Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Česká pošta nepřekvapila: Totálně selhala

Česká pošta je na tom jako. silničáři, které rok co rok překvapí v zimě sníh. Poštu zaskočily vánoce. Z horké kaše se letos zkusila vylízat lhaním o útocích hackerů. Pošta nezvládla příjem, výdej, přepravu ani třídění zásilek. Podle všeho to není ojedinělý výpadek. Pošta má problém s doručováním zásilek po celý rok.

Poštu moc nevyužívám, a tak by mi tristní stav jednoho z posledních státních molochů asi unikl. Naneštěstí jsem objednal nějaké dárky a jako přepravce použil Českou poštu. Na poště v Dejvicích se celý prosinec hromadili lidé u dvou později tří okýnek. V naprostém zmatku tu byla chvílemi jedna fronta, z níž se průběhem času jak někteří jedinci předbíhali, stávaly dvě až tři fronty. Když mě po několikáté předběhl chumel lidí, požádal jsem paní u okénka, zda by pošta nemohla označit, kde a jak mají lidé stát. Koneckonců, stačila by šňůrka mezi přenosným zábradlím, které se u okének povalovalo. Paní řekla, že to není její starost.

Po několika dnech se zřejmě pokusili práci u okének urychlit - a zvýšili tím zmatek a nepřehlednost. K okénku občas přiběhla nějaká pomocnice a vyzvala lidi, ať ji dají oznámení o zásilkách. Samozřejmě v tom momentě se k okénku nahrnul dav a cpal nebohé ženě papírky. V tom okamžiku už na pořadí nezáleželo. Když stojíte frontu 30 minut a těsně před okénkem je před vámi zase dvacet lidí, hne vám to žlučí, vánoce nevánoce. Dvakrát jsem z pošty odešel raději bez balíčku, ale s myšlenkou na hromadnou vraždu. Nebyl jsem sám. Podobně postižených slabých jedinců bylo víc.

 

Část balíků nedorazila

Pochopitelně byl by omyl se domnívat, že tohle je to nejhorší. Ve frontě na balíčky si nikdo z čekajících až do předvečera Štědrého dne neuvědomil, že zásilky dostávají jen vyvolení. Velká část jich totiž na poštu ani nedorazila. Podle pošťáků a internetového sledování zásilek tedy část dorazila - na třídírnu někam na kraj Prahy a odtud už se nehnula. Některé tam leží už několikátý den a stále je adresáti marně vyhlížejí. V momentě, kdy píšu tyhle řádky, jsem ještě nedostal zásilky poslané 20 a 21 prosince - tedy po sedmi dnech. Když jsem se začal pídit po pracovních výsledcích České pošty zjistil jsem, že to není nic dramatického ani mimořádného. Česká pošta běžné zásilky doručuje často až po čtrnácti dnech. Pokud je doručí.

 

Dnes podáte, zítra dodáme.

Slogan České pošty je zřejmě tou nejdrzejší reklamou posledních dvaceti let. Podle stížností v diskuzích na internetu je naprosto běžné, že pošta zásilky doručí pozdě, nebo vůbec. Samozřejmě píšu tady o obyčejně zaslaném balíčku nebo dopisu. Pokud někdo namítne, že si lidé mají připlatit za nějaké speciální služby, rád bych připomněl - převzít zásilku, nezničit ji a doručit ji na správnou adresu není nic nadstandardního. U pošty v jednadvacátém století by to mělo být stejně samozřejmé jako u pošty před sto či dvěmi sty lety.

Příčin je několik - v prvé řadě bezesporu naprosto neschopné vedení. Pokud jsou svátky je jasné, že musím posílit služby - vím, pošťáků je málo. Ale taky vím, že pošta je v prosinci zisková a to až několikanásobně oproti jiným měsícům. Takže už v září měli manažeři nabírat brigádníky na prosinec. A pokud by je nesehnali, měli zvednout zadky a jít pomoct řadovým zaměstnancům na pošty.

