Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Nejnovější politická hospoda U Balbínů

V Čechách se politika odjakživa dělala u piva. Každý, kdo sleduje parlamentní život vidí, že krásné mariňácké moto Plnou parou vpřed se u nás proměnilo na daleko pestřejší "Pod parou vpřed, vzad, doleva i doprava".

A už génius české politiky, zakladatel Strany mírného pokroku v mezích zákona Jaroslav Hašek napsal před stoletím, že pivo je mléko politiky. Není divu, že současná nejpokrokovější strana - Balbínova poetická strana vyšla jako první vstříc potřebám politické scény a k dnešku už provozuje dvě stranické hospody.

Tříbí se tu stranické názory, což je užitečné - přestože - krom velmi racionelních politických názorů se v této straně objevují anarchistické tendence a teorie,například "místo šeti malých piv raději jeden velký rum". To je jistě politický extremismus, kterému lze čelit jen čelem a logikou: Namísto velkého rumu šest velkých piv! A jsou tu názory o desti, patnácti či dvaceti pivech - a i ty je třeba vyslyšet.

Restaurace v Jungmance

Na každý pád a navzdory poselství z Hradu, byla v září otevřena v Pražské Jungmanově ulici 22, pár metrů od Václaváku nová restaurace U Balbínů. Z ulice to příliš nepoznáte - ještě měsíc poté visí nad hospodou neon Plzeňský restaurant U Mušketýra. Teprve pohled na polepené sklo s typickou buřinkou geniálního guvernéra Jirky Hrdiny, vás přesvědčí, že jste na správném místě. 

Balbínova specielní čtrnáctka

Restaurace je sama o sobě zajímavá tím, že jsou tu dvě místnosti a uprostřed výčep. To je bezesporu pozoruhodné - obzvlášť když se ve výčepu točí pivo. Svědčí to o genialtě architekta - kdo nevěří, ať si zkusí představit ty dvě místnosti bez výčepu.  

K urbanistickým skvostům této části Prahy patří i speciální Balbínova čtrnáctka - speciál v mnichovském stylu z pěti sladů, vařený na zakázku Frantou Richterem v minipivovaru Richter pub Bulovka. 

Pivo má 6,5 procenta alkoholu a přes 14 procent extraktu původní mladiny - nečekejte ale žádný slaďák, je relativně hodně suché s výrazným hořkým dozníváním. V chuti i vůni je mírný náznak pražené kávy, karamelu a dvojího chmele z Helertau a Žatce. Při troše pozornosti vám ale neujde jemný sladový podtón, který dáva pivu plnost. Tělo má Balbín temně mahagonové s krémovou hustou hlavou.

Plzeň z tanku

K napití tu je samozřejmě i plznička - Prazdroj se tu točí z tanků a při rozumné teplotě 8°C. To je okamžik, kdy pivo vypijete s chutí, neumrzne vám huba. Výčepní kouhouty Nostalgie pomáhají také pivo provzdušnit, takže se nikdo nemusí bát, že první napití ho nafoukne jak žábu. Obě piva jsou za 34 korun. Což je alternativa k nedalekým Pinkasům - tam je plzeň za 42. Protější Jelínkovi mají ovšem Prazdroj za 33. Ale tam si zase většinou nesednete a u pultu do vás bude rýpat fagotista Pražského dechového kvintetu Milošek Wichterle nebo jiná opilá celebrita, kterými je vycpaný celý výčep. U Jelínků je zkrátka dobře - snad mi to balbíni odpustí. I tam je totiž stejně fajn.

Kuchyně

Výkladní skříni restaurace není, jak jsme si v úvodu všimli, vývěsní štít, ale je to bezesporu nejen pivo, ale také kuchyně. Jsem hodně kritický a našel bych tu pár sporných momentů, ale: hotovková kuchyně je to nejlepší, co se v Praze dá najít v oboru česká domácí kuchyně. Snad s výjimkou razie URNA v nonstopu na Kulaťáku.

V prvé řadě je to moravský vrabec - excelní křehoučké, jemné, šťavnaté masíčko s unikátním sosem. K tomu lahůdkový dobře ochucený dušený listový špenát a bramborový knedlík, který sám o sobě zasluhuje nobelovu cenu za dynamit v knedlíkotvorbě - křehký, na pokraji rozpadu, s bramborouvou chutí a krystalickou konzistencí. 

Další unikát je svíčková - omáčka i knedlík vše nejen poctivě a česky, ale také s talentem pro chu't. JIstě  - dá to práci poznat, co je svíčková neboť oficiální název říká, že jde o maso jehož název jsem zapomněl ze španělskéhp sálu. 

Těch hotových jídel na lístku není moc - zbývá nám ptáček a guláš - obojí zasluhuje pochvalu. Hlavně omáčky a sosy jsou to, co kluky v kuchyni povyšuje na umělce. Umělce z kategorie Rembrand či da Vinci - nikoli Knížák a Stohoven.

Obsluha

V každé případě je tahle restaurace to nejlepší, co dnes v Praze najdete - ceny jsou mírné a na rozdíl od většiny pražských lokálů je tu parta, kterou zatím práce baví, anebo to alespoň umí skvělě zahrát. Personálje nejen milý, ale také sympatický - krásné holky, kluci i chlapi - takže i v tomhle ohledu si vybere každý dle libosti. Malé děti tu mají k dispozic hračky, speciální stoličku i hodné chůvy, které ho kdykoli zabaví. I to je bonus - hlavně pro tatínky po desátém balbínovi. Smluvní přepravu tu zajišťuje SOS drink - takže tu mohou chlastat i šoféři - za cenu taxi vám tu obsluha zajistí odvoz i s vaším autem  - bezpečně a rychle až domů. SOSáci vás odvezou i bez auta - to si koneckonců můžete štípnout po cestě.

