaměstnanců). Obsahem stanice je vysílání převzatých klipů! S žádnou veřejnoprávní ani jinou tvorbou se v živote nepotkal.

Poslední kandidát Petr Dvořák je jediný, který vedl skutečnou televizi. Jako finanční manažer a určitě úspěšný lobista (v dobrém slova smyslu pro Novu). Majitelům firmy a jejimu vedeni zajišťoval kontakt s politiky a veřejnosti. Program televize ovšem řídilo a řídí rumunské vedení. V každém případě je jediný, kdo z pětice vybraných má ponětí, co to je řídit větší televizi.

Prohrát v s výše uvedenou konkurencí by bylo v otevřené férové soutěži nemožné. Jenže Fenič neměl podporu Sněmovny. Jak řekl před volbou jeden přítel poslanec: "Fenič každýho nasírá...."
Nevím čím, ale asi to tak bude.
Škoda je, že pro svou naštvanost páni poslanci zahodili šanci dát nejvlivnějšímu veřejnoprávnímu médiu to nejlepší, co máme. Nejde jen o to televizi změnit, ale o to jak. Protože televize pak může měnit také nás a naši zemi. A měla by. K lepšímu. A o to se teď hraje.
Autor: Jaroslav Novák | středa 14.9.2011 9:10 | karma článku: 46.26 | přečteno: 8643x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Média

Jaroslav Herda

Psala o strachu voličů Zemana ve svém blogu jinak, než jak napsaly Parlamentní listy.

Pedagožka, spisovatelka, blogerka a mluvčí Společnosti učtelů českého jazyka paní Veronika Valíková Šubová oslovila kováře - redakci Parlamentních listů.

28.3.2024 v 7:22 | Karma článku: 11.17 | Přečteno: 293 |

Martin Faltýn

Trochu se nám ty (dez)informace rozmáchly

Zažil jsem poměrně drzý článek, navážející se do jistých aktivit. Cožpak, to navážení by bylo v pořádku. Horší bylo, že autor neochvějně odkazoval na důkazní fakta. Což byla ovšem speciálně z jeho strany dezinformace, jako hrom!

18.3.2024 v 9:09 | Karma článku: 28.03 | Přečteno: 3847 | Diskuse

Jan Pavelec

ČT je hlásnou troubou pětikoalice

Je to zjevné ze způsobu vedení TV debat, z otázek, kterou jsou kladeny, z odpovědí, které jsou souhlasně rozvíjeny nebo naopak nesouhlasně ostrakizovány, a hlavně z témat, která jsou nastolována nebo naopak zcela ignorována.

9.3.2024 v 9:35 | Karma článku: 20.62 | Přečteno: 364 |

Jaroslav Herda

Do politiky často vstupují pohádky, někdy i drogy.

Když děti politiků experimentují s drogami, mohou nastat nečekané situace, však v tomto případě, v samém závěru příběhu, je droga jako příčina nedorozumění nakonec vyloučena. I nedorozumění.

4.3.2024 v 23:45 | Karma článku: 7.56 | Přečteno: 226 | Diskuse

Jiří Turner

Prima zprávy

Pamatuji, jak za bolševika byla média přehlídkou vítězství, úspěchů, pozitiv a jistot. Dnes jsou to katastrofy, neúspěchy, hrozby, varování, katastrofální vyhlídky a prognózy vyvolávající strach, nejistotu, zklamání a skepsi.

4.3.2024 v 14:27 | Karma článku: 30.53 | Přečteno: 796 | Diskuse
Počet článků 130 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 4148

Politicky aktivní spisovatel, poradce místopředsedy PSP Tomia Okamury

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...