 

Falešná zpráva o hackerech

Počítačový systém pošty na počátku prosince zkolaboval. Prý ho napadli hackeři. Zdá se ale, že je vše trochu jinak. Aplikace, přes kterou se informace o zásilkách posílají je špatně napsaná, a jakmile se přihlásí víc lidí, tak server kolabuje. Podle lidí obeznámených s problematikou "zejména proto, že se průběžně validuje při zapisování adres každá položka adresy. Podle informací z Helpdesk České pošty, když tato validace byla odstraněna, vše fungovalo o mnoho lépe, Když byla validace spuštěna, zase to celé přestalo fungovat a to zcela. Celý systém je krajně nestabilní a poddimenzovaný. Problémy se systémem občas byly už v listopadu, ale . A proto jejich servery neustále padají a padají....  Ale výmluva na hackery je určitě lepší než přiznat, že pošta zase podcenila Vánoce."

 

Sklanzen socialismu

Samozřejmě, poslední třešní na dortu jsou stížnosti na samotné doručovatele, kteří často se ani nenamáhají zazvonit a rovnou do schránky hodí oznámení, bez toho, že by se pokusili balík doručit. V praxi to přináší další přetížení přepážek a stresování adresátů.

Pozoruhodné je, že na českou poštu ještě nedorazil telefon. PPL, Toptrans nebo jakákoli jiná doručovací služba (často levnější než pošta) vám zavolá a domluví se na čase a místě doručení zásilky.  Proč tohle neumí česká pošta, je záhada. Záhada stejného druhu, proč například Česká pošta je asi už posledním místem v Evropě, kde nejde platit kartou.

Níže uvedené citáty ukazují nejen náladu mezi klienty pošty. Ukazují i tristní stav zaměstnanců - kteří často dřou jako koně, bez viditelného efektu. Bez uznání i bez slušné výplaty.

 

Několik citátů z diskuzí nad Českou poštou na závěr a pro ilustraci:

v prvním týdnu prosince mi pošta doručovala každý druhý obchodní balík o den déle než má a v druhém týdnu už doručuje obchodní balíky až třetí den a přitom má v podmínkách doručení druhý den! Takže ji vlastně dotuji platbou za expresní službu se standardní dobou doručení. Takhle se vydělává, inkasovat za něco co neplní.

 

Dne 24.4 jsem si u jedné nejmenované firmy z Brna objednal několik odborných knížek v hodnotě 1500kč na dobírku. Následující den byla zásilka expedována a odeslána na poště v Brně (www.ceskaposta.cz). Odtud jí trvalo 20 dní než se dostala na vzdálenost necelých 50 km. (doručena byla dne 17.5.) To znamená že česká pošta v Brně doručuje zásilky hlemýždím tempem s průměrnou rychlostí 2km za den!

Dne 7.6. jsem odeslal zásilku - malý balíček (jako doporučené psaní, jelikož byl do 2kg a nebyl pojištěn nad 500Kč). Zákazník na něj nijak nespěchal, ale když po 14 dnech zboží nedorazilo, kontaktoval mě a začali jsme společnými silami zásilku hledat. Z naší pošty odešla a v Rokycanech tvrdili, že ji nemají. Omluvil jsem se a poslal jsem zákazníkovi druhý balík stejného obsahu Obchodním balíkem - měl ho druhý den. Začátkem července se mi první balík vrátil s odůvodněním nevyzvednuto. Zákazník nedostal ani jednu doručenku, že by na poště něco měl..., mě vrátili 20Kč za dobírku a nechali si 68Kč poštovného

 

Ve srovnání s konkurencí je Česká pošta nesrovnatelně dražší a velice nespolehlivá. (Česká pošta ceník: zde). Pokud si doručení podobného balíku objednáte například u PPL) nebo podobné firmy, cena vás vyjde stejná, zboží máte do druhého dne u sebe a ještě se s Vámi telefonicky domluví tak, abyste zrovna byli doma. Podobně by se ve 21. století měla chovat i Česká pošta.

 

.Celé vedení je dost mimo mísu a dění na poště vnímá jako skvělý obchod.Jenomže každá firma musí mít lidi a také je patřičně zaplatit.Množství práce dávno překročilo všechny únosné meze a celý systém nefunguje.Obchodníci a marketink nemají návaznost na logistiku a je jim fuk ,kolik čeho objednají a klientů získají.Třídící centra nestačí svou kapacitou,ta byla projektována na 90léta.