Poctivost 

To, co je tragické v pražských hospodách je také notorická nepoctivost - U Balbínů to nehrozí - jednak je tu opravdu vjimečně slušná parta - navíc regulérnost prodeje je podpořena geniálním restauračním systémem od firmy ABX software. Takový systém je v novodobé restauraci poklad - zajistí nejen to, že máte přehled kdo na jaké židli co objednal a zakolik ale také, aby v kuchyni plynule automaticky nabíhaly objednávky a host dostal nejen co chtěl, ale také zaplatil naprosto přesně to, co měl. Nejde nic přičmrknout ani odčmrknout . Nikomu se nevyplatí ředit panáky ani připisovat čárky - host zaplatí jen, co je na účtě a na účtě je jen, co projde pokladnou. Tak je nemožné, aby kdokoli vytáhl z hosta peníze navíc. V závěru je to ovšem výdělek pro všechny pro hosty i personál i Balbínovu poetickou. Tedy doufám - protože restaurace si to zaslouží a v tomto ohledu ještě svůj potenciál nevyčerpala.

 

Pivní archív

V suterénu je pivní archív - zřejmě první a jediný s opravdu ročníkovými ušlechtilými pivy u nás. Ale o něm až sólo - protože to je sólokapr.  

 

Pravda je, že výše uvedené zní jako reklama - no proč ne  - ona to reklama je. To, co je kvalitní a dobrý, si reklamu zaslouží. Daleko víc, než krámy či lidé, co stojí za houby a civí na vás z každého rohu.

Autor: Jaroslav Novák | čtvrtek 22.10.2009 9:02 | karma článku: 15,00 | přečteno: 4342x
  • Další články autora

Jaroslav Novák

Nejčastější lži o výhodnosti EU a o čem se nemluví

Víte, že členství v EU je podle mnohých ekonomů ze všech zemí nejméně výhodné pro ČR a že cílem projektu podle představitelů Bruselu je oficiálně likvidace národních států?

23.5.2019 v 14:49 | Karma: 31,41 | Přečteno: 1568x | Diskuse| Politika

Jaroslav Novák

Je problém zhanobený sněmovní pult nebo banda zlodějů v Parlamentu?

Smrt Vondráčovi. Kdyby se svlékl a pořvával v pravoslavném kostele, dostal by medaily Václava Havla jako Pussy Riot. Kdyby zhanobil prezidenstskou standardu, byl by hvězda ČT. Ale zhanobit pultík ve sněmovním sále? To je prasárna.

7.3.2019 v 17:20 | Karma: 42,75 | Přečteno: 2493x | Diskuse| Politika

Jaroslav Novák

ČT a ČRo se trumfují, lhaní o Venezele překonalo Majdan

Zdálo se, že lhaní třeba o Ukrajině v časech fašistického majdanu nejde překonat. Ale ČT a Český rozhlas se rozhodli sami sebe trumfnout ve lhaní a překrucování faktů o Venezulele.

5.3.2019 v 15:11 | Karma: 43,52 | Přečteno: 3730x | Diskuse| Politika

Jaroslav Novák

Krutý vtip Miloše Zemana: Volím ČSSD

Mnoho politiků přemýšlí jak sebrat konkurenční partaji hlasy. Miloš Zeman s genialitou sobě vlastní na to přišel. ČSSD zbývá nějakých 5 procent voličů, kterým nevadí promigrantská politika ČSSD ani podpora banderovců.

1.3.2019 v 15:01 | Karma: 32,05 | Přečteno: 1252x | Diskuse| Politika

Jaroslav Novák

Němci ČR dluží10 000 miliard, vláda je nechce

Německo nám dluží víc než deset tisíc miliard za náhradu válečných škod a tyhle náhrady nejsou promlčené ani odpuštěné. Reparace nijak nesouvisí s majetky odsunutých Němců.

24.1.2019 v 8:30 | Karma: 46,25 | Přečteno: 24308x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Langšádlová končí ve vládě. Méně podle šéfky TOP 09 myslela na prezentaci

25. dubna 2024  8:08,  aktualizováno  14:28

Helena Langšádlová z TOP 09 končí ve vládě Petra Fialy jako ministryně pro vědu a výzkum. Jméno...

Ministerstvo vyčlenilo vakcíny pro těhotné. Válek apeluje na přeočkování dětí

25. dubna 2024  11:30,  aktualizováno  14:24

V Česku stále rapidně přibývá případů černého kašle. „Registrujeme 956 nových případů,“ řekla...

Trumpova bulvární odysea. Jeho věrní z něj dělali nadsamce, soupeře likvidovali

25. dubna 2024  14:10

Premium Aktuální soud s Donaldem Trumpem, ve kterém se propírají i jeho opakované zálety, je unikátní...

Muž se nadýchal chemikálie, která unikla z tlakové lahve. Patrně jde o chlor

25. dubna 2024  13:45

Kvůli úniku neznámého štiplavého plynu zasahovali hasiči ve středu a ve čtvrtek v Gorkého ulici v...

  • Počet článků 130
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4149x
Politicky aktivní spisovatel, poradce místopředsedy PSP Tomia Okamury