Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Protiústavní zákony o určení otcovství musí zmizet

Poslanecký klub ČSSD začal projednávat návrh poslance Souška na změny v zákonu o rodině - podle něj by bylo možné kdykoli žádat soud o určení otcovství. Jak se dalo čekat, návrh vzbudil pozdvižení - Taková změna je prý proti zájmům dítěte.

Veškeré námitky proti tomu, aby bylo možné popřít falešné otcovství, jsou dané jen absolutním nepochoponím problému. A nepochopením velmi tristního faktu, že současný stav je nejen nespravedlivý, ale také protiústavní.

V současnosti je možné zpochybnit otcovství jen do 6ti měsíců věku dítěte, resp do šesti měsíců od chvíle, kdy se muž o otcovství dozví. Jestliže rodič zjistí, že není rodičem později, má smůlu - je povinen platit výživu dítěte cizího muže a jeho majetek bude dědit dítě cizího muže. 

Takový zákon je například podle soudce Jirsy nebo paní poslankyně Čurdové v zájmu dítěte. Tohle tvrzení skutečně kdysi platilo. Ale opravdu jen kdysi. Zákon pochází z 19 století z časů rakouské monarchie - v té době neexistovala funkční sociální síť a nešlo také určit pravého otce. Jedinou možností jak zabezpečit děti, bylo přiřknout jim alespoň nějakého živitele. Zájem dítěte tu byl logicky nadřazen zájmu muže. 

V dnešní době ovšem nehrozí, že dítě bude strádat - matka má kdykoli možnost označit pravého otce a jeho otcovství lze věrohodně doložit nebo vyvrátit. Matka, která čirou náhodou ztratila paměť, má právo otce neuvést - výživné platí pak stát. Jinými slovy - v dnešní době neexistuje relevantní důvod, proč by dítě neměl živit jeho otec a proč by matka měla uvést falešného otce. 

Neexistuje jediný důvod, proč by dítě mělo dědit majetek po cizím člověku a naopak mělo být vyloučeno z dědictví po svém otci?

Navíc, mezinárodní úmluva o právech ditěte také říká, že dítě má právo znát oba své rodiče. 

Chce někdo tvrdit že je v zájmu dítěte neznat svého otce? Je v jeho zájmu, aby ho vlastní  otec neživil, a aby po něm nedědilo? 

 

Dědictví je vážná věc - pokud muž musí akceptovat cizí dítě, pak jsou samozřejmě okrádány jeho skutečné děti, které se musí o tátův majetek dělit s často s naprosto cizím člověkem.

I to je důvod, proč neplatí, že tenhle  návrh je proti ženám  - moje žena ho velmi podporuje - naše díte je zřejmě opravdu naše a je jí jasné, že případné cizí nastrčené dítě s jinou ženou by obralo o peníze dítě její. Ostatně babička by také raději odkázala chalupu svým a ne cizím vnoučatům. To připomínám proto, že často se tento problém staví jako problém ženy proti mužům. Nikoli, tady jsou poškozováni muži jako ženy. 

Pochopitelně, pokud mám dítě, byť cizí, rád, nikdo nikoho nenutí, aby se ho zříkal a hledal jeho pravého rodiče. Ale právo živit jen vlastní dítě by tu mělo být. 

Současný stav odporuje základním principům lidské spravedlnosti - je tak odporný, až to bere dech. 

Český stát totiž porušuje mezinárodní evropské úmluvy, podle nichž nikdo nesmí být uvězněn kvůli dluhu. Dobrá, nad tím, kdo neplatí alimenty asi nikdo slitování mít nebude - ale když někoho zavřou za to, že neplatí na cizí dítě? To je nejen pošlapání sprvedlnosti, ale taky nehorázný justiční zločin. V České republice velmi častý. Dovolím si uvést konkrétní příklad popisovaný v HN: 

"Čtyřiačtyřicetiletý Jaroslav Kučera z Mladé Boleslavi byl v červnu 2000 odsouzen na pětasedmdesát dní za neplacení výživného. Na tehdy třináctiletou dceru Lucii, o níž jeho žena při rozvodu v roce 1990 uvedla, že ji nemá s manželem. Ale s mužem, s nímž Kučerovi utekla.

Přesto pan Kučera na dceru platil, dokud neztratil zaměstnání. "Firma zkrachovala, další zaměstnavatel mi dlužil mzdu za půl roku," vypráví. "Chtěl jsem, aby mě soud zbavil otcovství, ale moje žádost se ztratila. Když jsem byl nezaměstnaný, žádal jsem o snížení výživného. Soudce mi ale na návrh manželky alimenty ještě zvýšil."

