Mayové nekradou, sejmul by je trpaslík

12. 07. 2011 9:10:22
Indiáni v Chiapasu mají prapodivný zvyk. Starostu některé obce nevolí - úřad si po schválení radou kmene může koupit kterýkoli movitý a úctyhodný občan.

Nejen to. Během funkčního období má právo, tedy popravdě povinnost, ze svých peněz financovat chod obce. Opravy, nákupy techniky nebo pohoštění na obecních fiestách. Tohle zřízení neplatí všude - setkate se s ním hlavně v ejidech. Což jsou řekl bych samosprávné obce řídící se prastarými rodovými zvyky. Včetně "obecního komunismu", kdy výrobní prostředy, všechna půda i prales patří kmeni.

Indiáni v Chiapasu často neumí španělsky, ani maysky ani aztécký nahuatl. Jsou vesměs přistěhovalci z okolního Mexika. Ostatně ani taky neumím španělsky ani nahuatl. Ale tuším, že ani nejtalentovanější polyglot by jim nedokázal vysvlětlit, že za horami a oceánem jsou země, kde veřené funkce získá člověk, který nejvíce svým spoluobčanů zalže a za odměnu je pak smí čtyři roky okrádat a ještě ho za to jeho soukmenovci platí. Myslím, že "primitivní divoch" není schopen tak sofistikovaného myšlení, aby domyslel logiku takového konání.

Sedím na malém náměstíčku, zocalu, v samém srdci chiapaských hor. Chlapi v bílých halenách se překřikují. Z toho, co jsem vyrozumněl, předhánějí se v chvále starostů - ten koupil to, ten ono, ten postavil školu, onen uspořádal a zaplatil veselici pro všechny okolní vesnice a pozdvihl tak vážnost kmene. Mluví lámaně španělsky, aby jim okolí porozumnělo. Ale moji milí spoluobčané - copak lze vůbec takovým nesmyslům porozumět?

Lidé tu obecně nekradou - ani nezamykají. Ostatně zkuste zamknout dřevěnou chatrč s dírami místo oken. Zkuste zamknout pole kukuřice, uprostřed hor a džungle.

Potomci Mayů na Yucatánu a v Peténu prý věří, že každé pole chrání skřítek a ten zloděje zabije. A tak nikdo nekrade - za ten průser to nikomu nestojí.

U nás pole ani majetky zřejmě nechrání nikdo natolik, aby se to za ten případný průšvih nevyplatilo. Je nějaký rozumný důvod proč?

Proč ministr Pospíšil snížil tresty za korupci a podvody a zrušil beztrestnost ohlašovatelů korupce? Proč navhuje nevratnost ukradeného majetku okradenému pokud je nabytý tzv. v dobré víře?

Je to snad proto, že se nebojí trpaslíků?

Autor: Jaroslav Novák | úterý 12.7.2011 9:10 | karma článku: 18.60 | přečteno: 1255x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Společnost

Filip Vracovský

Česko jako země plná ateistů a agnostiků přesto žije z křestanských tradic a k Rusku

nebo Ukrajině má poměrně blízko. Těžko však může chápat Blízký východ . Než se v další sérii blogů vrátím do kuchyně dovolte ještě jednu úvahu laika....

29.3.2024 v 7:49 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 10 |

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 36.06 | Přečteno: 751 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 31.53 | Přečteno: 2781 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 17.31 | Přečteno: 320 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 6.38 | Přečteno: 223 | Diskuse
Počet článků 130 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 4148

Politicky aktivní spisovatel, poradce místopředsedy PSP Tomia Okamury

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...