 

 

Musím konstatovat,že pracovní podminky jsou otřěsné. Současnému vedení vůbec nezáleží na lidech,pracujeme někdy 10-12 hodin denně,platy směšně nízké. Nemůžete jít k lékaři ,není za vás náhrada,témšř si nemůžete vybrat dovolenou ze stejného důvodu,roznášíte poštu v dešti,mrazu,s teplotami.,,naopak se jim zdá, že jsme málo vytíženi .Je to opravdu tak,práce přibývá,ale vedení snižuje stavy pracovníků.Nám platy téměř nezvyšují.ale jim se platy a zisky jistě zvyšují.Všichni jsme přetížení,ve stresu, unavení.Z toho také pramení naše případné chyby a nedostatky v naší práci.Hlavní viník je anonymní a lidé nadávají na zaměstnance, kteří už toho mají plné zuby .Za.17 let můžu s čistým svědomím říct,že českou poštu a práci na poště, NENÁVIDÍM!

 

Autor: Jaroslav Novák | středa 29.12.2010 10:22 | karma článku: 24,95 | přečteno: 2542x
  • Další články autora

Jaroslav Novák

Nejčastější lži o výhodnosti EU a o čem se nemluví

Víte, že členství v EU je podle mnohých ekonomů ze všech zemí nejméně výhodné pro ČR a že cílem projektu podle představitelů Bruselu je oficiálně likvidace národních států?

23.5.2019 v 14:49 | Karma: 31,41 | Přečteno: 1570x | Diskuse| Politika

Jaroslav Novák

Je problém zhanobený sněmovní pult nebo banda zlodějů v Parlamentu?

Smrt Vondráčovi. Kdyby se svlékl a pořvával v pravoslavném kostele, dostal by medaily Václava Havla jako Pussy Riot. Kdyby zhanobil prezidenstskou standardu, byl by hvězda ČT. Ale zhanobit pultík ve sněmovním sále? To je prasárna.

7.3.2019 v 17:20 | Karma: 42,75 | Přečteno: 2493x | Diskuse| Politika

Jaroslav Novák

ČT a ČRo se trumfují, lhaní o Venezele překonalo Majdan

Zdálo se, že lhaní třeba o Ukrajině v časech fašistického majdanu nejde překonat. Ale ČT a Český rozhlas se rozhodli sami sebe trumfnout ve lhaní a překrucování faktů o Venezulele.

5.3.2019 v 15:11 | Karma: 43,52 | Přečteno: 3730x | Diskuse| Politika

Jaroslav Novák

Krutý vtip Miloše Zemana: Volím ČSSD

Mnoho politiků přemýšlí jak sebrat konkurenční partaji hlasy. Miloš Zeman s genialitou sobě vlastní na to přišel. ČSSD zbývá nějakých 5 procent voličů, kterým nevadí promigrantská politika ČSSD ani podpora banderovců.

1.3.2019 v 15:01 | Karma: 32,05 | Přečteno: 1252x | Diskuse| Politika

Jaroslav Novák

Němci ČR dluží10 000 miliard, vláda je nechce

Německo nám dluží víc než deset tisíc miliard za náhradu válečných škod a tyhle náhrady nejsou promlčené ani odpuštěné. Reparace nijak nesouvisí s majetky odsunutých Němců.

24.1.2019 v 8:30 | Karma: 46,25 | Přečteno: 24308x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

USA a Čína musí být partnery, řekl Si. Blinken mu vyčetl podporu Ruska

26. dubna 2024  13:10

Ve vztazích mezi Čínou a Spojenými státy zůstává mnoho problémů. Musí ale být spíše partnery než...

KOMENTÁŘ: Byrokracie s vízy? Přitvrdíme. Jak Česko zařízlo studenty z ciziny

26. dubna 2024

Premium Nenápadná úřední klička zásadně zkomplikovala život zahraničních studentů v Česku. Stát ještě...

Podvodník prodával falešné vstupenky na koncerty i sport, naletělo mu 500 lidí

26. dubna 2024  12:50

Falešné vstupenky na kulturní a sportovní akce nabízel na internetu muž z Uherskohradišťska, který...

V kontejneru vzplála stará elektrobaterie, patrně kvůli technické závadě

26. dubna 2024  12:45

Zřejmě závada na staré elektrobaterii způsobila páteční požár kontejneru na skladování...

  • Počet článků 130
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4149x
Politicky aktivní spisovatel, poradce místopředsedy PSP Tomia Okamury