Do vězení pak přišly Kučerovi další rozsudky, v nichž ho samosoudkyně odsoudila podle paragrafu 213 na dalších šestatřicet měsíců. I za to, že neplatil alimenty v době, kdy už byl v kriminále, kde žádnou práci neměl."

Tři roky natvrdo jen za to, že v České republice se nelze dovolat spravedlnosti. To je tragédie. Námitka, že soudce musí soudit podle platných zákonů neobstojí - soudce v prvé řadě musí hledat spravedlnost - jestliže v konkrétní kauze je sice porušena formule zákona, ale nikoli jeho duch, pak má možnost tenhle fakt zohlednit. Trestní zákon to v definici trestného činu umožňuje. Zmíněná samosoudkyně sama patří do vězení nebo do blázince.

Sedět za takové justiční zločiny by měli jít nejen zločinní nebo jen pitomí soudci, ale také poslanci, kteří dodnes zločinný zákon nezměnili a někteří s jeho změnou ještě otálejí.

Autor: Jaroslav Novák | čtvrtek 5.11.2009 12:40 | karma článku: 31,81 | přečteno: 2516x
  • Další články autora

Jaroslav Novák

Nejčastější lži o výhodnosti EU a o čem se nemluví

Víte, že členství v EU je podle mnohých ekonomů ze všech zemí nejméně výhodné pro ČR a že cílem projektu podle představitelů Bruselu je oficiálně likvidace národních států?

23.5.2019 v 14:49 | Karma: 31,41 | Přečteno: 1570x | Diskuse| Politika

Jaroslav Novák

Je problém zhanobený sněmovní pult nebo banda zlodějů v Parlamentu?

Smrt Vondráčovi. Kdyby se svlékl a pořvával v pravoslavném kostele, dostal by medaily Václava Havla jako Pussy Riot. Kdyby zhanobil prezidenstskou standardu, byl by hvězda ČT. Ale zhanobit pultík ve sněmovním sále? To je prasárna.

7.3.2019 v 17:20 | Karma: 42,75 | Přečteno: 2493x | Diskuse| Politika

Jaroslav Novák

ČT a ČRo se trumfují, lhaní o Venezele překonalo Majdan

Zdálo se, že lhaní třeba o Ukrajině v časech fašistického majdanu nejde překonat. Ale ČT a Český rozhlas se rozhodli sami sebe trumfnout ve lhaní a překrucování faktů o Venezulele.

5.3.2019 v 15:11 | Karma: 43,52 | Přečteno: 3730x | Diskuse| Politika

Jaroslav Novák

Krutý vtip Miloše Zemana: Volím ČSSD

Mnoho politiků přemýšlí jak sebrat konkurenční partaji hlasy. Miloš Zeman s genialitou sobě vlastní na to přišel. ČSSD zbývá nějakých 5 procent voličů, kterým nevadí promigrantská politika ČSSD ani podpora banderovců.

1.3.2019 v 15:01 | Karma: 32,05 | Přečteno: 1252x | Diskuse| Politika

Jaroslav Novák

Němci ČR dluží10 000 miliard, vláda je nechce

Německo nám dluží víc než deset tisíc miliard za náhradu válečných škod a tyhle náhrady nejsou promlčené ani odpuštěné. Reparace nijak nesouvisí s majetky odsunutých Němců.

24.1.2019 v 8:30 | Karma: 46,25 | Přečteno: 24308x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

Lidovci navrhli zvýšit slevy na dani na děti, stát to má přes 8 miliard ročně

25. dubna 2024  11:36,  aktualizováno  21:15

Zvýšení slev na dani na děti navrhuje KDU-ČSL a hodlá to prosazovat v jednáních s koaličními...

Prezident má absolutní imunitu. Trump zaměstnal Nejvyšší soud, věří v průtahy

25. dubna 2024  19:09,  aktualizováno  21:06

Většina členů amerického Nejvyššího soudu se ve čtvrtek zdála být skeptická k argumentu...

Zatkněte propalestinské levicové fašisty, vyzývá demokratický kongresman

25. dubna 2024  20:44

Demokratický kongresman Adam Smith označil propalestinské demonstranty za „levicové fašisty“ a...

  • Počet článků 130
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4149x
Politicky aktivní spisovatel, poradce místopředsedy PSP Tomia Okamury